HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Mepis 8.0 - Csábító illúzió

2009.03.30. 09:46 bagoj ur

Folytatván jó hagyományaimat, márciusban is teszteltem egy Linux disztribúciót. Pontosabban, sajna nem tudtam végrehajtani teljesen; mivel ért egy picike meglepetés. Ez sajnos az én hibám, előre kellett volna gondolkodnom, engem is megvezettek a hiedelmeim.

Már régóta tervezgetem a Mepis nevű disztibúció tesztelését, és most, hogy a Distrowatch oldalon az első 10 között szerepel egy ideje, elhatároztam hogy belevágok. (Csak hab a tortán, hogy jelenleg Linux nélkül vagyok, különféle okok miatt.) Az aktuális verziója SimpleMepis 8.0 névre hallgat. A Mepis szintén a Debian-leszármazottak népes táborát gazdagítja (egyszer meg kellene rajzolni a Linuxok családfáját, legalább az ismert disztribekre, hiszen mindegyik kifejlődött valamiből. Például az Yggdrasil és a Slackware valószínűleg sok disztribnek őse.)

Meg kell mondjam, disztribúció már régen csábított ennyire a telepítés elvégzésére. :-) Ugyan volt egy apró problem, az "alapértelmezett" (amely a "desktopok 95%-án működik") és az "alternatív" (amelyet akkor válassz, ha az alapértelmezett nem megy) boot opciókat választva nem jutottam el a desktopig - ezek szerint az én laptopom A Kiválasztott rendszer, amely minden desktopok 1%-ba tartozik. ;-) Hozzátenném, hogy ez egy 6-7 éves Thinkpad, semmi extra hardver nincs benne. A probléma pedig az volt, hogy a grafikus bejelentkezés után nem jelentkezett be, és csak a ctrl+alt+backspace működött.

Szerencse, hogy választhatunk még egy rakás boot opció közül, nem bízták a véletlenre. A CD-ről bootolás a szokásos lassúsággal zajlott, elindult a kdm, majd elém tárult a KDE 3.5. Ezt nevezem érett grafikus felületnek! A szokásos KDE-s marhaságon (agyon bonyolított, 5 mélységű menü) kívül részemről minden nagyon a helyén volt, nagyon tetszett. Alapvető rigolyáimon hamar túl tudtam lendülni, beállítottam a control center-ben egy nekem tetsző témát, ezzel kicsit elvéve a KDE bazári csillogását. Onnantól tényleg minden szép volt és jó:

1. Nem próbált meg magától kapcsolódni a wifi hálózatra, de a beállító felületen simán és egyszerűen lehetett belőni.

Mepis alkalmazások 1

2. Elindítottam egy fájlkezelőt; itt ugye ez még a Konqueror. Sokkal gyorsabb volt mint a KDE 3-as szériáinak korábbi kiadásaiban. Csak kíváncsiságból rákattintottam az "internet radio" linkre; behozott valami oldalt, és fél perc múlva a Dió Rádiót hallgattam - ehhez mindössze csak annyit kellett tudni, hogy az m3u-t az Amarok-kal kell megnyitni (ez miért nincs automatikusan belőve? Nem értem).

Mepis alkalmazások 2.

3. Minden működik, minden úgy működik ahogy azt az ember várja. Ugyan SMB megosztásokat nem teszteltem, NTFS partíciót felcsatolt szó nélkül, írásra. Azt vettem észre, hogy a KDE kioslave-je nem annyira szép és transzparens (azaz "felhasználó számára láthatatlanul működő"), mint a Gnome alatt, de nem kevésbé hatékony. És ne felejtsük el, hogy a Gnome 2.24+ verzióinak nem a KDE3-mal, hanem a KDE4-gyel kell versenyre kelljenek és a Gnome korábbi változataiban a gnome-vfs nem dübörgött olyan szépen, mint a gvfs. Nekem a lényeg végülis az, hogy távoli SSH és SMB könyvtárakat lássak sajátomként és ezt az alkalmazások is úgy kezeljék, mintha itt lenne a gépen. Ugyanez ha működik titkosított könyvtárakra, az még frankóbb... :-)

4. Apró példa a "minden az elvárt módon működik" dologra: Elkezdtem gyártani a képernyőmentéseket; az első képnek "mepis1.png" nevet adtam. A második lövésnél a screenshot készítő program automatikusan megajánlotta a "mepis2.png" nevet és így tovább; ezt a tudást a futtatások között is megőrzi. Szép.

Mepis és az Openoffice

5. Az Openoffice 3 a szokásos kicsit lassú elindulást produkálja, de CD-ről futtatva egyáltalán nem csodálkoztam. Az ikon készlet jól passzol a Mepis alapértelmezett ikonjaihoz.

A meglepetés akkor ért, amikor azt mondtam magamnak, hogy "na jó, nyomjuk fel, aztán meglátjuk mit virít a merevlemezen".

Mepis licensz feltételek - nem szabad szoftver!Ugyanis ekkor megpillantottam a disztribúció licensz feltételeit. Ez bizony nem Opensource, hanem egy cég tartja fent magának az összes jogot, "habár használ OSS programokat is". Én pedig nem szeretek egy USA-beli cégtől függeni a frissítések terén; főleg ha az általuk belefejlesztett plusz szoftverek forráskódját nem adják ki. Amerikában - legalábbis pletykaszinten - nagy hagyománya van az "árulkodós" szoftvereknek - névtelen adatgyűjtéstől a backdoor-ig bezárólag. Nincs kedvem attól rettegni, hogy mikor pontosan mi érkezik le a gépemre.

Ettől függetlenül az egyik legjobban összerakott disztrónak néz ki. A méreteiről, boot sebességről pedig telepítés híján nem tudok beszámolni. Így már remélem, a cím is érthetővé válik - az Opensource-nak csak illúzióját keltik. Sajnálom, hogy mostanában nem igen jönnek nekem össze ezek a tesztek, mert az Ubuntu annyira elburjánzott, hogy abból kicsi de kezes rendszert faragni lehetetlenség.

Pontozni, érthető okok miatt ezúttal nem fogok.

5 komment

Címkék: linux nongnu

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr511034646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kino 2009.03.30. 19:57:55

a screenshotok fájlnevét a gnome-screenshot vagy mi a túró is szépen inkrementálja :)

Psycho Dad 2009.03.30. 20:32:40

"egyszer meg kellene rajzolni a Linuxok családfáját"

Ilyenre gondoltál: futurist.se/gldt/gldt93.png ?
Vagy netán ilyenre: www.levenez.com/unix/unix.pdf
:)

bagoj ur 2009.03.30. 23:44:20

@kino: És az az, ami az Ubuntuban is van? Nekem nem csinálta eddig, de ha lesz megint valami linux fent, esküszöm kipróbálom. :) Nagyon jó kis fícsör.

@NoBe: Köszi, örülök hogy nem nekem kell megcsinálnom. :-) A színes nekem jobban tetszik. De nekem valami olyasmi rémlik, hogy a RedHat-nak is volt egy őse... biztos rosszul rémlik.

Psycho Dad 2009.03.31. 00:10:40

"A színes nekem jobban tetszik."

A Unix-os viszont sokkal durvább szerintem, bár tény, hogy a másik kapcsolódik inkább az eredeti ötlethez.

A Red Hat-ot a legtöbb ilyen ábrán teljesen különálló disztrónak jelölik, ettől persze lehet, hogy igazad van.

kino 2009.04.01. 01:26:24

@bagoj ur:
igen, 8.10-en most per pillanat tuti hogy csinálja, de nekem régebben is mindig így működött.
süti beállítások módosítása