HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Ismét egy szemcukor - grafikus boot menü Burg-gal

2010.01.06. 13:57 bagoj ur

Bár csak a Grub betűinek megfordításából áll, mégis a Burg név mintha a Star Trekből bukkant volna elő, csak nehogy minket is beolvasszon. :-)

A szemcukorka (eyecandy, magyarul inkább vakuljparasztnak szokták hívni, de nekem nagyon tetszik ez a szemcukorka kifejezés, próbálom elterjeszteni) lényege tehát, hogy minél több viszonylag kevéssé hasznos, ámde rendkívül látványos dolgot készítsünk. Valakinek eszébe jutott, hogy olyan csúnya, hogy egy fénygerendával kell kiválasztani karakteres felületen a betöltendő operációs rendszert. Nosza, alkossunk valami újat! Legyen a grub2 animált, és gyönyörű egy új patchset segítségével (figyelem, nem elírás! Ez a leírás csak grub2-t használóknak működik! Ha újonnan telepítettél Ubuntu 9.10-et, akkor biztosan az van neked).

Az is lett! A kérdés, hogy minek ez nekünk? Ne is feszegessük ezt a kérdést, az érdeklődők számára itt egy screenshot.

Tényleg kívánatos, nem? Nézzük, hogyan tehetjük a magunkévá:

1. Mint oly sok újdonság mostanában, ez is a PPA-, vagyis a Personal Package Archives, a személyes csomagtárból érhető el. Itt bárki regisztrálhat, és elkezdhet vastagon csomagokat zúzni. Ahhoz, hogy a tárolóból le lehessen húzni a csomagokat a gépünkre, szükség van arra, hogy hozzáadjuk az elérést a csomagok forrásainak nyilvántartásához. Erre van a grafikus felületen egy bonyolultabb módszer, amely sok kattintgatással jár, mi most az egyszerűbb és felhasználóbarátabb utat fogjuk járni. Parancssorból:

sudo add-apt-repository ppa:bean123ch/burg

Nem árt ezek után lefrissíteni a csomagok listáját:

sudo apt-get update

Majd szipkázzuk le le a pácienst a gépünkre:

"Wórning!" Ez az a pont, amikor el kell gondolkodnod arról, hogy ha a következő bekapcsolás után nem bootol fel a gép de egyébként csak emiatt adatok nem fognak elveszni és ismét működőképessé tehető a boot folyamat, akkor az nagy probléma lenne-e? Ugyanis a Master Boot Record módosítása mindig jár kisebb kockázatokkal, ráadásul ez itt egy eléggé újszerű égi tünemény az Ubuntu Univerzum égboltján. Nem árt vigyázni! A félősök (mint pl. én :-)) tehát ezen a ponton parancssorból futtassák le a sudo fdisk -l > particiok.txt parancsot, és az eredményül kapott particiok.txt fájlt másolják ki egy pendrive-ra! Hasonló módon, győződjünk meg arról, hogy hová is telepítettük a grub-ot, ha netán vissza kell állnunk. Ez szinte mindig /dev/sda, a gyakorlottabbak pedig amúgy is tudják, hogy hol nézzék meg. ;-)

Tehát,

sudo apt-get install grub-pc

A telepítő felteszi a kérdést, hogy módosítsuk-e az MBR-t, mire mi (az előzőek ismeretében) halálos hidegvérrel fogunk yes-t válaszolni.

2. FIGYELEM! Most jön még a témázás része a dolognak, mivel téma nélkül nem működik, és (ki tudja, milyen okból) nincs téma a csomagokban, erről nekünk magunknak kell gondoskodnunk. Nem tudom eléggé hangsúlyozni: LE KELL TÖLTENI mindenképpen egy támát!!!

Töltsük tehát le az alapértelmezettet.

Ezt a theme_default.tar.gz fájlt ki kell tömörítenünk, majd be kell másolnunk a /boot/grub alá a fájlokat. Gyorsan megtehetjük mindezt a parancssorban:

sudo cp theme_default.tar.gz /boot/grub
cd /boot/grub
tar -xzvf theme_default.tar.gz
rm -f theme_default.tar.gz
...de természetesen mindenki olyan módszert választ, amit jónak lát.

3. A legkevésbé egyszerű feladat most jön: be kell állítanunk a megfelelő grafikus felbontást, amit a kártyánk elbír, valamint a témát. Ehhez először is bootoljunk újra, és a boot kiválasztó képernyőnél nyomjunk egy 'c'-t (valakinél csak a ctrl+c működik). Ha nem jön fel alapból a GRUB választómenü, akkor Esc-kel lehet odaugrani, bár akkor nem igazán értem, miért akarjuk grafikussá tenni... :) A lényeg, hogy előugrik itt is egy parancssor, amibe begépeljük az alábbi parancsot, amely listázza a használható felbontásokat:

vbeinfo

Írjuk fel egy darab papírra, esetleg karcoljuk bele a retinánkba az általunk kiválasztottat. Fontos ugyanis, hogy a megfelelő felbontást írjuk majd be a konfigurációs fájlba, különben jönni fog az Ubuntu boot cd rescue módja...

Miután visszabootoltuk a gépet, root felhasználóként szerkesztenünk kell a grub2 beállítás fájlt. Ismét parancssorból:

sudo gedit /etc/default/grub

Menjünk a fájl aljára, és írjuk be a kívánt téma nevét és a felbontást:

GRUB_THEME=default
GRUB_GFXMODE=1024x768

4. FIGYELEM! Ha elmentettük a fájlt, el ne felejtsük frissíteni a grub-ot:

sudo update-grub

...kész. Azt mindenkire rábízom, hogy vajon megérte-e ez az egész a kapott eredményt. :-P

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr621651524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása