HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Méghogy mini linux... :-) Ubuntu Minimal telepítése

2008.09.02. 15:56 bagoj ur

Figyelem! Ennek a cikknek van folytatása. Ha érdekel a téma, kérlek a következő részt is olvasd el itt. Köszönöm! - Bagoj

 

Elmesélek egy tanulságos kis történetet, amelynek konklúziója az lesz, hogy az Ubuntuból egyszerűen nem lehet mini linux terjesztést faragni, még ha belegebedünk sem. Ez sosem fog működni régi 433Mhz-es PII gépen rendes sebességgel.

A terv:
1. Telepítsünk egy csak parancssoros Ubuntu terjesztést, hogy elkerüljük a rengeteg, nekünk nem kellő szoftver feltelepítését.
2. Tegyük fel a minimális darabszámú csomagot, ami még használható X felületet ad.
3. Telepítsük fel az LXDE Ubuntura fordított változatát. Ez ugye egy GTK alapú, de a Gnome-nál sokkal kisebb, pehelysúlyú desktop környezet.
4. Telepítsük fel az alkalmazásokat, amelyekre szükségünk van.
5. Mérjük le az eredményt, és vessük össze egy alap Ubuntu telepítéssel. (Természetesen az előzőleg felrakott linux is Ubuntu, csak nem az ubuntu-desktop csomagokkal, hanem saját összeállításban.)

Az egész terv arra épül, hogy nem kell semmit lefordítanunk, buherálnunk, csak és kizárólag az Ubuntu csomagkezelőjét kell használnunk.

Előkészülés

Hogyan tudunk csak parancssoros felületet telepíteni? A live cd-ről semmiképpen. Az alternate cd-ben nem vagyok biztos, de nem emlékszem ilyenre. A szerver cd nem jó, mert azzal utólag foglalkozni kell (kernel csere stb). Úgyhogy utolsó ötletként az Ubuntu minimal ISO-t töltöttem le. Tudni kell erről, hogy bár csak 9,5 megabájt, a telepítéskor húz le minden csomagot a gép a netről, tehát erős internet vonal szükségeltetik. Viszont cd-ről telepítve az azóta frissült csomagokat amúgy is le kéne húznunk, így ez megvan egy lépésben, tehát én ezt léptem meg.

Frissítés, a legfrissebb mini-ISO-k: Maverick Merkaat (10.04) 32-bit Maverick Merkaat 64-bit

Telepítés

A cd-ről bootolva, amikor megjelenik a boot prompt, be kell gépelni hogy cli és enter. Nyelvválasztásnál Hungarian, majd NE detektálja a billentyűzetet, kétszer enter az automatikusan felajánlott magyar kiosztáson (mármint ha nekünk ez kell, ha valaki még 101 gombosat használ, akkor válassza azt természetesen). A gépnév, illetve a tükörszerver kiválasztása után a partícionálás következik. Az egyszerűség kedvéért én a "telepítővel segített partícionálás"-t választottam; ha nem tesztelek akkor nekem így szoktak lenni:

Partíció Méret
/boot    kb. 100-150 Mb
/        kb. 6-8 Gb
/var     10 Gb körül
SWAP     kb. a RAM fele
/home    az összes többi
Hogy miért ezt használom? A külön boot partíciót még megszoktam régről, amikor a merevlemezek mérete miatt szükség volt rá, igazából ma a grub rendszerbetöltő korában nem érdekes. A /var partíciót azért rakom külön, mert 2x is megszívtam azzal, hogy a logokkal teleíródott a / partícióm és a linuxom behalt, mert nem tudott hová írni. Ez nem fordulhat elő, ha külön van a / és a /var, legfeljebb a logolás áll meg amit rövid úton észreveszek. A /home külön szedésére azért van szükség, hogy az adataim változtatása nélkül akár újratelepíthessem a linux rendszert (ilyenkor a /home-ot meg kell adni hogy változatlanul hagyom de csatolja fel).

Ezek után elkezdi feltúrni az alaprendszert. Itt egy kis szabad elfoglaltság következik, én itt szoktam Bagojnét megkérdezni, hogy "és milyen napod volt?" :-) Ezután a felhasználói név és az időzóna megadása következik, és kész is.

Telepítés

Mint az a reboot után kiderül, a gép tényleg csak a karakteres felületet birtokolja. :-) Lépjünk be, majd adjuk ki:

sudo bash (kérni fogja a jelszavunkat)
echo -e "deb http://ppa.launchpad.net/lxde/ubuntu hardy main\ndeb-src http://ppa.launchpad.net/lxde/ubuntu hardy main" > /etc/apt/sources.list.d/lxde.list && sudo apt-get update
(Mint az közismert, imádom a hosszú egysoros parancsokat... :-))

Ezután leszedtem a számomra elengedhetetlen csomagokat:

sudo apt-get install xorg roxterm gksu gdm lxde human-icon-theme hicolor-icon-theme dbus-x11 mplayer-nogui brasero gimp firefox flashblock flashplugin-nonfree mozilla-firefox-locale-hu-hu mozilla-imagezoom mozilla-mplayer myspell-hu thunderbird thunderbird-locale-hu thunderbird-quickfile pidgin unrar mc uswsusp unzip zip sun-java6-plugin

A felbukkanó kérdésre, miszerint telepíteni akarjuk-e a nem aláírt csomagokat, én igennel feleltem. Ezek után ismét következhet Bagojné szórakoztatása...

A telepítés végeztével nincs szükség újraindításra, egy sudo /etc/init.d/gdm start megteszi, és már be is jelentkezhetünk.

Lesz még egy hibaüzenet, amelyben a gdm panaszkodik, hogy nem találja az alapértelmezett, Human nevű skint, ezt nyugodtan hagyjuk figyelmen kívül (belépés után a Beállítások/Bejelentkező ablak indításával a Local fülön át lehet állítani bármire). Én még az alapértelmezett nouveXT ikonkészletet vissza szoktam állítani a Human-ra (ezért is telepítettem fel az imént), a Beállítások/Megjelenés programban.

Még a gdm-ben átnyomtam az alapértelmezett nyelvet Magyarra, az alapértelmezett Sessiont LXDE-re (a kis legördülők segítségével). Ekkor még jön két kérdés, hogy ezeket tegyük-e alapértelmezetté, amire a válaszom az volt, hogy igen.

A többi már testreszabás kérdése, amivel ebben a postban nem foglalkozom, csak a végeredménnyel:

Eredmény

Helyfoglalás: 1,3Gb 1,0Gb

Csomagok száma: 609 darab

Ubuntu Minimal desktop

A boot idő a szokásos, maga az ablakkezelő meg a desktop environment nagyon gyors, de az alkalmazások ugyanazok, mint amiket eddig megszoktam. Ez tehát nem egy végső megoldás, de remélhetőleg ezt a kis írást tudja valaki hasznosítani.

Az egész sztorinak még nincs vége, a következő postban azt mesélem el, hogy az összeálmodott csomagjainkból hogyan készítsünk egyedi live dvd-t, amelyet aztán tetszőleges számban terjeszthetünk a haveroknak. :-) Hiszen nagyjából mindenki azon nyavalyog, hogy "jó, jó ez a distro, de ha belerakták volna még ezt és kihagyták volna x-et, akkor lenne tökéletes". A folyt.köv.-ben (reményeim szerint) megvalósítjuk.

UPDATE: Felraktam még az msttcorefonts csomagot is, "jó az ha van" alapon:

sudo apt-get install x-ttcidfont-conf msttcorefonts

És egy apt-get clean után már csak 1004Mb a foglalás.

 

18 komment

Címkék: linux teszt mini ubuntu 8.04 hardy heron konfigurálás

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr22645038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atomgape 2008.09.09. 11:59:36

Szia, ezt a hátteret honnan töltötted le?

bagoj ur 2008.09.11. 14:46:48

A képet Six _fotózta_ valahol Észak-Balatonon. Letölthető innen: flickr.com/photos/sixweb_hu/2832469787/sizes/l/

Úgy látom, lassan megérik egy "Ubuntu szépségverseny" téma is. :-)

lxde_kerdes 2008.09.21. 12:49:55

Azt nem tudod veletlenul, hogy a kepernyo felbontasat melyik program feltelepitesevel tudom valtoztatni?

bagoj ur 2008.09.21. 14:57:53

lxde_kerdes: Amilyen egyszerű a kérdés, annyira messzire vezet a válasz. :-( Az X11 ugyanis induláskor eldönti, hogy szerinte a videókártyád milyen felbontásokat tud és csak azok között hagy változtatgatni. Próbáld meg feltenni a gvidm nevű programocskát, az megoldja a váltást; de hogy mik közül választhatsz az sok dolog függvénye. Ha olyat akarsz, ami nincs, akkor a videogen nevű progival ismerkedj meg.

bagoj ur 2008.09.21. 14:59:08

(mármint úgy értem, a két említett program egymás mellett használandó/használható, nem egymás helyett. Az egyik vált, a másik generál olyan videomódot, amilyet szeretnél és még bírja a kártyád.)

bagoj ur 2008.09.21. 15:03:14

Még eszembe jutott az xrandr is, ha támogatott a videokártyád, akkor elsőnek ezt próbáld meg (parancssorban), példa:

xrandr --size 1280x960

Ha bejön, akkor nem kell semmit telepítened se.

bojty 2008.10.06. 13:46:09

Nekem olyan problémám lenne, hogy csak 60Hzet lehet kiválasztani és nem tudom feljebb tenni. Windowsos haverok meg röhögnek rajtam. :-( Ubuntu 8.04-et használok és a Compiz/Emerald megy, nemtom számít e.

bagoj ur 2008.10.07. 07:36:31

Tudom, hülye kérdés, de ha LCD képernyőd van akkor bőven jó a 60Hz. Szóval milyen monitorod van?

bagoj ur 2008.12.13. 11:05:19

Újabb öröm és boldogság, miközben frissítem az ubuntu-minimal-t Intrepid Ibexre:

504 frissített, 75 újonnan telepített, 14 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltés az archívumokból: 212MB
A művelet végrehajtása után 173MB lemezterület kerül felhasználásra.

Tehát nem kell több, mint 1Gb-ot letölteni, elég lesz 200 mega. Ssimán megéri. :)

mengyan 2009.01.19. 20:20:47

Nagyon jó ez a leírás. Megcsináltam mindent, amit írtál, de a "sudo echo -e ..." kezdetű paranccsal meggyűlt a bajom. Állandóan jogosultság megtagadva üzenetet küldött a bash. Még jelszót sem kért! Utána meg persze simán bekérte a jelszót az apt-get update-hez. Kipróbáltam ezt az update-et sudo nélkül, más üzenettel tagadta meg a jogot, mint a bash. Touch-al létrehoztam a file-t, de akkor sem akarta engedni. Ekkor mérgemben feltettem az mc-t, F4 a file-ra, és beleírtam, lementettem. Ja, asszem sudo val kellett indítani az mc-t. Jelenleg csak az alaprendszer van fent, mert meg kelett volna szakítani a telepítést idő hiányában. De amint lesz időm, megy fel a többi is.

bagoj ur 2009.01.19. 23:41:14

@mengyan: Köszönöm szépen! A lényeg ugye csak annyi, hogy ezt a két sort:

deb ppa.launchpad.net/lxde/ubuntu hardy main
deb-src ppa.launchpad.net/lxde/ubuntu hardy main

(illetve a hardy az most már intrepid)

be kell tenni a /etc/apt/sources.d/lxde.list nevű fájlba. Kipróbáltam és neem se megy, úgyhogy át is javítottam a leírást. Köszönöm az észrevételt! ;-)

bagoj ur 2009.01.19. 23:44:16

Huhh, mán nagyon késő van: Szóval a /etc/apt/sources.list.d/lxde.list fájlba, így van helyesen.

mengyan 2009.01.21. 17:41:23

@bagoj ur: Köszi szépen a választ! Egyelőre maradnék a Hardy-nál. Ha át akarok térni Intrepid-re, akkor az összes Hardy-t átírom Intrepid-re a sources.list-ben, majd apt-get update && apt-get dist-upgrade, ugye? Biztatnálak ennek a cikknek a folytatására. ;-) Bár még nem nyálaztam át a kernelről szóló összes cikkedet - abban ugyanis lehet, hogy írtál már róla -, de jó lenne, ha egy, a régi "Debian desktop kialakításá"-hoz hasonlót össze tudnál hozni Ubuntu-ra. Ismered? A lényeg a biztos alapok kialakítása: minimal install, tárolók _megfelelő_ beállítása, kernel fordítás, milyen csomagokat kell és miket érdemes feltenni, persze megfelelő sorrendben, stb. Ez a biztos alapok tetszett meg abban a leírásban. Az eredetit olvastam, talán még Woody-val, de akkor még nem volt netem, így csak a netinstall CD-t tettem fel, beállítottam a tárolókat, és megrekedt a dolog, mert nem tudtam leszedni a csomagokat.

bagoj ur 2009.01.21. 18:27:57

@mengyan: 1. Igen, a frissítés pont úgy van, ahogy írtad.

2. Nem ismerem ezt a "Debian desktop kialakítása" leírást. És folytatni szeretném a sorozatot; most éppen még a kernel fordítás részen dolgozom - egy perl szkript segítségével (fél)automatikus kernel konfigurálást szeretnék elérni. Ha az megvan, akkor jöhet az post, hogy mit hogyan. Jó közelítéssel sikerül majd minden buktatót elkerülni.

Egyébként készítettem patch-et az Ubuntu kernelhez, amiben benne van az 5 mp alatt bootoló eeePC-hez készült összes módosítás, de hogy finom legyek, nálam nem felelt meg a várakozásoknak. De problémát sem okozott... a többit majd inkább a postban írom meg!

3. A csomagok felrakásáról: nekem megvannak a kedvenc programjaim, ahogy mindenkinek. Én azt fogom ajánlani, amit én szeretek és megszoktam, de ez nem biztos hogy mindenkinek jó lesz. :-)

4. Próbálok összeszedni egy egységes, jól kezelhető felületet, egyszerű beállító szkriptekkel.

pojaca 2009.11.17. 15:46:59

Már a telepítésnél elakadtam ott, ahol a netet kellene beállítani. ADSL modemen keresztül pppoe-t használva kapcsolódik a gépem az internetre, közöttük nincs router, a telepítő pedig DHCP-vel akarja beállítani a netet, vagy statikusan kellene beírni valamit. Már feltúrtam a google 15. oldalát is egy működő megoldás után. Van esetleg valami jó ötlet?

bagoj ur 2009.11.17. 15:54:32

@pojaca: Legjobb ötletem, hogy írj be valamit statikusan, aztán Alt+F1, és konzolból futtasd a pppoeconf-ot (remélem, van a telepítőben). Aztán válts vissza (Alt+Fx, nem tudom mennyi, próbáld végig). Ha eközben nyavalygott a net miatt és újra lehet próbáltatni, akkor nyertél; ha közben nem is nyavalyog mert épp a partícionáló fut, akkor is nyertél. Ha nincs pppoeconf vagy hasonló, akkor Neked nem jó a minimal ISO. Remélem, segítettem!

pojaca 2009.11.17. 23:52:05

@bagoj ur: Köszönöm, segítettél, így kiderült, hogy nekem nem jó a miniISO, mert a telepítőjében nincs pppoeconf. Node mi lenne. ha tennék bele? Lehet ilyet? Teljesen nem vagyok egy hozzértő, sőt, ezért aztán úgy gondolom, az initrd-be kellene belemacerálni, hiszen -gondolom én- az a lelke.

bagoj ur 2009.11.18. 11:50:00

@pojaca: ÖÖÖ nem. Az initrd csak arra való, hogy a rendszer betöltése zökkenőmentes legyen, a pppoeconf pedig egy felhasználói program. Mivel Te magad sem érzed magad gurunak, első körben inkább ajánlom a Crunchbang! Linux telepítését, a linket megtalálod fent a piros keretben. Ha ragaszkodsz a minimal iso-hoz, akkor folytatom: A pppoeconf lényegében csak egy barátságos felület a pppd és pppoe beállításához. Ha van már egy működő rendszered, másold le onnan egy pendrive-ra a /etc/ppp/peers/dsl-provider, /etc/ppp/pap-secrets, /etc/ppp/chap-secrets és esetleg a /etc/network/interfaces fájlt, majd csatold fel a pendrive-ot a minimal-iso alatt, másold át a fájlokat, majd ezután a pon <Szolgáltató> paranccsal tudsz csatlakozni.

Én a helyedben első körben feltenném a Crunchbang-et, ami lényegében azt valósítja meg, amit leírtam.
süti beállítások módosítása