HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Nem bootol a Linux?

2008.10.20. 12:35 bagoj ur

Figyelem! 2009. októberében, az Ubuntu 9.10 (Koala) megjelenésével kihirdettetik, hogy megjelent a Grub2, az elterjedt Linux rendszerbetöltő második verziója. Erre az alábbiakban leírtak már nem vonatkoznak! Helyette ez alkalmazandó:

1. A livecd bebootolása rescue módban.
2. Ezután termiálból keressük meg a partíciónkat a sudo fdisk -l parancs segítségével. Ez ki fog adni egy sdxY sort, a Linuxunk oda van telepítve (az x és Y értékek értelemszerűen változnak).
3. Csatoljuk fel a Linux partíciónkat: mkdir /mnt/sdxY; sudo mount /dev/sdxY /mnt/sdxY
4. Telepítsük újra a grub2-t: sudo grub-install -–root-directory=/mnt/sdxY /dev/sdxY

That's all, folks! :-) És most vissza az eredeti blogbejegyzéshez - Bagoj úr

 

Van az úgy, hogy a GRUB (a rendszerbetöltő) egyszer csak bemondja az unalmast. Ez bekövetkezhet egy mentés utáni visszaállításkor is, esetleg ha partíciókat vagy vinchestereket költöztetünk, vagy véletlenül belenyúlunk az MBR-be.. :-) Nekem is volt már párszor, hogy sikerült a partíciókat visszaszerezni, de a GRUB nem tudott magára találni. Mi ilyenkor a teendő? Csak a reinstall segít? Hát nem.

(Feltételezem, hogy az MBR-be akarjuk rakni a GRUB-ot).

1. Bootoljunk be egy tetszőleges live cd-ről (Ubuntu, Knoppix, stb.)

2. Indítsunk el egy terminált root-ként!

3. Gépeljük be, hogy grub, majd enter; ekkor elindul a GRUB parancssora.

4. Gépeljük be: find /boot/grub/stage1. A visszaérkező válaszban benne kell lennie annak, hogy melyik merevlemez melyik partícióján találta meg a rendszerbetöltő a boothoz szükséges fájlokat. Olyasminek kell lennie, mint "(hd0)", "(hd1)" stb. Ha mégsem az MBR-ben van, akkor pedig ilyesmi, hogy "(hd0,1)". Mindegy, a lényeg hogy a következőkben ezt kell használni, nekem ez (hd0).

5. Be kell gépelni: root (hd0), majd setup (hd0). Ez alapján felfrissíti a GRUB-ot.

6. Nem marad más, csak quit és reboot. A CD-t kivehetjük és máris felállt a rendszerünk!

4 komment

Címkék: backup boot grub parancssor biztonsági mentés

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr37697681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bagoj ur 2008.10.27. 09:54:32

Derive hozzászólása kapcsán mondom el, hogy arra figyelni kell, hogy lehetőleg arról a live cd-ről bootoljunk be, amiről a rendszert is telepítettük, hogy kizárjuk a kompatibilitási gondokat. Én ehhez annyit tennék hozzá, hogy ha naprakészen tartjuk a rendszerünket, akkor szintén különbözhet az eredeti telepítő cd-től, tehát a legcélszerűbb frissen tartani a rendszerünket és egy friss livecd-vel bebootolni (esetleg ha meg tudjuk nézni, a grub verziók és a kernel fő verziószámai egyezzenek meg).

bagoj ur 2009.01.25. 20:01:38

@pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott: Igen, azt is lehet de a Canonical nagyon ráfeküdt hogy ne kelljen tudni sem, hogy mi az a chroot. Az új boot cd-ken van valami rescue opció is már, de még nem próbáltam mert nem kellett.

És a kézi chroot sem csodaszer, csak egyfajta módszer; Gentoo-ék kedvelt megoldása.

Köszi a kommentet!

pooh_aki_pooh_volt_a_regiszt_elott 2009.02.16. 20:04:02

én meg az olvasnivalót :-)
olvasom, ha nem is kommentelek mindent.....
süti beállítások módosítása