HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Ha a Vörös Panda lusta, használjon Vízkeresztet!

2008.10.09. 07:28 bagoj ur

Már jó régen (Gnome <= 2.0 ) használtam az Epiphany böngészőcskét, amit akkor rendkívül használhatatlannak tartottam. :-) Mostanában viszont jókat hallok róla, hiszen C-ben írták, azóta sem sikerült elhíznia, ellenben a Gecko és a Webkit webolda-renderelő motort is tudja használni. A Gecko azért jó, mert akkor biztosan Firefox-kompatíbilis, a Webkit meg gyors (az egyéb véleményemet a Webkitről meg megtartom magamnak). Gondoltam, megnézegetem má'. Van jópár pozitívum, meg egy kis érdekesség, ami miatt nyomom ezt a postot.

Pozitív:

  • Tényleg iszonyat gyors. Saját grafikus felületet használ, nem XUL-alapút, mint a Firefox, ezért tényleg egy nagyságrenddel fürgébb.
  • Van adBlock, mouse gesture (ezt nem használom de sokan igen), popup blocker, képes megjegyezni jelszavakat (és elfelejteni is), a személyes adatok kezelésére külön kis menüje van
  • Kezeli a tanúsítványokat, tud könyvjelzőket netes oldalakkal szinkronizálni, van flash, greasemonkey, oldalsáv támogatás
  • Csoportosítani tudja a tabokat
  • Támogatja a beágyazott filmek/zenék továbbítását kedvenc médialejátszónknak.
  • Átveszi a Gnome aktuális témáját, tehát ehhez már nem kell külön letöltögetni
  • Támogatja a "Smart bookmark" (okos könyvjelző) dolgot; azaz egy könyvjelző képes paraméterként szöveget átvenni. Ezzel lényegében bármilyen kereső bar-t tudunk pillanatok alatt varázsolni. És persze az URL rész egyben Google kereső is.

Ami nem alapértelmezett, de beszerezhető extension:

  • Tabok kezelése hasonlóan a Firefoxhoz (csak egy becsukó gomb jelenjen meg az aktuális fülön)
  • Weboldal forrásának megtekintése hasonlóan, mint FF-ban (de nincs "view selection source")
  • Elméletben van youtube video letöltő, de nekem nem sikerült beizzítanom
  • Van session-kezelő (elmenthető és visszaállítható a tabok állapota), ezt nem próbáltam ki

Amit nélkülözni kell:

  • Image zoom (én ezt a kiterjesztést úgy szeretem! :-)
  • Nincs sztaki szótár kiegészítő, nincs web developer (ez utóbbi fájó)
  • Nincs önálló témázási lehetőség (pl. a kulcs-alakú előre-hátra gomb nekem nagyon tetszik, hát olyanom nem nagyon lesz)

Ami a jó hír, hogy ha nincs meg egy extension, simán meg lehet írni Pythonban, ugyanis a úgy oldották meg, hogy tetszés szerint bővíthető legyen. Sajnos hiányzik egy olyan jó és összeszedett oldal, mint a Firefoxhoz a Mozilla oldalán megtalálható kereshető gyűjtemény a kiterjesztésekből.

Ami problémákba belefutottam:

K: Hogyan kell telepíteni egy extension-t?
V: A home alatti .gnome/epiphany/extensions könyvtárba kell egyszerűen csak bemásolni az ephy-extension és .py/.pyc kiterjesztésű fájlokat. Ezután a Tools/Extensions alatt be lehet kapcsolni, újraindítás után.

K: Hogyan lehet beállítani a proxyt? A felületén nincs ilyen lehetőség.
V: Önállóan nem lehet beállítani, a Gnome-ban kell megadni és onnan veszi át. Ha nem használunk Gnome-ot (mint esetünkben én), akkor a gconftool-2 alkalmazással kell okoskodni:

gconftool-2 --set /system/http_proxy/host --type string "proxyszerver"
gconftool-2 --set /system/http_proxy/port --type string "proxyport"
gconftool-2 --set /system/http_proxy/use_http_proxy --type bool true
gconftool-2 --set /system/proxy/mode --type string "manual"

Ha szükség van olyan domainek megadására, amit nem kell proxyzni:

gconftool-2 --set /system/http_proxy/ignore_hosts --type string "localhost, .alma.hu, 192.168.1.0/24"

Vagy ha ehhez nincs kedv, akkor fel kell telepíteni a gconf-editor nevű csodaproggit, ami a Wnidows registry-editorához hasonló. Ott minden értelemszerű, szintén megkeressük a System/http_proxy tészt a fában, és átírjuk a kívánt értékeket.

K: Hogyan tudja átvenni más böngésző (pl. FF) könyvjelzőit?
V: Halvány fogalmam sincs. Fordítva működik a dolog, azt tudom, arra van leírás is az Epiphany oldalán.

K: Miért nem fókuszál új fül megnyitása után az URL-sávra?
V: Ez állítólag valami Gecko bug; csak akkor működik ha blank page-et állítok be kezdőoldalnak. Valamilyen szinten jogos...

K: Nem szúrja be középső egérgombbal az X vágólapjáról az URL-t!
V: Ismét a gconftool-2 a barátunk:

gconftool-2 --set /apps/epiphany/general/middle_click_open_url --type bool trueJa, és elfelejtettem egy óriási pozitívumot: a könyvjelzők nem hierarchikusan vannak felépítve, hanem címkék alapján több irányból is lehet keresni! Végre!

Verdikt:

+ Kicsi, gyors, és jó (a Firefox motorját használja jelenleg, de a Webkitre akarnak váltani, és az utóbbi is elérhető)

- Nagyon kötődik a Gnome-hoz, de szerencsére megvan nélküle is

Egyszerűbb felhasználóknak, akik amúgy sem használják a kismillió FF kiterjesztést, jó böngésző. Még pár tipp (angolul) a kezesebbé tételéhez:

http://linuxtidbits.wordpress.com/2008/01/10/epiphany-a-couple-of-tips/
http://linuxtidbits.wordpress.com/2008/03/12/quick-tip/
http://linuxtidbits.wordpress.com/2008/01/17/yahoo-as-default-email-client/ (itt No-Gnome-osok ismét a gconf-editort tudják segítségül hívni az alapértelmezett alkalmazás beállításához)

3 komment

Címkék: gnome internet egyszerű alkalmazások

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr95701116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s.péter 2008.10.09. 12:25:10

És hoggy kell ezt feltenni?

tototto 2008.10.13. 08:57:16

Megmondom őszintén, a Firefox kiterjesztéseit nem tudnám nélkülözni, az Opera meg nem igazán jön be. Nem is nagyon értem, hogy minek Chrome meg Epiphany, meg egy rakás ilyen rosszul támogatott vagy kevés emberrel fejlesztett hobbi-cucc, amikor ott van a választási lehetőség a nagyobbak közül is. Inkább összefogás kellene, mint széthúzás.

csarlee 2009.02.19. 15:50:38

Az Epiphany jó! A postot olvasgatva tegnap este feltettem (Debian testingen nyomulok otthon) és kellemesen csalódtam! Pikk-pakk be tudtam állítani a nekem kellő dolgokat! Eddig Operát meg Iceweasel-t (FF Debianék által unbrandelt verziója) de valahogy egyik sem tetszett igazán. Operának 1-2 weboldallal mindig meggyűlt a baja, FF meg sokat eszik... Ja, és az ablakezelőm az XFCE4 illetve Fluxbox, ehhez képest alig kellett valami Gnome függőség.
Szóval eddig teljesen ok az Epiphany.
süti beállítások módosítása