HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Megjelent a Gimp 2.8

2012.05.07. 16:59 bagoj ur

Esküszöm, nem akarom elhinni. Gimpet használok az 1.0.2-es verzió óta, Photoshopot pedig utoljára az 5.0-s verziót használtam bent a suliban, de azóta is sirattam az egyablakos működési módot, ugyanis bár megszoktam, megszeretni nem tudtam, hogy a Gimp eszköztára és a kép külön ablakban jelennek meg. A 2.7-es változatban, 12 évvel később jelent meg az a featúra, hogy egyablakosítani lehet a működést, és csak nemrégiben jelent meg a 2.8-as, stabil verzió, ami szintén tartalmazza.

Egyablakos mód

Nem kellett sokat várni, mindössze 13 évet. Remélem, vissza tudok szokni rá. :-) Ha már ez megvolt, a fejlesztők a többoszlopos tetszőleges elrendezést is lehetővé tették, amiért csakis elismeréssel tudok adózni. És ha ez még nem volna elég, a megnyitott képek között TABOKON (!) lehet váltani! Ennél zseniálisabb elrendezést el sem tudok képzelni.

A "You can drop dockable dialogs here" az a terület, ahová még újabb eszköztárakat szórhatunk, amíg a képet végül csak bélyeg nagyságban tudjuk megtekinteni a képernyő közepén. :-)

Réteg csoportok

A következő featúra, amin ájuldoztam, hogy végre csoportosíthatók a layerek, azaz a rétegek. Akik foglalkoznak design-nal, esetleg rajzolgatnak és megszokták a rétegek használatát, azok szinte nem is tudnak létezni enélkül, hiszen "ki emlékszik már, hogy a 76 rétegből melyikre raktam azt a két pöttyöt"? Eddig elnevezési konvencióval lehetett küzdeni, de így lesz tökéletes a történet.

Szövegszerkesztés közvetlenül

Mint egy falat kenyér, úgy hiányzott. Eddig ha szöveget kellett a képre rakni, egy külön ablakba kellett gépelni a szöveget, nem igazán lehetett kényelmesen formázgatni sem, most meg... komoly szoftverhez méltón működik.

Még a szöveg sorban elfoglalt magassága is állítható, és a betűtávolság is (erre szolgál az alsó sorban a két szám mező). Profi!

Mentés helyett Export

Nekem most kissé furcsa, de nem logikátlan, hogy csak az .xcf formátumba tud menteni a Gimp, a többi támogatott formátumba mentés átkerült az "Export" funkcióba. Egyelőre mindig mellékattintok, de majd megszokom. Cserébe új fájlformátum támogatások érkeztek.

Egyéb apróságok

Aranyos, hogy a beviteli mezőkben az alap matematikai műveletek használhatók, így nem kell fejben számolni, megadható, hogy a kép magassága 30*2+5, és a mezőből kilépve be is írja, hogy 65 (esetünkben: pixel, de működik így is: "30in + 2px". Nagyon büfé.

Nekem még a resource tagging is nagyon tetszik, például az ecsetekhez rendelhetünk tag-eket, és csoportosíthatjuk őket ezek szerint. Mivel nekem van vagy 3-400 ecsetfajtám, szintén baromira hiányzott ez a funkció. Emellett még millió, az ember (Bagoj) életét megkönnyítő apróságot sikerült belezsúfolni az új verzióba.

És hogy miért nem 3.0, amikor ennyi remek funkció belekerült? Mert a 3.0 stílszerűen GTK+3.0-ra portolva fog megjelenni. :-)

A végére, hogy ne csak jó híreink legyenek: mivel az API és rengeteg mögöttes dolog változott, a plugineket módosítani kell, tehát ha sok plugin van 2.6-hoz, akkor érdemes kivárni. A másik, hogy gyorsabb nem igazán lett a program indulása, pedig voltak vérmes reményeim...

Az említett két apróságtól függetlenül óriási a fejlődés, remélem másnak is meghoztam a kedvét egy kis rajzolgatáshoz vagy fotó retusáláshoz!

2 komment

Címkék: linux ingyenes grafika alkalmazások gimp

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr214494412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szucsjoee 2012.05.15. 13:52:47

éééés igen! működik. Végre végre.
Köszi, hogy jelezted.

atomgape 2012.06.05. 23:08:33

Tudom ez linuxos blog elsősorban, de nekem Windózra feltéve az a gondom, hogy a vágólapra nem rakja ki a kimásolt képet vagy képrészletet. Valakinek van hasonló baja?
süti beállítások módosítása