HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Túlsúlyossá válik a Linux?

2009.09.22. 13:09 bagoj ur

A C|net-en olvastam Linus véleményét, amelyet a LinuxCon konferencián mondott el. Szerinte a Linux már régen nem az, aminek ő megálmodta: ahogyan a népszerűsége nő, úgy nő egyre nagyobbra maga a Linux is. Már régóta nem az az átlátható, egyszerű célra megírt rendszer, hanem ott van a tenyérgépektől a szuperszámítógépekig mindenütt. Ez nem feltétlenül probléma, mint ahogy az sem, hogy az egyre nagyobb sikeres Linux projektek egyre jobban hasonlítanak egy Microsoft-szerű szervezetre.

Az én véleményem egyezik Linus mondandójának az elejével, de a végkövetkeztetéssel nem értek egyet. Bár tudom, nem látszik a postokon, de 1997 óta használok Linuxot. :) Rengeteg oldaláról megismertem, de végülis nem mélyedtem bele nagyon egyik területbe sem, mert tulajdonképpen megmaradt hobbinak. Annyit megtanultam ez alatt a hosszú idő alatt, hogy a Linuxot a maga helyén kell kezelni, és nem értem, miért akar mindenki Windowst faragni belőle. Szerintem a Linuxra áttérők, esetleg dual bootolók 90%-a nem azért teszi fel a Linuxot, mert annyira érdeklődik a technológia iránt, esetleg rendszert szeretne programozni, hanem összesen két okra vezethető vissza:

1. Olyat szeretnének, ami másnak nincs (=individualisták)
2. Utálják már a Windows hülyeségeit (=akik hamar feladják)

Az első csapat rak fel aztán egy nagy rakás képet és videót a netre, villog mindenkinek, aztán suba alatt használja a Windowst, mert gamézni meg Excelezni köll. Itt válik el a, hmm, a májtól: akit megfog a Línugz hangulata, filozófiája, az marad ezen a rendszeren és le tud mondani azokról a dolgokról, amire a Línugz nem alkalmas, a többieknek pedig marad a dualboot.

A másik csoport az, akik nem értenek a Windowshoz sem annyira, hogy ne szíjjanak be mindenféle mocskot a netrű. Nekik a Linux bizonyos szinten nagyobb biztonságot hozhat (ezt jól megmondtam), de nekik úgyis lesznek teljesn más problémáik, például nem tudják rpm pontossággal szabályozni az USB-s ventillátoruk fordulatszámát; és hirtelen a Windows ismét elkezd nagyon vonzóvá válni. Ahhoz szintén nem értenek, hogy visszatelepítsék az eredeti MBR-t (hogy lementsék, az nyilván eszükbe sem jutott), tehát rövid úton az egész gépet fogcsikorgatva, a Linuxot átkozva fogják újrahúzni.

Igazából tehát egy törpe minoritás az, aki szívből megmarad a Linux operációs rendszer mellett. Azt hiszem, ezzel az elnehezítéssel és átláthatatlanná válással éppen ezeket az embereket ritkítja meg a fejlesztőcsapat, hiszen miért cserélnének le egy Windowst Linuxra, ha az ugyanolyan átláthatatlan, hackolhatatlan ésatöbbi. Jahogy a Windows pénzbe kerül? Egy OEM Windows nem olyan drága, adják alkatrész nélkül is már, a FOSS programok közül mindegyik megy rajta és minden egyéb is (pl. játékok).

Kérem szépen, maradjon a Linux olyan, amilyen volt! Egyszerű, hekkelhető, átlátható! Nem kell nekem eseményvezérelt kernel, hierarchikus és önmagát optimalizáló boot folyamat, gnómshell és plazmoidz.

6 komment

Címkék: linux

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr901399258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2009.09.23. 08:16:41

Én éppen azt érzem a Linux erősségének, hogy bármilyen rendszer kialakítható vele. Akinek kis erőforrás igényű, gyors és egyszerű rendszer kell, az is találhat neki tetszőt, meg az is akinek fontos a csillivilli külső és a sok extra csomag.

bagoj ur 2009.09.23. 09:10:06

@Zizidor: Ez az elmélet, igen. És persze lehet 2.4-es sorozatú kernelt is használni. De egyre nehezebb az ilyen egyszerű rendszer összeállítása, lásd <a href=bagojur.blog.hu/2009/06/20/a_nagy_hal_esete_a_kis_hallal>ezt</a> az írásomat - van egy szervezet, amely diktál az egyszerű rendszerek készítőinek is. Aki nem implementálja a csillivilit, lemarad.

bagoj ur 2009.09.23. 09:11:08

Vagyis itt a link, látván hogy a blog.hu gondos kotlósként uralkodik felettünk: bagojur.blog.hu/2009/06/20/a_nagy_hal_esete_a_kis_hallal

2009.09.23. 15:05:23

"Aki nem implementálja a csillivilit, lemarad."
Ebből viszont az következik, hogy erre van igény. Kell a csillivilli, de legyen gyors és kis igényű is? Na persze. Egyébként a Windows-hoz képest még mindig brutálisan jobb a látvány/erőforrásigény arány.

Másrészt meg a folyamatos fejlesztés ezzel jár, nagyok és bonyolultak lesznek a rendszerek. Ha ez rossz, akkor nincs szükség fejlesztésre, legfeljebb hibajavítás szinten.

zoltanh721 2009.09.23. 21:52:35

Hát, szerintem mindig a pénz diktál - ha nem előbb, akkor utóbb - vagyis aki adja, vagy van hozzá hatalma és/vagy kapcsolata. Nem csak azért, mert nagyon nagy potenciál van a linuxban - hanem azért is, mert úgy kell leültetni a felhasználókat a gép elé, hogy azt gyakorlatilag ne kelljen oktatni. Ehhez viszont baromi sok csicsa dukál, és kell - ezért lett az MS Win Explorer felülete olyan, amilyen (mondjuk programozói szemmel a bele, a kód - hatalmas ballasztot visz, kompatibilitási- és törmelékhalmazt - ala DLL hell...).
A többi arcátlan dolog, amit viszont számomra visszásságot jelent, pl. az a marketinggépezet ami az MS mögött áll, vagy az hogy visszaélnek a hatalmukkal jogi úton is, ezt viszont a verseny hozza ki a cégből és embereikből: Elsőnek és a legjobbnak maradni. Talán ezt a "Szilikon völgy kalózai" című film vége felé láthatjuk - ahol Bill és Steve azon kapnak össze, hogy Bill lopta a kódot tőle - mire a válasz az, hogy kit érdekel, ha a cuccot elsőként adhatta el.... Nos ez a rész pont idevág....

Ha a linux is ilyenné válik, akkor az több dolgot is jelent. Elsőször is azt, hogy egyre népszerűbb, és széleskörűbben használható lesz mindenki számára. Tornwards-nak szerintem igaza van, már rég nem az, amiről egy programozó álmodhat: tiszta kód, rendezettség, gyorsaság, és egyediség - olyan, ami zseniális. Viszont ha valami egyedi, és nem kér a csicsából, az vagy nagyon szuper extra prémium kategóriás lesz és eltartja magát (Apple), vagy elsüllyed. Két választás van, vagy egyedivé válsz, és tényleges minőséget gyártasz hosszú élettartalmra - vagy utánzatot/-szerűt olcsóbban és sokat. (Windows)

Linux jelen pillanatban nagyon úgy tűnik h a Windows-t fogja szép lassan lecserélni, és szerintem csaknem ugyanolyan minőségben (menet közben persze a fejlesztési technika friss kóddal eteti mindkét tábort). Talán ezért sincs komoly fejlesztés a Windows felépítésében, struktúrájában, csak technikai tilitoli és kulimász kenegetés.... De ki tudja mit hoz a jövő....

bagoj ur 2009.09.25. 15:51:35

@zoltanh721: Igazad van, ha a nagy tömegek részére gyártasz valamit. De ha belegondolsz, a Linux sosem tört világuralomra, nem igazán érdekelte hogy mennyire lesz népszerű. A Linuxot használó, felhasználó cégek érdeke, hogy a Linux minél elterjedtebb legyen. És ezeknek a cégeknek az érdeke az is, hogy a jelenleg uralkodó rendszert leváltsák.

Tőlem a 10-telt Urak azt csinálnak, amit akarnak, amíg nekem megmaradhat a kis hobbim. De egyszerűen nincs türelmem már hetekig egy Linux terjesztés kikönnyítésével foglalkozni, mert 3-4Gb lett default install...
süti beállítások módosítása