HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

CsizmáSKAndúr

2008.11.21. 10:00 bagoj ur

A blog.hu-n most a legújabb hogy lehet hirdetési modellt váltani. Egyelőre maradtam a hirdetésmentes, csizmáSKAndúr változatnál; csak gondoltam szólok, és persze fenntartom a változtatás jogát, hiszen közismert hogy minden blogger eladná az édesanyját is pár új kommentért... :-) Ennyit a bevezetőről.

Hogy kapcsolódjunk valahogy a csizmához, ma megint a bootról írok. Ennek oka az, hogy kitört a boot-láz. Kezdődött azzal, hogy 5 másodperc alatt bootoltak be egy linuxot. Erre válaszként először egy sima Debian terjesztést optimalizáltak le 14 másodpercre, majd keringett egy videó, hogy a valamelyik alaplapgyártó mérnökei 4 másodperc alatt bootoltak be egy Windows Vistát. Utóbbiról kiderült, hogy az egész "csalás", hiszen azt csinálják, hogy a leállítás után be is bootolják a Windowst, majd suspend-be teszik. Így természetesen igen gyorsan elindul, viszont két perc kell a leállításhoz. :-) Szóval ezt inkább nevezném finoman átszervezésnek, mint valódi megoldásnak.

Szóvval úgy tűnik, hogy a Linux és az opensource, amelynek a desktop törekvéseit oly sokan lenézik és azt mondják, csak másolja a zárt kódú oprendszereket, a forgó kocka után (amit szintén lenéznek hogy parasztvakítás; nyilván ha a Microsoft jött volna elő vele akkor mára desktop standard lenne. De az is tény hogy a MS képes a forgó kocka mögé valódi értelmes funkciókat is rakni, mert rengeteg okos ember ötletel náluk) most jött a boot-idő lefaragás őrület. Sokan ezt is hülyeségnek tartják, merthogy létezik a suspend-to-ram és suspend-to-disk, de el kell ismerni, a számítógép is olyan mint az élet: néha kell egy reset. ;-) És akkor kell egy boot is.

A lényeg, hogy úgy érzem, egyszerűen nem hagyhatom szó nélkül a dolgot, ezért elhatároztam, hogy a múltkoriban emlegetett remastersys segítségével nekilátok egy saját változat gyártásának, amit le lehet tölteni majd. A kernellel foglalkoztam korábban; most jönnek - korábbi ígéretemhez híven - a boot szkriptek. Nem létezik hogy ne sikerülne ha másoknak bejött. :-)

Terveim szerint az Ubuntu szabványos tárolóit fogom használni, úgyhogy nincs szükség külön infrastruktúra fenntartására vagy túlzott erőfeszítésekre a részemről. Valószínűleg nem a gépek 100%-át, hanem csak 90%-át fogja támogatni, na és?

Szóval a nagy elhatározás megvan, talán most egy kicsit nyugi is lesz és tudok szüttyögni. Ha van valami, jelentkezem és megírom. Addig ha van valakinek ötlete, hogy az Ubuntu Minimalban lévő alkalmazásokhoz képest még mit rakjak hozzá, dobjon egy kommentet. Köszi.

2 komment

Címkék: ssh hogyan parancssor

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr36761364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomgape 2008.11.21. 10:49:02

Ez a CsizmáSKAndúr egy magyar ska zenekar volt, nem? :-)

Fej 2008.11.24. 17:06:32

Kíváncsi vagyok, mi fog ebből kisülni!
süti beállítások módosítása