HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Színprofilok kezelése a Firefox 3-ban

2008.07.11. 08:27 bagoj ur

 

A sokat, sokak által emlegetett, Firefox3-ban bemutatott új fejlesztések mellett én nem sokat olvastam arról, hogy már kezeli az ICC profilokat is. Még jó, hogy olvasom Birdie blogját, különben én sem jöttem volna rá, egyrészt mert én még mindig nem tettem fel, másrészt mert alapértelmezésben ki van kapcsolva a színkezelés.

A színkezelésről: Az RGB és CMYK "formátumokról" már mindenki hallott, gondolom. A területen nem annyira otthonosan mozgók számára meglepő lehet az a kijelentés, hogy annak ellenére, hogy 32 biten ábrázoljuk őket, az RGB-ben és a CMYK-ben is vannak olyan színek, amik a másik modellel nem leképezhetők (például csak negatív vörös, zöld vagy kék segítségével lehetne), valamint a természetben előforduló színek sokkal többen vannak. A negatív színek a két színkeverési eljárás miatt jöhetnek elő, amiket általános iskolában mindenki jól megtanult: additív és szubsztraktív, azaz színes fényekkel bombázunk egy felületet, vagy a fehér fény bizonyos frekvenciáit nyeletjük el a felülettel. Hogy a helyzet ne legyen ilyen egyszerű, beszéljünk arról is, hogy van a megjelenítőknek (monitor, nyomtató stb.) egy adott tartománya, amelyen színeket tudnak megjeleníteni. Ez természetesen még véletlenül sem akkora tartomány, hogy minden (CMYK, RGB) szín beleférjen, sőt ezek a tartományok még csak nem is egységesek. Következésképpen másképp látjuk a színeket a különféle monitorokon, még akkor is ha ugyanarról a színről van szó. Szerencsére az agy rugalmas és igyekszik a környezetében kezelni a dolgokat, de ez nem azt jelenti, hogy ha a webdesignünk a hússzín és a méregzöld árnyalataiban pompázik, akkor lesz olyan monitor, amelyiken ez jónak fog kinézni... :-) A lényeg, hogy a monitorok kalibrálása és a színprofilok ahhoz kellenek, hogy ugyanazokat a színeket nagyjából mindig ugyanúgy lássuk. Jófejebb gyártók a monitor színprofilját mellékelik; ellenkező esetben nekünk kell beállítanunk.

Egyébként az ICC profilok kezelését a Micrsofo is ígéri az Internet Felfedező következő, 8-as változatában. Teszteljük le ennek az oldalnak a segítségével, hogy kezeli-e mostani böngészőnk a profilokat. Ha látunk a felső képen zöld területeket, akkor nem kezeli jól a böngésző, 3-as FF esetén az about:config bellítófelületen a gfx.color_management.enabled értéket kell átállítani true-ra. Ha ezek után meg tudja jeleníteni jól a képet, a műtét sikerült. :-)

 

5 komment

Címkék: színkezelés icc firefox3 feature színprofil

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr4612301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj.ur 2008.07.11. 09:15:17

És mellesleg remélem, pár ember számára a "web safe color" kifejezés is új értelmet nyert: Tehát ezek azok a színek, amelyek biztonságosan csak kis eltérésekkel jelennek meg mindenütt. Lehet őket bátran használni! :-)

Megmondom a frankót 2008.07.14. 14:28:34

Oszt mi van az sRGB, Adobe RGB és egyéb egzotikus formátumokkal? Még az emlegetett két főcsoport sem egységes.

bagoj.ur 2008.07.16. 21:29:00

Köszönik szépen, jól vannak. :-) Ha valakit érdekel, úgyis utánanéz, én a FF3 miatt küldtem a postot, nem vagyok és látszani sem akarok grafikus gurunak.

atomgape 2008.07.17. 14:13:02

Bagoj úr, tedd fel nyugodtan az FF3-at, nem fogsz csalódni ha szeretted a 2-est!

bagoj.ur 2008.07.19. 08:49:34

Felraktam. Nem gyorsabb, de eddig jó.
süti beállítások módosítása