HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Kicsi zenelejátszók: Eina

2010.09.12. 19:35 bagoj ur

A kis zenelejátszók bemutatását célzó sorozat utolsó darabját olvassátok. Persze valószínűleg kimaradt még egy pár, amiről nem hallottam, olvastam még, ezeket reményeim szerint úgyis leírjátok a kommentben majd. :-)

Tehát ma az Eina van terítéken. Ennek a lejátszónak két fő jellemzőjét szűrtem le, ami kiemeli a többi közül:

  1. Egyszerű, mint a faék
  2. Gstreamer-es, és mégis igen kevés erőforrást használ (Virtualboxban sem igen akadozott)

A filozófiája is az egyszerűségre épül: Az az ember, aki egyébként is rendszeres, a zenéit is rendben tartja, aki pedig káoszban él, azt nem egy lejátszó fogja megtanítani a szervezésre. Van is ebben valami, bár ebben az esetben szerintem egy fájlkeresőt akkor is célszerű lehet beépíteni, hogy a káoszban élő embertársainkat is segíthesse kedvenceinek megtalálásában. :-)

Hogy mit is tud a lejátszó?

Mint látható, az elrendezés a klasszikus, Winamp-os időket idézi, de szerencsére itt a skinezés helyett a GTK+ témát veszi át, és szép kis menüsor van felül (bocsi, nem akarok az Aqualungba belerúgni, de olyan jó lenne, ha abban is ilyen lenne!). A lejátszólista le- és felgördíthető, egyértelmű és jól kezelhető gombok vannak a lejátszón, a hozzáadásnál könyvtárakat és fájlokat egyaránt lehet hozzátenni. Ha a lejátszott szám könyvtárában van kép formátumú fájl is (album borító), akkor azt kirajzolja bal felülre, mégpedig élvezhető méretben. Apropó, album borító: Azt írják, van last.fm támogatása, de ez odáig korlátozódik, hogy le tud szedni album borítót a last.fm-ről. Hmm, én ezt nem hívnám last.fm támogatásnak...

A cucc plugin-ezhető, és alapból érkezik egy értesítő ikon (ez klassz, lásd a képen), egy "zene adatbázis" (nem jöttem rá, mi ez), egy last.fm (már elmondtam), egy playlist készítő (hehe) és egy olyan, ami a készítőknek küld infókat (ezt nem kapcsoltam be).

Érdekessége még, hogy a már egyszer playlistben lévő számokra jobb gombot nyomva, az eltávolítás mellett van egy "hozzáadás a listához" funkció is - először nem is értettem, aztán rájöttem hamar: Itt a playlistben a számok nem rendezhetőek át, helyette van ez az "újrahozzáadás" funkció, ekkor megjelenik a cím mellett egy számocska, ami azt jelzi, hogy az aktuálisan lejátszott szám után hanyadiknak fog következni az adott szám. Ebben a módban a nem számozott (tehát a playlisthez csak egyszer hozzáadott, lol) zeneszámokat kihagyja, majd a legutolsó számozott szám utáni számra (remélem, követhető vagyok... :-)) ugrik. Kellemesen agyatlan megoldás. :-))

Lényegében végére is értünk a fícsöröknek. Azt hiszem, ennél még néhány konzolos zenelejátszó is többet tud, de az Eina még igen új, remélhetőleg fejlődik és közben nem lesz lassabb. Mert a gyorsaság mindenképp mellette szól. A már emlegetett, 2Gb-os zenetár lejátszásához teljesen vállalható idő, kb. 2mp alatt olvasta fel a számokat és 21,8Mb memóriát foglalt.

Összefoglalás

Összefoglalásképpen csak egy ős-igazságot tudok leírni: Aki nem dolgozik, nem is hibázik. Mivel igen keveset tud, de azt hibátlanul, minimalistáknak tudom javasolni.

Szólj hozzá!

Címkék: linux zene teszt mini lejátszó

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr552011567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása