HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Play on Linux - Windows játékok Ubuntu linux alatt, egyszerűen

2009.01.12. 23:31 bagoj ur

Ahogyan Ford Fairlane mondja, nem gondoltam volna, hogy még ma valami feldobja a napomat, de ez... ez a Booty Time... pontosabban nem is a Booty Time, hanem a Play on Linux, azaz a "Játssz Linux-szal!".

Állítólag világszinten az emberek 1%-a használ Linuxot (még úgy is, hogy a kínaiak beleerősítenek). Közismert tény a közgazdaságból, hogy ilyen minoritás részére egyszerűen nem érdemes nagy erőfeszítéseket tenni a játékgyártók részéről, hacsak nem elkötelezettek valamilyen okból, mint pl. John Romero és John Carmack. A nagy játékgyártók, ha eredetileg nem gondoltak a Linuxosokra és nem keresztplatformon fejlesztenek, konkrétan tojnak a szabad közösségre. Ráadásul a helyzetet az is nehezíti, hogy a mostanára szinte kizárólagos 3D megjelenítés egy jó alaprendszert kíván, amit - valljuk be őszintén - a DirectX biztosít, a Linux és egyéb OSS alatt lévő OpenGL nem igazán, és a fejlettségi szinten is igen el van maradva még a nemrégiben kijött OpenGL 3.0 szabvány is (és a szabvány az még nem implementáció, ugyebár).

A Linux tehát halmozottan hátrányos helyzetű: törpe az elterjedtsége és ráadásul nincs egy igazán jó és egységes grafikus platform. Ennek ellenére a lelkes közösség rengeteg játékot fejleszt, amik közül akad pár jó is; de ezek mai szemmel már ősrégi grafikát tartalmaznak. Vessük csak össze a Need for Speed legutolsó verzióját mondjuk a TORCS-szal: az utóbbi sem rossz de semmiképpen nem olyan látványos, mint a NFS.

Térjünk végre a "Play on Linux" címzetű programra/projektre! :-) Ez a Wine nevű Windows-emulátorra épül (aminek a neve azt jelenti, "Wine is not an emulator" de nem tudom, még hogyan tudnám másképpen nevezni), amely több, mint 10 év fejlesztés után állítólag látványos eredményeket ért el, és állítólag rengeteg, eredetileg Windows-ra írt szoftver fut alatta. Nekem nem sokat sikerült ezek közül eddig szóra bírnom. Valószínűleg a háttérben az lehet, hogy a rengeteg beállítás között elveszek, mert beállításból a Wine alatt tényleg nagyon sok van. És szinte természetszerű, hogy ami beállítás kell az egyik szoftvernek, az a másiknak nem lesz jó. Szerencsére - és éppen ezért - ezek ún. profilokba szervezhetők - ez azt jelenti, hogy minden szoftverhez a szükséges Wine beállítások külön tárolhatók; tehát mindegyik működik, akár párhuzamosan is - csak éppen más beállításokat vesz magára. Na de mégis hogyan gyököljük ki ezeket a profilokat?

Erre szerencsére nincs szükség, hiszen a POL éppen erre való! Ez részben egy szkriptgyűjtemény, ami tartalmaz sok előre beállított profilt a népszerűbb programokhoz, részben pedig egy kis egyszerű grafikus felület, amely segít a telepítésben és eltávolításban. Magyarul szorgos kezek már elintézték a mocskos melót - és nem csak játékok kapcsán, természetesen olyan alkalmazások is felmennek csont nélkül, mint a Flash8 (nekem ilyenem nincs, de gondolom tényleg működik, ha már megígérték). Még annyit, hogy a szkriptek alakítják ki a szükséges profilt, és ezek a szkriptek egy darab .pol kiterjesztésű fájlba vannak összepakolva.

Play on Linux telepítése

Ismét a parancssort kell választanunk, mivel az Ubuntu alapértelmezett tárolóiban nincs benne:

wget -q http://deb.mulx.net/pol.gpg -O- | sudo apt-key add -
sudo wget http://deb.mulx.net/playonlinux_intrepid.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
sudo apt-get update && apt-get install playonlinux
FRISSÍTÉS! Az előbbi csak Intrepid Ibex-re érvényes!

Jaunty-t használók:

sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_jaunty.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install playonlinux

Karmic-ot használók:

sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_karmic.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install playonlinux

Lucid-ot használók:

sudo wget http://deb.playonlinux.com/playonlinux_lucid.list -O /etc/apt/sources.list.d/playonlinux.list
sudo apt-get update
sudo apt-get install playonlinux

(Frissítés vége!)

Az első sorban leszedjük a .deb tároló GPG kulcsát, amellyel alá vannak szignálva a csomagok - enélkül az apt-get a telepítéskor anyázni fog hogy nem megbízható forrásból származik a csomag - ez gondolom, érthető. A második sorban beillesztjük a szoftvertárolóink közé az új elérést, amelyről majd a playonlinuxot leszedjük. Ha nem a legújabb, 8.10-es (Intrepid Ibex) Ubuntunk van fent, akkor itt a második sorban tudjuk használni a playonlinux_hardy.list és playonlinux_gutsy.list fájlokat az URL-ben. A harmadik sor már gondolom, egyértelmű. Egy rakás csomagot le fog tölteni - nekem azután is megbízhatóan működött az Intrepid, nem tűnik veszélyesnek. Ami kicsit fura, hogy a menübe nem kerül be az indító; így vagy parancssorba, vagy ALT+F2 megnyomása után kell begépelni, hogy playonlinux és <enter>.

 

A kicsit spártai képernyő teljesen megfelelő - a pluszjelre kattintva telepíthetünk, a feltelepített alkalmazások bekerülnek a listába és onnan indíthatóak. Ennél nem is kell bonyolultabb...

A már említett profilokat a ~/.PlayOnLinux/wineprefix könyvtárban tárolja. Nekem ebben, ahogyan a képernyőmentésről is kiderül, most egy AOE nevű profilom van... :)

Természetesen olyan program telepítésére is van lehetőség, amelyik nincs benne a PlayOnLinux adatbázisában. Ez kétféle módon lehetséges: vagy egy független, az adatbázisban nem szereplő .pol fájl futtatásával, vagy "csupasz" telepítéssel. Így saját magunk is készíthetünk .pol fájlokat saját (magunk által használt) alkalmazásokhoz.

Az én kis sikertörténetem annyi, hogy pár éve ismerkedtem meg az Age of Empire II - Age of Kings címzetű játékkal, amit eddig képtelen voltam elindítani Linux alatt. Most meg szépen rákettyintek a pluszjelre, kiválasztom hogy AOE2 - Age of Kings, bekéri hogy hol van a CD, felmásol mindent amit kell, és már indítom is - hihetetlen!

(Hozzáteszem csak úgy mellékesen, hogy mondjuk egy Krakkóból származó, azaz tört verziójú AOE2 is feltelepíthető lenne, ki kell választani szintén az AOE2 profilt, ezt elkészíti, ezután amikor bekéri a CD-t akkor cancel, be kell másolni a játékot a létrejövő mappába és létre lehet hozni egy indítót a POL alatt. :-D)

Most már teljes elégedettségemhez csak egy partner kell, aki játszik velem Age of Empire-t... :-)

2 komment

Címkék: windows linux játék ubuntu alkalmazások 8.04 8.10

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr36862516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manualis mammografus 2009.01.20. 02:26:59

udv,

nekem betette ugyan a jatekok koze az alkalmazasok menube, viszont inditaskor kiirja, hogy ellenorizzem van-e allando internetkapcsolatom (van), leokezom es nem tortenik utana semmi. ott marad befagyva. otlet?

bagoj ur 2009.01.20. 22:08:51

Ugyan nem vágom annyira alaposan (nekem mást csinált), de gondolom le szeretné húzni a netről a tudást, azaz hogy melyik játékokat meg alkalmazásokat ismeri. Nem vagy véletlenül proxy mögött? A forráskódot elemezve ;-) azt látom, hogy akkor be kell tennie a home-odban lévő .PlayOnLinux/configurations/options/proxy nevű fájlba (ha nincs, létre kell hozni), hogy:

PROXY_ENABLED=1
PROXY_LOGIN=usernév
PROXY_PASS=jelszó
PROXY_ADRESS=proxy IP-je
PROXY_PORT=proxy port

Ha nincs usernév, akkor bele se tedd ezeket a változókat.

Az is látszik, hogy a hxxp://www.playonlinux.com/script_files/V3_data/repository/get_list.php fájlt akarja elérni, mert onnan szedi le az adatokat - esetleg meg tudod nézni böngészőből, hogy az megy-e? (A hxxp-t cseréld http-re, nyilván)
süti beállítások módosítása