HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Legjobb alkalmazások 2009-ben

2009.12.29. 14:12 bagoj ur

Ez az év elég rögös volt, például augusztus óta igen kevés Linuxhoz jutottam csak hozzá, ugyanis az új laptop nem igazán Linux-barát. Ennek hozadéka a postok megcsappant száma. Mondhatnátok, hogy éppen szaporodni kellett volna a bejegyzéseknek, hiszen összes szívásomat szépen leírhattam volna - és ez igaz is. De emellett el voltam foglalva egy elég komoly (szoftver) fejlesztéssel is, ami lekötötte az energiáimat, és legkevésbé sem vágytam arra, hogy buherálgassak. Szaporítom hát a bejegyzéseket a következő szösszenettel, amely az idén általam felfedezett új alkalmazásokról szól.

ViewNior (képnéző)

A nevéből is látszik, a képnézegetők között önmagát is fiatalnak valló kis képnézőben meglepően sok a használható okosság: mennek az animált gifek, slideshow, elforgatás és kivágás. És persze gyors, mint Démonhill.

A felületről sok magyaráznivaló nincs, hiszen eléggé egyértelmű, mi micsoda. Van böngésző módja is (mármint értitek, ahol sok képet lehet egyszerre látni). A szerzője szerint igen villámgyorsan el fogja érni az 1.0 verziót (az ütemterv szerint ezt októberre kellett volna elérni, de ugye a fiatal és lelkes fejlesztők ritkán számolják bele a váratlan eseményeket az ütemtervükbe. :))

A legújabb verzió a https://launchpad.net/~xsisqox/+archive/ppa címen megtalálható Karmichoz.

 Google Chrome/Chromium

Kell-e még bármit mondanom? :-) Talán igen. Hiszen nemrég óta elérhető hivatalosan is a Google-től származó linuxos változat. Ennek kapcsán felmerült egy kis keveredés a nevek között: A Google Chrome a Google-féle változat, a Chromium pedig egy nyílt forráskódú projekt. A kettő között talán mindössze filozófiai a különbség: A Chrome névtelenül statisztikai adatokat gyűjt kereséseinkről és a neten való viselkedésünkről; míg a nyílt forrású Chromium nem tesz ilyet. Utóbbiban a frissítéseket kereső kódrészlet is ki van kapcsolva, rábízza ezt a Linux csomagkezelőjére - és milyen jól teszi!

Az természetesen közismert, hogy a Chrome/Chromium gyors és ügyes; de még hiányt szenved sok funkcióban. Nos, jelentem, immár rengeteg kiterjesztés elérhető hozzá; többek között pl. az Adblock és a youtube-html5-ifier, amely a youtube videókat flash nélkül lejátszhatóvá teszi, ezzel spórolva sok-sok CPU erőforrást nekünk! Zsíííír.

Midori

Ismét egy zseniálisan fejlődő böngésző - úgy néz ki, hogy a végén igaza lesz a Google-nek, vagy még inkább a Sun Microsystemsnek: "The network is the machine" vagy valami hasonló volt a szlogenjük. Lehet, hogy a hálózatos OS-eké a jövő?

VideoLAN Movie Creator (VLMC)

A VLC után érdemes a VLMC-re is figyelnünk 2010-ben. A francia kollégák nem ültek a babérjukon, egy nagyon korrekt kis film editort hoztak össze. Illetve, kicsit előreszaladtam, mivel a szoftver még annyira béta, hogy nem ajánlják a használatát, de (képernyőmentések helyett) ez a kis videó bemutatja a tudást - és azt kell mondjam, jó az irány!

AWN window navigator

Egy apró dockolónak induló, de alaposan felfejlődött program. Akinek nem ismerős a dock kifejezés: ez az a Mac-szerű, általában a képernyő aljának közepén ücsörgő ikonhalmaz, amiből gyorsan indítható egy-egy alkalmazás.

Az awn manapság már tud teljes tálca is lenni, menüvel, értesítő területtel, és nemsokára már network-manager támogatással is. Mivel compiz-t használ, ezért igen látványos (viszont szüksége van egy compiz-os ablakkezelőre, ez gondolom, világos). Sajnos a Koalában az Ati Xorg-meghajtó nem éppen szuperül üzemel, én le kellett mondjak pillanatnyilag a compiz előnyeiről. Képernyőképeket nem tudok közölni, viszont mivel igen látványos, az OMG! cikkéből idemásolok pár képernyőt, ami a működési módokat mutatja be:

Lebegő



Hajlított




Menüs







Alap kinézet

 


Aranyos, nem?

1 komment

Címkék: linux video editor böngésző ubuntu alkalmazások awn képnézegető midori chromium vlmc docky viewnior

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr71630434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2010.01.01. 21:28:31

az úgy volt anno hogy "The network is the computer"
thenetworkisthecomputer.com/

a youtube-html5-ifierről eddig nem tudtam, kösz a linket
süti beállítások módosítása