HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

"Miért váltsak Linuxra?"

2009.03.30. 10:46 bagoj ur

A sztenderd kérdést már rengeteg formában hallottam feltenni. Aki kicsit is érdeklődik a számítógépek iránt, az biztosan hallott valamilyen formában a Linuxról. Ezeknek a hallomásoknak a köre a "az valami csak parancssorban működő, nagyon bonyolult, csak kockásingeseknek való" fokozattól a "de hát nem érted, ez mindennél jobb" fokozatig terjed.

Megközelítés szempontjából négyféle emberről fogok írni. Az első csoportba tartozó ember (flegmatikus) így gondolkodik:

- Hmmm, nem is néz ki rosszul, bár semmi extra. Mivel tud többet, mint a W1nd0ws?
- Semmivel, ez csak más. Például nincs DRM...
- Ööö, de nekem úgysincs DRM-es zeném. Akkor miért váltsak?
- Senki nem mondta, hogy váltanod kell. De ha szeretnél új dolgot kipróbálni, akkor van lehetőséged.
- Juj, én már megszoktam a W1nd0wst, és ha nincs semmi oka hogy váltsak, nem fogok.
- OK.
- De ha semmi pluszt nem ad a Linux, akkor semmi értelme. Egy nagy szar, felesleges.

Ezek az emberek hagyománytisztelőek, vagy csak lusták/takarékosak újra és újra belefektetni az energiát valamibe. Egész az utolsó mondatig rendben is van; de ők elkönyvelik, hogy "ez nem jobb ÉS NEM IS LESZ". Hiszen a legjobb a megszokott, nem?

Jönnek a kolerikusok:

- Húdefsza! Pörög a kocka meg akvárium van mögötte! Tolom le a Windowst...
- ...de várj egy kicsit, még el akartam mondani...
- ...nem érdekel, ez KELL!!!!444!
(kisvártatva)
- Te figyelj, nem megy a WOW8, még csak nem is villan, meg semmi hibaüzenet. Miért nem ír ki semmit?
- Már akartam is mondani, csak nem hagytad, hogy nem minden bináris fut Linuxon....
- MIIIIII?????? EZT nem mondod komolyan, negyedóra múlva rohanjuk le a szomszéd klánt!!!
- Sajnálom, én nem mondtam hogy tedd fel...
- Hádde baze, törlöm is le ezt a sszart...

 

Akinek ilyen gyorsak a reakciói, sosem fog végighallgatni egy érvelést. Szóval felesleges megmutatni a pirgő kockát, az ilyen emberek a legritkább esetben látnak túl az orrukon. Onnantól viszont, hogy belefutottak valamibe, felületes tapasztalataik alapján meg is ítélik; sokszor örökre. A legrosszabb, hogy a fórumokon mindenhová fontosnak tartja beírni, hogy "kipróbáltam (egy az egyben, bármelyik linuxot, nyilván) és egy nagy fhos..."

A melankolikusok ismerkedése a linux-szal, az én interpretálásomban:

- Nagyon jó ez a felület. Hasonlít a Windowsra, de a bootnál kiírt valami üzeneteket.
- Igen, jól megfigyelted. Itt igazából a grafikus felület csak egy megjelenítés, nem az operációs rendszer szorosan vett része.
- Azt mondod, elemekből lehet építkezni. Nem rossz... és mik az elemek?
- Hát van a kernel. Igazából az maga a Linux, a köré épülő programokat pedig lényegében önszerveződő emberek készítik stb.
- Tetszik a koncept. Én ezt meg fogom tanulni.

A melankolikus tehát tudna meggyőzően érvelni a linux mellett, hiszen hamar kiismeri, szorgalmasan tanulja. Sajnos képtelen a meggyőző érvekre. Mivel visszahúzódó, nem fog transzparensekkel felvonulni. Ráadásul önbizalmát erősíti a kiválasztottság-érzés, ezért ha valaki rákérdez a dologra, csak annyit mond: "Ez egy teljesen eltérő filozófia. A lényeg, hogy ha nem működik valami, Te is meg tudod tanulni a programozását és ki tudod javítani a hibákat." Hát, hadd gratuláljak, ezzel a szöveggel nem lehet eladni a linuxot. :-) Ezek után pedig megsértődik: "Te ezt nem értheted, de maradj is meg csak a W1nd0wsod mellett, ahhoz értesz..."

A szangvinikus nyílt, derűs személyiség. Ő kíváncsiskodik:

- Fhassza ez az iBar-szerű dolog. Te és ha ide kattintok, akkor... aha. Mivel tudok avi-t szerkeszteni?
- Itt van ez.
- Huhh, ez a felület nem túl zseniális. A Zadobi Remier sokkal ütősebb.
- De ez ingyen van.
- Figyi, segítsél már egy kicsit. Csak megoldjuk ezzel is... végülis nem olyan gáz, majd belejövök.

És a szangvinikus beletanul a saját szintjén, anélkül hogy leásna az utolsó fprint-ig. Ha elég kalandvágyó, ki fogja próbálni és ha már odáig jutott, nem fogja feladni; még ha le is dúrja néha, mindig kipróbálja az újdonságokat. A fórumokon lelkesen és fáradhatatlanul segít.

Ez a kategória az, aki ténylegesen el tudja mondani, miért is használj linuxot. Viszont ugyanebből a másik oldalon is vannak sokan, akik el tudják mondani, hogy hogyan maradj a W1nd0ws mellett és alakítsd át a saját ízlésedre.

Szóval szegény Linuxnak nem sok esélye van, hogy sok-sok embert győzzön meg arról, hogy telepítse fel.

Tehát, miért is használj linuxot? :-)

 Na jó, megpróbálom összeszedni, én mit gondolok.

0. Meg kell vallanom, az egész mit sem ér egy kis kalandvágy nélkül. Ha Te mentes vagy a kalandvágytól, csak akkor fogj bele ha van egy linuxot jól ismerő ember a közeledben. Komolyan.

1. Nos, mert lehet, hogy a Windows is "ingyen" van (azaz OEM-ként előtelepítve adják amit nevezhetsz ingyenesnek, persze sosem lesz az), és sok ingyenes vagy akár opensource szoftvert is letölthetsz hozzá, de alapvetően a Windowsos szoftverek arra rendezkedtek be, hogy Neked fizetned kell, ha törvényesen akarod használni őket.

1.1 Az ingyenes szoftverekhez Windows alatt ugyanúgy nem fog járni támogatás, mintha Linuxot használnál. Akkor miért ne azt az operációs rendszert használnád, amin nagyrészt fejlesztik őket? Arra jön ki a legtöbb újítás.

1.2 Azok a szoftverek, amelyekért fizetsz, lehet hogy nem vagy csak részlegesen vagy instabilan mennek Linux alatt. Ebben az esetben keress alternatívákat, és máris spóroltál. Ha nincs alternatíva sem, akkor vizgsáld meg, hogy tényleg annyira nagyon kell Neked a program. Ha a válasz egy határozott igen, akkor a Linux nem való Neked.

2. A Linux és a többi alternatív operációs rendszer erősíti a versenyt és a vállalkozószellemet. Gondolj bele, ha nem lenne Firefox, még mindig IE6-ot használnánk! Hiszen a Microsoft többször kijelentette, hogy a multitabos böngésző baromság. De az IE7-be valahogy mégis belecsúszott ez a fícsör... és nem kell kizárólag Linuxot használnod, elvan a Windows mellett is - adj esélyt.

3. Egy figyelmetlen felhasználó képes bármikor tönkretenni a gépét, eltüntetni a nagyon fontos dokumentumait, és beszedni mindenféle vírust és egyéb nyavalyát. Szerencsére egyre jobb a Windows is ezen a téren, de egyszerűen nem lehet eléggé jó. Miért nem? Azért, mert ha a Linuxnál kiderül hogy valami nem igazán jó az alapoktól kezdve és van azóta jobb alternatíva, SZÓ NÉLKÜL (vagyis inkább flame-hegyek után... :-)) ki fogják hajítani a kódot. A Windows kompatíbilitása nagyon jó dolog, de ez egyben azt is jelenti, hogy újra és újra felbukkanhatnak ugynaazok a hibák, esetleg más formában. Egyszerűen az átláthatatlanság miatt...

4. Ott a közösség. Jó dolog valahová tartozni, elmenni sörözni stb. Ez a közösség persze lehet tánctábor is és nem feltétlenül számítógéphez kapcsolódó, tehát ez nem egy egyedülálló Linux fícsör, de egyforma szakmai érdeklődésű emberek könnyen kötnek barátságot.

5. Sokkal inkább esélyed van beleszólni a program fejlesztésébe, mint bármelyik kereskedelmi termék esetén (hacsak utóbbinak nem vagy nagy felhasználója). Ha meg tudod győzni az opensource fejlesztőket, hogy jó az ötleted, megcsinálják neked - ingyen. Ha ezért cserébe Te is teszel valamit, akkor jó csengésű neved lesz a közösségben. Mivel elismerést  csakis teljesítménnyel lehet szerezni, ezért egy egészséges versengés alakul ki...

Hát, ennyi. Ha ez kevés, akkor éppen az a kis kalandvágy hiányzik, ami ehhez kell. :-) Én azt látom, hogy a fiatalabb nemzedék oprendszere lesz a Linux: ők még iskolába járnak, tudják hogy mi az a versengés. Friss az agyuk a beletanuláshoz. Szeretnének közösséghez tartozni és abban kitűnni. És kalandvágyók is. Hajrá.

8 komment

Címkék: windows linux váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr81034735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agimamo 2009.03.31. 21:20:00

Tyűha, most megtudtam, hogy szangvinikus vagyok és kalandvágyó. :) Szerintem meg csak lúzer-júzer, aki élvezi a Linux-ot, és marhára el van telve magától, mert fórumokat túrva megoldott egy problémát parancssorból, igen-igen, a közösség segítségével. Amire guglizva nem találtam meg a megoldást, arra a fórumba beírva fél nap múlva megjött a válasz, a közösség tényleg műxik, még ha én nem is tudok nagyon hozzátenni!
Tényleg más, mint a win, hogy jobb-e, azt így nem jelenteném ki, más, de jó, és még az sem okoz gondot, hogy a melóhelyen wint nyomok, itthon meg élvezem a mást (Ubuntut).

szucsjoee 2009.04.01. 17:59:17

Ajaj, akkor én nem is tudom, hogy hova, melyik csoportba tartozom. Talán kellene még egy csoport a praktikus. Nos én a feladathoz legmegfelelőbb eszközt szeretem használni. A Szalonna vágásához bicskát, asztali gépre win, kiszolgálonak meg linux. Azt pedig, hogy váltsanak, vagy miért váltsanak az emberek... Nem is tudom... Tényleg ne váltsanak, csak ha van idejük megtanulni, valami mást. Nem biztos, hogy jobbat, de mást.

bagoj ur 2009.04.02. 13:08:43

@agimamo: Csak annyit tudok mondani, hogy hajrá! :-)

@szucsjoee: Úgy gondolom, kicsit benézted a kérdést: itt arról van szó, hogy ki miért fordítja az érdeklődését a linux felé. Azt értem hogy mai tudásoddal tudsz választani a feladat ismeretében, de vajon akkor mi volt, amikor elkezdtél ismerkedni a Linuxszal? És ilyen értelemben a praktikus az szerintem nem ötödik csoport.

csarlee 2009.04.03. 20:55:58

Azért azt se felejtsük el, hogy egy nyílt forráskodú szoftvernek publikus a forrása! Magyarul nincs benne semmi "hátsó ajtó", nem jelenti a fejlesztőnek, hogy milyen más programok vannak a gépen stb....

csarlee 2009.04.03. 21:11:54

Még valami ami bizonyos szempontból előny másrészt hátrány a Linux-ban: a sokszínűség!
Windows-on ugye van egy grafikus felület ami olyan amilyen (most ez nem kritika hanem csak egy megállapítás) tehát ha nem tetszik akkor nincs meg a választás lehetősége. Most nem arra gondolok, hogy mi a háttérkép vagy milyen téma van telepítve hanem arra, hogy lényegében ugyanaz marad az alap akármilyen csili-vili fícsört telepít/eltávolít a felhasználó. Linux-nál ugye van KDE, GNOME, XFCE, FluxBox, IceWM hogy csak a legismertebbeket említsem. Vagyis ha valami nem tetszik akkor szabadon lehet választani.
Ugyanakkor ez egy hátrány is valahol, hiszen a sokszínűség miatt nehéz egységesen fejleszteni mert mások az alapok.
Sorry a hosszért...

bagoj ur 2009.04.07. 11:49:24

@csarlee: Nem hallottál még a Blackbox for Windows (bb4win) projektről? Pedig már jó régóta dolgoznak.

Néhány képernyőkép arról, hogy a Windows GUI is eléggé átgyúrható:

www.boxshots.org/style/

csarlee 2009.04.07. 13:00:03

@bagojur Nem, most láttam először. Megmondom Neked őszintén nem sokat foglalkoztam a Windows testreszabásával mert ha azt kellett használnom annak valami nyomós oka volt....
süti beállítások módosítása