HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Karmic = Vista (Lucid = Windows7?)

2010.01.12. 20:11 bagoj ur

Komolyan, mióta használom a Karmic Koalát, elment a kedvem az egész Ubuntutól. Ez egy megkeseredett post lesz, úgyhogy nem ajánlott alapból depressziós olvasóknak. Én biztosan nem fogom vagdalni az ereimet, inkább szépen váltok valami értelmesebbre.

A Koala tényleg az Ubuntu Vista-ja lenne? Erősen eltűnődtem.

A Vista egy 7 éve piacon lévő termék leváltására született, alaposan átdolgozták. Gyorsan kellett piacra dobni, mert már nagyon le kellett cserélni az XP-t, viszont épp akkor hajították ki belőle az adatbázis-alapú fájlrendszert, ami a fő újdonság lett volna; és nem tesztelték ki túlzottan. Visszafelé nem volt kompatíbilis sok minden, leginkább az eszközmeghajtók. Hírhedt a lassúságáról és erőforrás-pazarlásáról, valamint a felhasználókat idegesítő szokásairól. A megjelenést követően azonnal elkezdték fikázni, emiatt azok, akik amúgy kivárnak, nem is váltottak, hiszen minek lépjenek sz*rba. :)

A Koala a szokásos release ütemben érkezett. Ezzel pont az volt a probléma, mint a Vistával: kihozták, mert már be volt harangozva, és elvárt a féléves frissítés, noha sok volt a változtatás és nem igen volt kitesztelve. Már megjelenésekor több, mint 40 hibát tartalmazott. Az X felületben és a boot képernyőn sokat faragtak, bevezették az alapértelmezett ext4-et. A grafikus felület és a kernel változásai miatt visszafelé nem volt kompatíbilis pl. sok régebbi Ati meghajtóval. Már a megjelenést követően azonnal elkezdték fikázni. Hírhedt lett grafikus problémái, USB-s gondok, a Jaunty-ról történő hibás/lerobbant update-ek, hibernáció illetve az encryptfs hibák miatt. (Gondoljunk csak bele: ezek mind, a felhasználókat közvetlenül érintő és rohadtul idegesítő dolgok.) 

A Windows7 nem veszíthetett, hiszen (mint tudjuk) az új felületet megszokták a felhasználók addigra, a drivereket is megcsinálták a gyártók a Vista 2 éve alatt, és sikerült behangolni a rendszert. Ezek alapján a Windows7 lényegében egy nagy Service Pack a Vista-hoz, és ez lényegében így is van.

Mi a Canonical válasza pl. a grafikus problémákkal küzdő Karmic felhasználóknak? Én a Radeon 7500-ast azóta sem tudtam belőni, sem a 3D/Compiz, sem az új értesítési felület nem megy, pedig próbálkozom serényen (ezt bizonyítom is majd a következő postban). A válasz az, hogy az új LTS-ben lesz üvegfelület, meg közösségilinux, aminek keretében belül a programok is twitterezhetnek. Nooooórmális?

Ahogyan a dolgok most állnak, a Lucid Lynx a legkevésbé sem nyerésre áll. Mióta a Gnome és KDE fejlesztők átvették a hatalmat a Freedesktop.org felett, a kernelen pedig gyakran és váratlanul újabb és újabb API változásokat hajtanak végre, a hardver gyártók számára képtelenség a változások lekövetése. Az amúgy is kevés emberrel linuxot supportáló cégek abbahagyják a régebbi driverek támogatását, hiszen értelemszerűen ők az új dolgokra koncentrálnak. De nem az lett volna a lényeg, hogy a Linux régebbi gépeken is elfusson? Sajnos ez már régen nem igaz, és már lassan a közhiedelemből is kikopik ez a vélekedés. A Freedesktop próbálja másolni a Vista és OSX megoldásokat, de abból nem lehet megélni, hogy azt az érzést keltjük az emberekben, hogy "ez olyan csillivilli, mint az OSX, csak még annál is sokkal kevesebb program fut el rajta, de éppen emiatt különleges és cool". Ki hiszi ezt el?

Az én véleményem, hogy nem az új hardvert vásárlókat kellene bombázni, ez nem jött be a netbookoknál sem. Valahogyan az eredeti elképzelés, miszerint a Linux esztétikus, stabil és régi/gyenge gépeken is elfut; odáig jutott, hogy a legújabb Ubuntu csillivilli ugyan, de sok grafikus és egyéb problémával küzd és szinte csak a legújabb (kb. 0-3 év) hardvereket támogatja. De azért ott sem mindent, hiszen az én SIS chipsetes laptopom kifogott rajta.

Tehát 2010 biztosan nem lesz a Linux Desktop éve, ha az az Ubuntun múlik. És ha ebbe az irányba haladunk tovább, attól félek, sosem jön el ez az év. :-( Az okostelefonok piaca még olyan terület, ahol nagy a fejlődés; remélhetőleg az Ubuntu oda nem teszi be a lábát. A szerver kategóriáról pedig direkt nem is írtam semmit ebben a postban.

Marad a remény, hogy a Lucid Lynx lehet az Ubuntu Windows7-ese, de az eddigiek alapján inkább egy idő előtt kihozott, bugos, elvarratlan verzió lesz az is.

Kicsit keresgélve a neten, úgy látom, nem az enyém az egyetlen ilyen vélemény:

The problem is, Ubuntu makes Linux look bad. As more and more people make the switch to free software this is not a good thing. Linux is meant to be stable, secure, reliable. (Lásd: http://www.linux-mag.com/cache/7600/1.html)

Nos, természetesen az Opensource azért jó, mert lehet választani. Szerintem lassan itt lesz az ideje a váltásnak.

6 komment

Címkék: windows linux ubuntu csalódás 9.10

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr991656385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2010.01.13. 22:14:23

messze van még a lucid release majd ráérsz akkor károgni ha tényleg szar lesz

bagoj ur 2010.01.13. 22:30:34

Hát, a Koala tényleg szar, és ahogy a címből (remélem) látni, én is titkon abban reménykedem, hogy a Lucid lesz az Ubuntu 7-ese.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2010.02.22. 15:01:45

nekem nincs kulonosebb bajom a karmicus ubuntuval,
csak
a szerencsetlen pulseaudiot ne akarnak az ember torkan ledugni.

csilivilik nem futnak a laptopon, mar az elozo verzional kiszedtek a tamogatott videokartyak kozul azt, ami nekem van, be lehetett loni, de utana fagyott minden.

bar mindig akkor szal el valami, amikor az ubunturol jot irok.

Kiskaresz 2010.02.26. 18:33:07

8.10ig használtam ubuntut utána áttértem Mintre. igaz ubuntu alapú de nekem mindegyik régi ati kártyámon (fire gl t2 és 9600pro) szépen mentek az effektek és nem csinált paranormális dolgokat (lehet szerencsés vagyok)

2010.04.19. 08:53:56

Tudom, hogy ezzel sokan máshogy vannak, de én azért 3 év után már le szoktam cserélni a gépem külső nyomás miatt is (teljesítmény, portok, feature-ök)... Ergo amit elvárok nem egy 486os stabil támogatása, hanem egy viszonylag friss gép támogatása. Tudom, hogy sok dologra elegendő lenne egy p2-es is, de már a csak a netes tartalmak fejlődése miatt is haladni kell a korral.

2010.04.19. 08:56:06

"Linux is meant to be stable, secure, reliable." - de ez nem jelenti hogy állandóan azt kelljen érezni, mindig két évvel a piac mögött kullog, illetve hogy "olyan béndzsa"...
süti beállítások módosítása