HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

gOS, reloaded

2008.02.06. 15:48 bagoj ur

Na ez vicces volt, hogy Joee-val egy napon, egymás tudta nélkül próbáltuk le a gOS-t. Én egy baráttól hallottam a dologról, aki annyit elmondott, hogy lényegében Ubuntu Enlightenment 0.17-tel, de gondoltam hogy épp ezért kell kipróbálni; hátha dugig van olyan alkalmazásokkal, amelyek kicsik és gyorsak, mégis jók és én még nem ismerem őket.

Lehúztam a livecd-t, és fel is nyomtam egy régi PIII-as notira. Csont nélkül felment, a szokásos Ubuntus telepítőt kellett végigklattyingatni. Nekem nem felejtette el a userem, szóval nemtom Joeenál mi volt. Gyorsan megvolt, aztán kezdtem el nézegetni. Alulra egy Mac-like kickbar-t (vagy iBar-t, vagy kickert vagy startert, kinek hogyan tetszik) rakott fel, felül egy tálca-szerű valami volt start gombbal, a desktop közepén meg egy google keresős mező. Ez utóbbi tetszett, még nem láttam ilyet, ez E17-featúra és tud a Thunderbird-ös levelekben is keresni. Ami csalódást okozott:

1. Kicsi, könnyű alkalmazásokat vártam, erre berakták az összes létező Google-szolgáltatást (kereső, -mail, -talk, -finance, -calendar, -notebook, -news stb.) ami szép és jó, de mindegyik csak a böngészőt nyitogatta meg más-más URL-ekkel. Hát köszi, bookmarkolni én is tudok, de ezek nem desktop alkalmazások (még!).

2. Az E-t én nagyon szerettem még 0.16 korában, de már akkor is herótom volt két igen fos feature-étől: hogy a desktopra kattintva a menü jön elő, illetve hogy az ablakok maximalizálva rálógnak a kickerre/panelekre. Könyörgöm, ki találta ezt fel? Használhatatlanná teszi az egészet. (Az meg a másik, hogy nincs egy normális alkalmazásváltó se a tálcán - nem látni sehol, hogy milyen alkalmazások futnak éppen.) Nem véletlen, hogy az összes screenshotot 1600x1200-as felbontásban készítik, és nincsenek maximalizálva az ablakok. Én nem tudok úgy dolgozni, de kétségkívül csicsás.

3. Az említetteken felül a szokásos gimp-openoffice-brasero-rythmbox vonalon mozogtak a fiúk, semmi olyat nem láttam, amire szívesen áttérnék.

4. Amin viszont tényleg kikattantam: fájlkezelőnek berakták az Enlightenment béta állapotban leledző példányát. Elképesztően szar. Nekem konkrétan nem jelentek meg a fájlok, csak üres ablak nyílt; illetve volt, hogy egy-két villanásra megjelentek.

5. A beállítópanel? Nyilván nekem a Gnome az alap, ahhoz képest a beállítások nagyon sután és körülményesen tehetők meg.

Ezen felül a gOS semmit nem tudott felmutatni, csak egy zöld köntöst (skin). Rossz ezt mondani, de sajnálom a fejlesztőket, akik az Enlightenmenttel annyit robotolnak és semmi értelmét nem látom. Ha Raster ugyanezt az erőfeszítést belenyomja mondjuk a Gimpbe, akkor már az is előrébb lenne (bár ki tudja, az Enlightenment ergonómiáját elnézve...).

Újabb csalódás, hogy kicsi és szép desktopot ismerhessek meg.

1 komment

Címkék: linux teszt gnome openoffice ubuntu csalódás gos enlightenment

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr53612250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj úr 2008.02.19. 11:59:25

Közben próbálgattam még azért a dolgot, és kiderült hogy be lehet állítani, hogy a maximalizált ablakot ne rakja rá a tálcára. De az újonnan megnyitott, nem maximalizált ablakot simán rányitja, sőt rá is lehet húzni. A még viccesebb, hogy a maximalizálásnál be lehet állítani, hogy csak a szabadon álló helyre maximalizáljon, tehát az olyan maximalizálás, ami nem is maximalizálás... eh.

Agyatlan, következetlen.
süti beállítások módosítása