HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Ma komolyan meglepődtem - Gnome 3.0 tervek

2009.04.07. 11:42 bagoj ur

Olvasom Vincent Untz levelét a Gnome 3.0-val kapcsolatos tervekről. Mivel a Gnome nem az a sűrűn és sokat változó desktop, mindig nagyon kíváncsi vagyok, hogy mit sütöttek ki a srácok, és ez a mai dolog kicsapta a biztosítékot.

A szokásos dolgokon túl (hibákat fognak javítani, és további fejlesztések várhatók, hát köszönjük ezt ki nem találtuk volna) két komponensről volt szó, amelyekkel a felhasználókat szeretnék elkápráztatni. Ezek egyik a GnomeShell, amit nagyon szeretnének a fejlesztők a Gnome3-ban látni. Ennek lényege lenne a felhasználói élmény megreformálása, lényegében a munkaterületek fölé húzott "grafikus shell"-lel.

Nézzétek meg a bemutató videókat, és rögtön világos lesz, mi is ez. Tehát a munkaasztalból "ki lehet nyúlni", azaz a munkaasztalt is le lehet kicsinyíteni; és a programokat az újonnan megjelent felületen lehet kiválasztani, valamint újabb munkaasztalokat is hozzá lehet adni. Nem tudom, ki hány munkaasztalt használ, de írjátok le légyszí. Én megmondom, mennyit: egyet. Bőven elég választási lehetőség a taskbaron futó programok közül turkálni, nemhogy még más munkaasztalokat is észben kelljen tartanom. És akkor most behoznak még egy szintet; amiről nem érzem hogy bármilyen hasznos pluszt hozzáadna a Gnome használhatóságához. A billentyűkombinációkkal indítható programok, az igen. A Crunchbang Linuxban használt dmenu, amely egy billentyűkombinációval előhívható, majd ahogy elkezdem gépelni a program nevét, ugrik a találatokra, az igen. DE EZ????

A másik bemutatott, felhasználói élményt elősegítő dolog a GnomeZeitgeist névre hallgat (nem vagyok nagy németes, ez az "óra szelleme" lenne? :-)). A lényeg, hogy dokumentumainkat könnyen, sok szempont alapján könnyen előkereshessük (de a fő kategorizálási szempont mégiscsak a naptár). A bemutató videó alapján nem rossz, de én rendezetten tárolom a doksikat és már évek óta nem kellett változtatnom a kialakult koncepción, így mindent megtalálok enélkül is. (A videó .OGV kiterjesztésű, de valójában OGG, mplayer lejátsza.)

Szóval a Gnome csapat úgy gondolja, hogy ezek akkora featúrák, hogy elnevezhetik 3.0-nak a következő kiadást, akkor én hiába reménykedem egypár okos ötletért, új desktop megoldásért. :-(

Való igaz, srácok, a KDE valahol 3 éve nagyon otthagyott Benneteket a fejlesztésekkel, és szerintem a Gnome töretlen népszerűsége nagyrészt a Suse és az Ubuntu terjesztéseknek köszönhető. Jó lenne a gázra lépni.

8 komment

Címkék: vélemény gnome

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr241051517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2009.04.07. 13:48:27

Én a magam részéről 5 munkaasztalt használok, de a váltáshoz ill. a programok átpakolásához egyikről a másikra egyaránt be van állítva hotkey, úgyhogy nekem tuti semmi hasznom nem lesz ebből a gnome shellből. Látványosnak egyébként látványos, de sok értelme nincs szerintem se.

h4x00r 2009.04.07. 14:14:05

személy szerint 1-et használok, ha a munka során sok program fut akkor átpakolom azokat a progikat egy másik munkaterületre, amiket ritkán használok...
ezzel az új "réteggel" könnyedén áttudnám pakolgatni.

a dokumentum szervező, meg hát... szerintem felesleges. valahogy nem látom azt, hogy én ebben fogom megkeresni a dolgaimat, ez inkább a klasszikus keresés "új változata"

pcdevil · http://twitter.com/pcdevil 2009.04.07. 14:18:49

szintúgy 5 van beállítva, ebből 3 folyamatosan használva. de ennek az új környezetnek énse látom sok értelmét..

atomgape 2009.04.07. 16:03:37

Én szintén egyet használok, nem is értem minek annyi, mit tennék én oda?! Ami nem kell, inkább bezárom.

kino 2009.04.07. 16:46:41

nekem négy van beállítva, általában 1-2-t használok, de gyakran volt már, hogy mindegyikre szükség volt.
jó dolog egyik asztalon a forráskód szerkesztő meg egy pár terminál, a másikon böngésző, a harmadikon meg gimp, negyediken doksik, miegymás :)
én örülök, hogy van.

nevergone 2009.04.07. 17:33:31

Négyet használok, és azokat aktívan.
Az elsőn fut a terminál, ha több példány kell, akkor mindegyik ott van. A második a böngészőé, a harmadikon futnak a szerkesztők, amiket a munkához használok, a negyediken a zenelejátszó, virtuális gép, stb.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2009.04.07. 21:06:27

Szép dolog a Gnome-osoktól, hogy haladnak a korral. A gond az szerintem, hogy amire ez kész lesz nekik - jövőre ígéreik úgy tudom - addigra a KDE kb. a 4.4-4.5 tájékán lesz, és el sem tudom képzelni, hogy az milyen lesz.

Asztalok száma: négyet használok szépen szétpakolva a munkához szükséges cuccokat napközben, mert általában 3-4 böngészőablak nyitva van mindig. Most KDE 4-ben használom a Stasks plasmoid-ot amivel a panel-en cserélem le az alap feladatlistát, hogy csak a futó programok ikonjai látszódjanak, így elég sok helyem marad.
De arra is volt már példa, hogy volt 2-3 activity-m, szépen néhány hasznos plasmoiddal megsépekelve mindegyiken a feladataimnak megfelelően. Aztán most csak egyet használok a különböző projekteknek megfelelő jegyzetekkel.

mergenc 2009.04.27. 14:47:40

Én kettőt használok, néha kell is.
A GnomeShell-t várjuk meg, lehet abból még jó dolog;
a GnomeZeitGeist a leírás alapján nekem is teljesen felesleges lesz (lenne). A KDE szép, okos, de akkora nagy batár, hogy tudom, hülyeség, de _elvből_ nem vagyok hajlandó használni. Amúgy CrunchBang-et használok és Kiwi-t (ami amúgy Ubuntu).
Ja, és ha gyarló memóriám nem csal, a Zeitgeist annyit tesz, hogy "Korszellem".
süti beállítások módosítása