HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

PUD Linux (Pudli Nux)

2008.02.25. 23:23 bagoj ur

 

Ma a gyönyörűségesen konzseniális PUDLinux operációs rendszert teszteltem.
Ennek különös ismertetőjele, hogy egy tajvani fickó készíti. Ami miatt felkerült a tesztelendő oprendszerek (illetve oprendszer-változatok) listájára, az az, hogy kezdetben ez a terjesztés volt az LXDE live cd-je. (Ez az LXDE Evenorbi javaslata volt, és mivel annak céljai és felhasznált eszközök az enyémekéhez igen hasonlóak, gondoltam nem árt egy teszt.) Sajnos az a régebbi változat (ami valójában az LXDE volt) már nem tölthető le, a jelenlegi pedig XFCE (rosseb ebbe a sok négybetűsbe! :-)) alapokon nyugszik, ami nem egészen ugyanaz. Nade lássuk!
Kellett volna egy screenshot tradícionális kínaival is! (Lesz is)


Ahogyan látható is, ez egy erősen Ubuntu-ra épülő rendszer, olyannyira hogy nem vették a fáradtságot a logó lecserélésére se. Még az elinduló Firefox is az Ubuntu 7.10-et hirdeti (lásd lejjebb).

 

Méghogy Pudli nux...!
















 

Eddig Ubuntu...


A boot közben (nem mértem az időt különösebben, mivel ezt a tesztet virtualboxban követtem el, ezért nem lett volna fair) figyeltem, miket tölt be: uswswp, avahi/dbus, dhcbd, hald, ivman - a szokásos Ubuntus cucc. Majd jön az XFCE, ami azért jó, mert már kiforrott. A beállítópanelen

...és ezután is marad Ubuntu


még az "Imbolygó ablakok" néven elhíresült Compiz-t is be lehet kapcsolni. (Nyilván a virtualbox ellenére kipróbáltam, hogy mit csinál, belefagyott az átkapcsolásba.) Minden elindult, kivéve a deluge nevű bittorrent kliens. A többi programról a képernyőképek tájékoztatnak - semmi különös, ilyet bárki képes a synaptic csomagkezelőben molyolgatva - feltesz egy xubuntu-desktopot, választ hozzá pár plusz programot és kész is - semmi különös. Éppen ezért gondolom, hogy túlságosan sok értelme nincs ennek a terjesztésnek. Ráadásul telepítő nincs is a livecd-n, tehát ez tényleg csak a CD-ről tud futni.

A szokásos XFCE desktop, de Office alkalmazások nélkül



















Összefoglalásképpen most írnom kéne valamit, de igazából annyira sem
fogott meg a dolog, hogy bármi ilyet kicsiholjak magamból. Még bebootoltam kínaival is, aminek nem csak az volt az érdekessége, hogy az XFCE felületig angol minden felirat, hanem hogy a legtöbb utána is.




















Aki ilyen gyatra munkát végzett, az kezet csókolhat az igen profi magyar OSS fordítóknak...

 

Szólj hozzá!

Címkék: linux teszt mini ubuntu csalódás xfce pud

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr90612259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása