HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

CorelDRAW! (.cdr) formátum konvertálása Linux alatt

2009.11.21. 07:35 bagoj ur

Beleütköztem az alábbi problémába: van egy rakás .cdr (meg .wmf, .eps, .tiff stb) fájl, amikről bélyegképeket kell generálni, méghozzá lehetőleg jpg formátumba, hogy a böngészőben megtekinthető legyen letöltés előtt (ez egyfajta webes katalógus). Az ember fia semmi perc alatt ráizzítja az ilyesmire az ImageMagick csomag convert parancsát, azonban az eredmény az alábbi:

bagoj@tarantula:~$ convert x.cdr x.jpg
sh: mplayer: not found
convert: Delegate failed `"mplayer" "%i" -really-quiet -ao null -vo png:z=3' @ magick/delegate.c/InvokeDelegate/1015.
convert: missing an image filename `363.jpg' @ wand/convert.c/ConvertImageCommand/2710.
Ajjajjjajjjjajjjj.... :-( Ez valahogy az mplayert akarja meghívni a konvertáláshoz?! Mellesleg az mplayer-rel sem tudja a konvertálást. A wmf-ről és a többiekről nagyszerűen konvertál.

Ekkor, mint fuldoklónak a mentőöv, ötlött a szemembe egy weboldal, az Uniconventor nevű kis csoda-python-programmal.

A letöltés után a python2.6-dev és python-imaging csomagokat kellett feltenni, előbbi csak a fordításhoz kell, utána törölhető. A fordításhoz pedig tömörítsük ki a csomagolt állományt, lépjünk be a könyvtárba, majd

python ./setup.py build && python ./setup.py installSikeres fordítást követően tehát a python2.6-dev csomagot rögtön törölhetjük is. Ez a kis program ígérete szerint mindenféle trükkös vektoros formátumból tud egyéb vektorosat előállítani. Nosza, készítsünk wmf-en keresztül a .cdr-ből jpg-et:

uniconv x.cdr x.wmf
convert x.wmf x.jpg
Voilá...! Ugyan előfordulhat, hogy nem teljes részletességében kapjuk meg a kettős konvertálás után a JPG-et, de szkriptezhető és stabil, és a lényeg megvan: letöltés előtt képet alkothat a látogató, hogy miről is szól körülbelül a Corel rajz.

Apró örömök a napi informatikai szívások közepette...

Szólj hozzá!

Címkék: linux konvertálás jpg parancssor cdr

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr831527725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása