HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Kenguru, zsiráf, koala

2009.02.25. 09:39 bagoj ur

Nemsokára érkezik az Ubuntu 9.04-es verziója, a Jaunty Jackalope, a szarvas nyúl mitológiai alakja. Shuttleworth, a Canonical CEO-ja azonban máris bejelentette a 9.10-es kódnevét, ami "Karmic Koala" lesz. Engem egyelőre jobban érdekel, hogy mi lesz a Koalában, hiszen az frissebb újdonság, ezért utánanéztem, amennyire lehetséges. Mit várhatunk tehát októbertől?

Változások a desktopon

A Fedora9-be került bele tavaly április környékén a "kernel-mode setting" (KMS), amelynek lényege, hogy a video mód beállítása a felhasználói térből a kernelbe kerül át. Ezáltal gyorsabbá válik a video mód beállítás, tehát a képernyő kevésbé fog villogni váltáskor, jobb lesz a suspend/resume, megbízhatóbban levet a virtuális terminálok között váltani stb. Ehhez a jelenleg nagyrészt X.Org alatti kódokat portolják be a kernelbe.

Kérdem én, égető szükségünk van erre? Jó, a boot képernyő biztosan szebb lesz, de én speciel a legkevésbé a boot képernyőben szeretnék gyönyörködni. Jobb lenne, ha ehelyett a gyorsan betöltődött, bugmentes desktopomat tudnám használni... márpedig hibákból rengeteg van az Ubuntuban, akár olyan is amivel egy éve nem foglalkoznak. Miért nem a hibákat javítják?

Állítólag a 9.10-be várható a szokásos barna témán kívül még mások megjelenése is, valamint a desktop áttervezése. Persze jó dolog az újdonság, de remélem nem szállnak el, mint a KDE4...

Boot sebesség

A Jauntyban szeretnék elérni, hogy az EeePC 25 másodperc alatt induljon el - nem túl ambíciózus, hiszen ennél jobb eredményeket értek el mások. Merem remélni, hogy ennél tovább jutnak majd a Koalával... :)

Cloud computing

Szerver oldalon az elosztott rendszerekben próbálnak erősíteni - ennek előszele a Jauntyban is megjelenik majd. Elosztott, de kívülről egy szolgáltatásnak látszó, skálázható, virtuális számítógépek - nem rossz, de emögött is inkább azt látom, hogy a 2009-es év a cloud computing-ről szól, a Microsoft is ezt nyomassa, nosza nyomába szegődünk. Én például annyira szívesen látnám ezt az erőfeszítést a Samba szerverbe beletolva - milyen jó lenne ha egy teljes Windows 2000 szervert ki lehetne váltani. Úgy érzem, nem vagyok telhetetlen, nem 2008-as szervert mondtam. Hát igen, sok dologban tíz évvel le vagyunk maradva, lehet hogy a Canonical célja az hogy az új dolgokban hagyja ott a MS-ot.

Ezt lehet előre tudni. Remélem, a folyamatosan nehezülő, lassuló desktopot sikerül majd valahogy megreformálni, de sok reményt nem fűzök hozzá.

3 komment

Címkék: linux ubuntu 9.10

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr81964643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csarlee 2009.02.27. 12:41:23

Igen, egyetértek. Az utolsó bekezdés teljesen igaz, többek között ezért is tértem át Ubi-ról Debian testing-re mert sokkal jobb a teljesítménye... Nem is emlékszem már, hogy hol láttam egy olyan összehasonlítást, hogy a 7.04 sokkal gyorsabb volt mint a most aktuális 8.10. Egyébként az Ubi-nak a legnagyobb hibája az, hogy nem követik a felhasználók igényeit. Pl: 8.10 egyik nagy újdonsága volt a vendég fiók! Mi a f@sznak? Te odaadnád valakinek a géped, hogy nesze itt van?! Viszont egy TC-szerű kétpaneles fájlkezelő ami független a grafikus felülettől marhára hiányzik! Tudom, hogy van muCommander meg emelFM2 meg egyebek amit régóta nem fejleszt senki. Szvsz a Canonical-nak simán megvan a programozói kapacitás egy ilyen lefejlesztéséhez...

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2009.03.04. 11:57:56

"Persze jó dolog az újdonság, de remélem nem szállnak el, mint a KDE4..."

A KDE4 miért szállt volna el? Vagy csak keserű a szőlő, mert ők fejlődnek, a Gnome meg áll?

"Remélem, a folyamatosan nehezülő, lassuló desktopot sikerül majd valahogy megreformálni, de sok reményt nem fűzök hozzá."

Miért lassulna? Max. az Ubuntu lassúl az biztos, már vagy egy éve legalább.

bagoj ur 2009.03.04. 12:03:42

"A KDE4 miért szállt volna el? Vagy csak keserű a szőlő, mert ők fejlődnek, a Gnome meg áll?"

Először is: savanyú a szőlő, nem keserű. :-) Másodsorban nem savanyú a szőlő, de a KDE a 4-es szériára számomra kezd használhatatlanná válni. A start menü kezelhetetlen, az egész desktop tele van bughegyekkel, a csoda-plasmoidok nekem feleslegesek. Tehát ha ilyen a fejlődés, akkor én örülök a Gnome állásának. Ott is sok a bug de olyan nincs hogy behal az egész, mint a 4.1-es KDE-ben.

"Miért lassulna? Max. az Ubuntu lassúl az biztos"

Pont erről beszéltem.
süti beállítások módosítása