HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Ubuntu 8.10 (Intrebid Ibex) - megvizsgáltuk

2008.10.30. 09:21 bagoj ur

Mivel ma van az Ubuntu 8.10 (Intrebid Ibex) megjelenésének napja, ezért azt feltételezve hogy ma már úgyis csak az ISOk elkészítésével és tesztelésével vannak elfoglalva a Canonical-nál, elhatároztam hogy leszedem az -rc (Release Candidate, azaz kiadásra jelölve) változatot, frissítem a repót és meg kell kapjam a véglegest - szimpla matek.

Kinézet

Az első, livecd-s elindításnál rögtön kiderült, hogy bár a Human ikontéma és az ablak keretek maradtak úgy, ahogy voltak, egy elég érdekes, kávéfoltosra emlékeztető hátteret kreáltak, amelyről hallottam már rosszabb kifejezéseket. Az tuti, hogy én is mázolok ilyet ecsettel... :-)

A témák viszont nem rosszak - az tetszik, hogy az inaktív ablak keretének színe megegyezik az ablakon belüli háttérszínnel, elég szép. Íme egy kép róla:

 

Egyetlen apróság volt csak, a sötét témára átálláskor a betűszín fehérre változott (korrektül), viszont a panelek is fehérek maradtak - azaz nem látszott semmi. Kiderült hogy azért, mert a tálcák nem a rendszertéma hátteret használják, hanem egy automatikusan megadott képet. Semmi gond, át kellett állítani. Mellesleg a barna téma először jól néz ki, de kicsit túl... barna. De legalább nem kék meg zöld, így véletlenül sem lehet a Windows-zal összetéveszteni. :-)

A GDM felülete is barnult, borzalmasabban néz ki mint valaha. :-( Én már egy ideje csak "plain" módban használom; úgy érzem gyorsabb is mint a "themed" mód. Átállítható a Rendszer/Adminisztráció/Bejelentkező ablak alatt.

Telepítés

Igen kellemes meglepetés, hogy lehet közvetlenül indítani a telepítést, nem kell bebootolni a livecd üzemmódba ehhez (persze ekkor is bebootol és grafikus lesz, de egyből indul).

A nyelvi támogatásról annyit, hogy ha a CD indításakor a magyart választottuk, akkor a telepítő magyar lesz, de a livecd alkalmazásai nem, mivel a magyar támogatás alapból nincs a lemezen, ezt telepítés UTÁN, egy kérdést követően fogja lehúzni a rendszer - ez egyrészt jópofa, hogy közli hogy nem teljes a nyelvi támogatásom, ezért lezúzna pár csomagot, másrészt régebben a telepítés közben sokkal egyszerűbb volt - most ki kell választani aegy listából, hogy én a magyart akarom, igen, tényleg, stb. hát mindegy, ezt így alakították ki.

A grafikus partícionáló miatt érdemes elindítani grafikus módban a telepítőt, mert ez a Mac-szerű kinézetet nagyon sikerült odarittyenteni:

A telepítés "természetesen" csont nélkül, 10 perc alatt lement. A teljes telepített állapot összesen 2,3 Gb.

Alkalmazások

Az alapértelmezett alkalmazásoknál nagy meglepetések nincsenek:

  • Nekem új volt, hogy van képernyő-felolvasó (Orca néven).
  • Még mindig erőltetik az F-Spot fotómenedzser alkalmazást. Tény, hogy egyre jobban kezelhető, de éppen ott nem lépnek tovább, ahol igazán kéne: a képek megjelenítése rohadtul lassú. Ugyanez a helyzet a gthumb esetén is, azaz mivel ugyanazt a library-t használják, egy Windows-os ACDSee-hez képest borzasztó lomhák.
  • Maradt a Totem multimédia lejátszó (ami már támogatja a Youtube videók online böngészését és letöltését is), Rhythmbox zene menedzser, Ekiga chat- és videokonferencia alkalmazás és a Pidgin chat-alkalmazás, Firefox, Transmission bittorrent-kliens és a szokásos egyéb Gnome-os alkalmazások. Azaz nem került be alapértelmezetten az Empathy, amelyet sokan szerettek volna (mivel egyszerre tudna videotelefonálást és a népszerű IM-protokollokat is). Mindegy, amíg ezek küzdenek egymással, a Skype szépen elhalássza az összes felhasználót. :-(
  • Maradt az Evolution levelező és a Brasero lemezíró is.
  • Bekerült a Gimp 2.6.1, amiben van pár apró változtatás: Az eszköztárban nincs többé menü, helyette egy drag'n'drop terület van (azzal indokolva, hogy úgyis ott a menü a megnyitott kép felett). Ebből következően mindig van megnyitott kép, hiszen amúgy nem lehetne elérni a menüt. Egy újabb lépés a Photoshop-os dokkolható eszköztár felé! Ami még nagyon tetszik, hogy a Fájl menüben van egy "Create" menüpont is (a "New"-n kívül), ahol lehet pl. háttereket, gombokat generálni. Semmi nagy kaland, eddig is elérhetők voltak ezek a Script-Fu alól, de sikerült nagyon jó helyet találni nekik. A menü is kicsit átrendeződött, de magasan az előnyére.

System Cleaner = Ubuntu Killer?

Van egy számomra új, system-cleaner nevű programocska, amellyel a leírás szerint grafikus felületen ki lehet törölni azokat a csomagokat, amelyekre nincs szükség, illetve a régi, nem használt kernel verziókat. Azok számára nyilvánvalóan hasznos, akiknek letörne a körmük ha egy terminált meg kell nyitni. :-) Kíváncsiságból elindítottam, és közben nézegettem, mit csinál. Egyre gyanúsabbakat: futtatta a gconftool-2-t, mandb-t, slocate-et, updatedb-t, dpkg-t, apt-t és közben minimális információt sem írt arról, hogy mit is csinál. A legutolsó parancsot elkaptam, amit csinált:

/usr/bin/dpkg --status-fd 14 --force-depends --force-remove-essential --remove <és itt felsorolja az összes csomagot!!!>Azt remélem, nem kell mondanom, hogy az összes csomag eltűnt és kezdhettem újra installálni! Szóval ezt a toolt ne nagyon indítsátok el!!!

Más jótanácsom egyelőre nincsen. :-) Állítólag tud web'n'walk támogatást, meg bizonyára még sok minden egyebet is amit per pillanat nem tudok letesztelni. Olyan, mint a többi Ubuntu: lehet, hogy nem a leggyorsabb, lehet hogy nem a legparasztvakítóbb, de az tény hogy csont nélkül működik és barátságos.

4 komment · 1 trackback

Címkék: linux ubuntu 8.10

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr67739975

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hogyan? 2008.11.07. 13:02:22

Frissítés Ubuntu Hardyról (8.04) Intrepidre (8.10)Rendszerünket két módszerrel frissíthetjük az új kiadásra. Megtehetjük az interneten keresztül, vagy az alternatív telepítő CD használatával. Utóbbi akkor hasznos, ha nem rendelkezünk internet kapcsolattal…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ley 2008.11.06. 01:12:43

a Windows-os ACDSee nem azért gyors mert előre beolvassa a következő képet? az xp saját nézegetője is lassú... kéne ilyesmi nekem is linuxra

six · http://www.sixweb.hu 2008.11.08. 16:17:08

Én kipróbáltam és örömmel jelentem:

1. Nem fagy már ki a Flash a videók megnézése után
2. Sokkal stabilabban ismeri fel az USB-s vinyót
3. Valahogy összeszedettebb, mint az LTS, aminek a stabilnak meg jónak kéne lennie.

Gyorsult is valamelyest, 9 másodperccel gyorsabban bootol fel, a 37 helyett 26 másodperc, de a gdm-es bejelentkezés után már elmolyol fél percet is, tehát összességében nem lett gyorsabb, de mégis az mivel a belépés utáni rész erősen függ a használt környezettől. Ha nem gnome lenne, hanem pl. lxde, akkor sokkal gyorsabb lenne a boot. Ha gondolod, próbáld meg újra a minimal Ubuntut!

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.11.12. 12:02:39

"Állítólag tud web'n'walk támogatást"

Nem, nem állítólag, hanem tudja (áhh, áblákbá lehetett választani mobil, voda és panon közt, elájulok), nekem a laptopomon az megy. És természetesen induláskor nem kell szöszölni a pppoe-vel, default megy a mobil net.

bagoj ur 2008.11.12. 16:36:04

Ley: Hogy őszinte legyek, nem tudom. Kicsit hülyén érzem magam, mert a melóhelyen Windowst használok ugyan de arra semmit nem lehet telepíteni, otthon meg már vagy 4-5 éve nem láttunk Windowst. :-) Az biztos, hogy az előolvasás sokat segít, de emlékeim szerint az ACDSee alapból is nagyon gyors.
süti beállítások módosítása