HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Augusztusi tesztünkben: Slitaz 1.0

2008.08.25. 11:35 bagoj ur

Szokásos, havi tesztünkben a Slitaz nevű minilinux terjesztést vizsgáltam meg közelebbről. Előre nem lövök le semmilyen poént, de sok helyen dicsérték a Slitazt, főleg hogy a döbbenetesen kicsi, 25 Mb-os méretű ISO fájlhoz képest még egy PHP-s Lighty webszerver és egy SQLite is belefért. Ez már önmagában nem semmi teljesítmény, hiszen képzeljük csak el, akárcsak egy 512Mb-os USB penre kiírva simán tud egy teljes website-ot szolgáltatni (amennyiben nem MySQL adatbázist használ, hanem az SQLite-ot, ami valljuk be, elég sok esetben bőven elég), csak RAMot kell adni neki.

Ugorjunk a gyakorlati részre! Miután a CD-ről elkezdett bootolni, kicsit felcsúszott a szemöldököm, mert először is ékes francia nyelven indul a dolog, majd szöveges képernyőkkel néztem farkasszemet: A hangkártya és a nyelv kiválasztásával. Persze 25 megától mit is várok? A boot végülis sikerült, a slim bejelentkező után a jwm ablakkezelő és az lxpanel indul el. Az általános összkép elképesztően siralmas: A jwm hagyja, hogy az ablakokat a panelre nyissam, a használt fájlkezelő (emelfm2) nem is kényelmes, de ráadásul a szokásos kétpaneles fájlkezelők billentyűkombinációit még távolról sem alkalmazza; az F5 például a törlés (!). Sokkal jobb lett volna, ha az Mc-t teszik be helyette. Gondolom, ilyen pici méretben nem igazán fér el a dbus és a hal, tehát automatikus média felismerést, csatolást nem is vártam, de a TinyME-vel ellentétben itt írtak a fejlesztők egy saját (szerintem gtkdialog-os) mount programot, aminek segítségével fel tudjuk csatolni grafikus felületen a dolgokat. Köszönet érte!

Balra látható, hogy milyen körülmények között kell nyelvet választanunk.

Majd a hangkártya választás...

Hasonló módon a hálózati kártya beállítására is van egy picike grafikus tool, ami sajnos a vezetéknélküli hálókártyákat hírből sem ismeri (igazából nem is ennek a toolnak kéne ismernie, hanem a kernelnek, illetve legalább a boot scripteknek illene felismernie).

További alkalmazások: Firefox 2.0.0.12 (!!!), elég régi de meglepően gyorsan elindul. A levelezőprogramot (gitmail) az elindítás után gyomorgörcs kíséretében azonnal bezártam. Ez szörnyű... sokkal jobb lenne egy Pine.

A beállításokat az említetteken felül szövegfájlokban, vagy szöveges dialógusablakok segítségével, terminálban kell megtennünk. Ha valaki keni-vágja az .Xresources vagy a .gtkrc formátumát, akkor persze ez nem gond...

A (karakteres) telepítő szintén francia nyelvű. Bár nagyjából lehet követni, hogy mit akar, hiszen az informatikai kifejezések eléggé nemzetköziek, de én mégsem mertem megpróbálni a telepítést, ezért a telepített rendszerrel kapcsolatos pontszámokat nulláztam.

A csomagkezelést saját csomagtípussal, és -kezelővel oldották meg, tazpkg a neve. Természetesen teljesen ismeretlen volt számomra, de kis idő után belejöttem; frissítettem a csomaglistát majd megpróbáltam a thunderbirdöt telepíteni, sajnos ez nem sikerült, mert nem találtam semmi ilyesféle csomagot. Talán nincs benne a repójukban?

 (Kattints a képre a teljes méretért)

Irodai alkalmazásokból csak az ePDF olvasó jutott; általában a laptopos dolgokból semmi nem működött. Jellemző, hogy az lxpanelhez be lehet állítani az akksi állapotjelzőjét, de ez nem működött, mert kernel szinten is kellett volna hozzá támogatás.

A magyar nyelvi dolgokkal kapcsolatban: nem sok. Leginkább semmi. A betűkészlet hosszú ő és ű betűje láthatóan valami default készletből származik (lásd a képet), de legalább megjelenik, nem úgy mint a Siduxnál.

Összefoglalás

Más már nem maradt, csak hogy összefoglaljam a dolgot. Ami tetszett, az az, hogy valaki egy ennyire kicsike linuxot tud karbantartani még manapság is. Értelemszerűen ebből adódik az, ami nem tetszik: ekkora méretben képtelenség valami szépet, látványosat alkotni. Desktop felhasználásra semmiféleképpen nem ajánlom, de webszervernek jól jöhet. Az alkalmazások összeállítása szerintem nem túl ideális: Firefox helyett egy sokkal kisebb Opera lenne jó, cserébe a megüresedett helyre a GitMail helyett fel lehetne tenni egy Claws levelezővel. Az emelfm2-t simán dobnám az mc kedvéért, hiszen az még ftp-t is tud. Ezen felül lehetne erősíteni a szerver dolgokra; pl. egy grafiksu tűzfal és egy cron beállítóval, cserébe el lehet hagyni az Osmo naptárkezelőt és az mtPaint nevű, elég basic képszerkesztőt.

4 komment

Címkék: linux teszt mini

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr31629302

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomgape 2008.08.25. 16:38:31

Szia! És a módszertan hol marad? :-)

zoltan · http://www.linuxempire.hu 2008.09.07. 20:54:17

Sok dolog nincs még benne az 1.0-ás Slitazban, mint ami már a Cooker-nek nevezett fejlesztői verzióban benne van.
Ebben már benne a magyar kiosztás, locale nagyon nagy hányada, és a magyar fordítás nyomokban. Továbbá több program is belekerült, úgy h a méret változatlan maradt.
Dolgozunk rajta, hogy minnél nagyobb hányadban, ill. teljes egészében magyarul szóljon a rendszer.
Továbbá fordítom a Slitaz wiki oldalait, kézikönyvét, hogy mire Francois a következő adagot adja fordításból, tökéletes törpe- és iszonyatosan gyors 25 megás disztrót lehessen telepíteni. Az mtPaint-ról alkotott véleményed nem osztom, egy kicsit jobban ismerd meg ha lehet.......

bagoj ur 2008.09.07. 22:55:43

Mint a címből is látod, én az 1.0-t teszteltem és nem a fejlesztői verziót és azt írtam amit ebben láttam. Az mtPaint-ot illetően pedig csak annyit, hogy elolvastam a feature listáját, az alapján mondanám: egyszerű pixelgrafikát és egyszerű képmanipulációt lehetővé tesz, de semmi többet. Azaz: basic.

bagoj ur 2008.09.07. 23:09:38

Ja és persze ha kijön a Slitaz következő stabil verziója, szívesen letesztelem de azt ne várjátok, hogy a fejlesztőivel foglalkozzam... :-)
süti beállítások módosítása