HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Zen és holland sajtok

2009.09.15. 06:33 bagoj ur

Eltöltöttem egy délutánt a Zenwalk Core 5.2-vel. Az eset apropója természetesen az, hogy nemrégiben jelent meg, mindenkitől azt hallom, hogy milyen szuper kis OS (akárcsak a Slaki) és valahogy körüllengi a "kicsi és könnyed" érzete. Elkezdtem hát a telepítést kedvenc, ultralow PIII 256Mb RAM gépemen olyan délután öt körül, 25 dkg holland sajt vidám társaságában.

A telepítés természetesen konzolos, hiszen a Core egy csak parancssoros változat (azért is szemeltem ki éppen ezt, mert gondoltam, majd gyorsan hegyezek rá valami egyszerű guit). A livecd üzemmód itt nem játszik, rögtön belecsaptunk a telepítésbe. A partícionálás gyorsan ment, 19Gb ext3 és 1Gb swap a 20 gigás merevlemezen, elindult a formázás, majd az alaprendszer felmásolása.

Három percen belül jött az első meglepetés, amelynek legalább 5dkg sajt bánta a kárát: Sajnos nem tudja felmásolni a kernel-2.6.25.tgz-t, mert hibás a lemez. Ami miatt elkezdtem szentségelni, az az volt, hogy ugyan a géphez volt Internet, de nincs bene cd-író, és amúgy is egyetlen cd volt nálam, az pedig hibás. Mivel a telepítőt a legkevésbé sem zavarta az, hogy a legfőbb komponenst nem tudja felmásolni, haladt tovább, én is nyugodtan vártam a folytatást. Ami nemsokára jött is: a  tar-t sem tudta felmásolni. Ez nem töltött el nagy nyugalommal, tudván hogy a Zenwalk csomagkezelője a Slackware-hez hasonlóan .tgz-alapú, aminek ugyebár a tar is erősen része.

A telepítés amúgy probléma nélkül zajlott le, a végén feltelepítette a lilo-t (igen, nem grub a boot menedzser), majd kivágott egy parancssorba. Nagyszerű, éppen ez kell nekem, 16dkg holland sajt mosolygós társaságában. Ugyan nem ismerem a csomagkezelő utasításokat, de nézzünk körül! Pár perccel később megtudtam az alábbi, lényeges infókat:

- A pkgtool nem működik el tar nélkül (nem lepett meg)
- Nincs egyetlen általam ismert karakteres böngésző sem a Core-ban
- Az ssh nem fut, mert hiányzik neki a libopenssl-0.9.8

Nos, semmi gond, ráérünk.

cd /mnt; chroot . /bin/bashEzzel bekerültem a telepített rendszerbe. Itt már kell mennie az ssh-nak, hiszen ez egy feltelepült rendszer... aha, megy is, csak épp nincs hálózat. Az ifconfig kimenetében csak az lo interfész van. Jó, hát nem húzta be a kernel modult, de tegyük meg:

modprobe e100Hehe, nem talál a /lib/modules alatt semmit. Naná, mert a kernel csomagot nem tudta felmásolni. Akkor lépjünk ki a chroot-ból és húzzuk fel úgy a hálókártyát:

exit
modprobe e100
ifconfig eth0 up
/usr/sbin/dhcpd eth0
Hurrá, van hálózat! Visszaléptem a chroot-ba, és indítottam egy ssh bejelentkezést egy másik, általam babusgatott gépre. Nagyszerű! Ott már volt w3m, aminek segítségével körbe tudtam szaglászni a neten és le tudtam húzni a hiányzó tar és kernel csomagokat (összesen 4-5 fájlból állnak, de a .tgz a leglényegesebb). Ezeket scp-vel áthúztam a lokális gépre.

Tíz deka aggódó holland sajt társaságában megpróbáltam kitalálni, hogy a tar .tgz csomagját hogyan fogom kitömöríteni a tar nélkül. A megoldás persze egyszerű: A telepítő cd-n ott kell lennie, hiszen amúgy a többi csomagot sem tudta volna kitömöríteni. Újra exit, a /bin/tar bemásolása a /mnt/home/bagoj alá (vagyis nem emlékszem tisztán, hogy a busybox tudja-e a tar-t vagy sem és végül melyiket másoltam be de nem is lényeges), visszaléptem a chroot-ba, a tar-ral kicsomagoltam a tar.tgz-t (tar -C xzvf tar.tgz) úgy, hogy minden a helyére kerüljön. Ezután indítottam a pkgtool-t, ami alapból az aktuális könyvtárban lévő összes csomagra egyenként rákérdez, hogy feltegye-e. Felraktam újra a tar-t is, hiszen a csomagkezelő eddig nem tudott róla, meg a kernel-t is.

Reboot. És csont nélkül bebootol. Ezt nevezem!

Hét deka szomorkodós holland sajt társaságában izzítottam be a netpkg parancsot, amely az update paraméter hatására frissítette a szükséges csomagokat. Ezután elkezdtem felpakolni ezt-azt (miután szörnyülködve láttam, hogy a csak parancssoros telepítés 800Mb, rosszabb mint az Ubuntu). Mivel nagyon büszkék a fejlesztő srácok, hogy mennyire kezeli a függőségeket a netpkg, én ezt készpénznek is vettem. Végülis igaz, az openbox-nak nincs közvetlenül szüksége az X-re, de azért nem fut el nélküle, én logikusnak tartanám hogy felajánlja a telepítést. Nem így történt, de azért összevadásztam, hogy mit kéne felrakni.

  • xorg-server
  • xorg-input-<ami nekünk kell>, nekem mouse és keyboard
  • xorg-video-vesa
  • openbox
  • lxde-panel
  • lxappearence
  • lxsession-lite
  • gdm

Ebből a gdm sajnos feltette a fél gnómot, de jobb bejelentkezőkezelő az lxdm stabillá válásáig nincsen. Aztán futtattam a videoconfig parancsot, és beállítottam az X-et, meg hogy alapból grafikusba bootoljon.

Az init 4 parancsot már csak 2dkg holland sajt igen szomorú társaságában adtam ki. Kiválasztottam az LXDE-t a session-ök közül, és szépen, problémamentesen el is indult. Hogy legyen fent egy alkalmazás is, felraktam a tűzrókát, akarom mondani azt itt jégmenyétnek hívják.

Az eredmény? Sikerült a telepítés, a beteg is életben maradt. :) A sajt meg elfogyott. :-))) A boot idők (összevetve a múltkori, Koalás postban írottakkal:

  Grub -> GDM Grub -> Desktop
Jaunty 00:36:48 01:07.13
Karmic 01:14.93 01:43.61
Zenwalk 5.2  01:18.64  01:22.96

 

Ahogyan látható, kicsit kehesen indul, de a gdm bejelentkezés után behozza a hátrányát a Koalával szemben (ebből is látszik, hogy van értelme a mini desktopoknak!). Természetesen itt még semmiféle optimalizációról nem beszélhetünk. Képernyőmentéseket egyelőre nem érdemes felrakni, egy tök üres fekete desktop hátteret és egy lxde-panelt mindenki el tud képzelni. :-)

Összefoglalás

Ha sikerül további üzemeltetési, illetve gasztronómiai kalandokba keverednem a Zenwalk-kal, jelentkezem. Alapból szimpatikus, hogy nem varrja rá magát az emberre, nem próbál kitalálni helyette mindent és a boot képernyője szép. Valamint, legfőbb erénye, hogy nem barna. :-) Hátrányként annyit tudok említeni, hogy meglepően sok helyet foglal ahhoz képest, hogy szinte még semmit nem telepítettem fel. Nade 20Gb-on elfér... Meg még annyi, hogy még a Koalánál is lassabban bootol fel a gdm-ig.

Értékelés: 75%

1 komment

Címkék: linux firefox függőség csomag kernel parancssor

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr571381013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanh721 2009.09.17. 02:10:56

Zenwalkot én is használtam sokáig, de ami igazán idegesítő volt benne az maga csomagkezelője, és grafikus felülete. Pozitívként viszont a mai napig emlegetni szoktam a netes kapcsolódási és betöltési sebességét, egyáltalán a teljes reakcióidejét - mert az piszok gyors.
süti beállítások módosítása