HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Linux parancssor - Médialejátszók

2008.03.07. 11:34 bagoj ur

Az eredeti post nem várt folytatása... :)

Utánaolvastam még kicsit a parancssoroknak, és találtam még egyet, illetve eszembe is jutott egy, amit én használtam. Amit találtam, az az Mrxvt. Szintén multitabos, kicsi és gyors. Ki fogom próbálni nemsokára. Amit én régebben használtam: aterm. Eredetileg az Afterstep grafikus környezethez készítették; sajnos nem vált be - egyrészt nem multitabos, másrészt az rxvt-re épült, és valahogy nem szerette azokat a beállításokat, amelyeket akkor használnom kellett (egy speciális rendszert, amiben elég érdekes billentyűkombinációk voltak; pl. az ESC volt az F8, a CTRL az Enter (!) stb. szóval _tényleg_ elég idiótaság volt. Ezért készítettem akkor egy beállítófájlt, ami alapján a terminál a billentyűleütéseimet "átfordította" arra, amit a távoli alkalmazás kívánt. Ez volt az, ami nem ment aterm-mel).

Az mrxvt kipróbálására azért kerítek sort, mert sajnos úgy nézem, a roxterm-ben is megvan ugyanaz a hiba, amit a gnome-terminal legnagyobb hibájaként emlegettem (full screen-ben nem nyitja meg a második tabot), valószínűleg ez a libvte9 hibája lesz.

És akkor az első konzolos alkalmazások: mp3 lejátszásra kiváló választás a moc (music on console), vagy természetesen a nagyszerű mplayer.

MOC - Music on console

Az előbbinek óriási előnye a (normális) playlist (m3u) támogatás, illetve hogy a felület a lejátszó résztől teljesen függetlenítve van (tehát ki lehet belőle lépni, majd vissza és a zene szólni fog), a számok között nincs szünet mert előre betölti a következő számot, nem akadozik, képes internet stream-eket is lejátszani (csak mp3 shout/icecast adás, például windows media audio nem megy), mixer, mp3/wav/ogg/musepack/flac/speex támogatás (sajnos mad támogatás nincs, de azokat ki lehet kódolni wav-ba, és onnantól bármibe le lehet kódolni). OSS, JACK és ALSA kimenteket is támogat. Lehetőség van a playlistben és a fájlok között is keresésre. Sőt, lehet billentyűkombinációkat is hozzárendelni a funkciókhoz (az XBindKeys segítségével, a ~/.xbindkeysrc-be kell ezt beírni:

#Play/pause
"mocp --toggle-pause" m:0x0 + c:162 NoSymbol

#Stop
"mocp --stop"
m:0x0 + c:164
NoSymbol

#Prev track
"mocp --previous"
m:0x0 + c:144
NoSymbol

#Next track
"mocp --next"
m:0x0 + c:153
NoSymbol

# mocp
"xterm -e mocp"
m:0x0 + c:237
NoSymbol

Ha nem működik, akkor nyiss egy terminált, indítsd el az xev programot, nyomd meg a kívánt billentyűkombinációt, és írd be a megfelelő helyre a kódot.

cmus

Ezzel nem olyan régen találkoztam, papíron elég jónak tűnik. Támogat mindenféle formátumot (zárójelben az library, amit igényel az adott funkció): FLAC, Ogg, MP3 (libmad), Wav, AAC (libfaad), MP4 (libfaad + libmp4v2), .mod, .s3m (libmodplug, mikmod), .mpc, mpp, .mp+ (libmpcdec), .wma (ffmpeg), .wv (wavpack). MP3 és OGG streaminget ez is támogat.

cplay

Ezt az alkalmazást Evenorbi is emlegette - én nem használtam még. Sajnos a weboldala éppen nem jön be, de a leírás alapján Pythonban írták, és mp3/ogg/mid/mod lejátszásra alkalmas. A Python miatt nekem első hallásra annyira nem jön be...

MPlayer

Ez az, amit mindenkinek ismernie kell. Nem csak zenét, hanem lényegében bármit lejátszik, aminek köze van a multimédiához. A konzolhoz van framebuffer-támogatás is (ha a videókártya támogatja, akkor lényegében a konzolon fullscreenben úgy lehet filmeket nézni, mint grafikus felületen), sőt, lehet akár teljesen karakteres alapon a képmegjelenítés (ekkor nyilván csúnya, kockás lesz, de valamennyire élvezhető a dolog). Sajnos a playlist támogatása (és egyáltalán, több file egymás utáni lejátszása) elég gyenge, a számok között nem pufferel. Cserébe az összes általam ismert internetes stream-et lejátsza, filmeket akár tömörített (multivolume!!!) RAR vagy ZIP állományból is,
DVD-t támogat, és felsorolni is sok lenne az összes támogatott formátumot. És ez még csak a kezdet, a hozzátartozó mencoder az egyik legjobb vágó és konvertáló program; bár a használatához azért nem árt pár hónap gyakorlás. :-p

MPD

Az MPD, azaz Music Player Demon egy háttérben futó alkalmazás (mint a neve is mutatja), és egy rakás frontend létezik hozzá (még Six gazdám is írt hozzá egyet Sixamp néven, ami lényegében egy dj-t helyettesítő cucc volt :-)). Ehhez választható konzolos kliens is; de akár kézzel is be lehet telnetelni egy portra, amin az MPD figyel, és kézzel utasításokat adni neki... ;-) Ha valaki teljesen elvetemült, akkor az előbb említett xbindkeys + netcat segítségével összebarkácsolhatja az MPD-t is a multimédiás billentyűzetének gombjaival.

CXFE

Nyilván akad olyan, akinek a XINE a kedvenc médialejátszója (bár én nem ilyen vagyok), de úgy gondolja, hogy nélkülöznie kell a konzolon. Pedig nem ez a helyzet, hiszen itt a nagyszerű és kellemetes CXFE, a Xine konzolos kliense. Működni nem láttam még ugyan, és screenshot sem található a neten, de azt írják, ez azoknak készült akik megszokták az mplayer konzolos felületét, de mégis xine-t akarnak (ez számomra kissé érthetetlen, de a linux a választás szabadságáról szól, nem igaz? :-))

Lastbash

Ha valaki nagy last.fm felhasználó, és képtelen nélkülözni kedvenc szájtját a konzolon, akkor most szerencséje van: valaki erre is gondolt. Konzolos last.fm player!

 

2 komment

Címkék: linux media lejátszó alkalmazások player terminal parancssor

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr91612265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj.ur 2008.03.07. 21:48:39

Hehe, ráébredtem, miért száműztem én az aterm-et annak idején! Nincs nemzetközi nyelvek támogatása. Ugyanez a helyzet az mrxvt-vel is; a magyar ékezetes betűk és az UTF-8 kezelés lényegében nem létezik. Úgyhogy az mrxvt is ugrott...

six · http://www.sixweb.hu 2008.03.11. 13:54:42

Asztat még elmondanám, hogy a xbindkeys megoldás működik minden médialejátszóval, amelyeket parancssorosan is lehet vezérelni - például a totem lejátszónak is van --pause, meg --next, --previous stb. paramétere; tehát ezeket is be lehet tenni xbindkeys paraméterként. (Csak a totem nem konzolos.)
süti beállítások módosítása