HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Elementary desktop - egy ügyes válogatás

2010.01.15. 14:18 bagoj ur

Ahogyan mostanában többször írtam róla, az Ubuntu PPA (Personal Package Archives) egy olyan csomagtároló-archívum, ahol lényegében bárki indíthat egy tárolót, amibe beleteheti a saját csomagjait, metacsomagjait. Az utóbbiak lényegében más csomagokat tartalmazó csomagok, segítségükkel tömegesen lehet a többi csomagot telepíteni - a legegyszerűbb példa erre az ubuntu-desktop, amely az összes, Ubuntun alapértelmezett csomagot tartalmazza.

Régebben, ha valaki úgy gondolta, hogy alapvetően tetszik neki az Ubuntu, de más csomagösszeállítást preferálna, esetleg mondjuk fájt neki, hogy alapból nincs mp3-támogatás, vagy Gnome helyett LXDE-t szeretne, akkor új Linux terjesztést kellett készítenie. El is kezdtek szaporodni gombamód a mindenféle *buntuk, csak kapkodtuk a fejünket. Mostanra letisztázódtak ezek a dolgok, és ha valakinek ilyesmire van gusztusa, csak szépen készít egy beállító scriptet és egy metacsomagot, és úgy átfaragja az Ubuntut, hogy még Mark Shuttleworth sem ismer rá.

Egy ilyen dolog a címben szereplő Elementary desktop, amely a Gnome-ra épül - ügyesen megválasztott alkalmazásokat telepít, compiz beállításokat végez el, és telepít pár témát. A végeredmény kb. valami ilyesmi:

Az alábbi alkalmazások települnek fel:

- Banshee (médialejátszó)

- Cheese (webkamera izélgető valami :-)

- Docky (ez a képernyő alján és oldalán lévő indítópult-szerű dolog)

- Earcandy (egy hangerősség-szabályzó "manager", ami pl. bejövő Skype hívások esetén leveszi a zenelejátszást, és gondoskodik róla, hogy minden hangerőváltás átmenetes legyen)

- A képen látható téma a Gnome-hoz

- Gloobus (ez egy viszonylag új alkalmazás, azt csinálja, hogy ha a Nautilusban rámegyünk egy fájlra és szóközt nyomunk, akkor egy új ablakban gyorsnézetet láthatunk az adott fájlról. Ez a gyorsnézet média esetén játszható, pörgethető stb. Én nem igazán érzem ennek a programnak a súlyát, mivel ha nem szóközt nyomok, hanem enter-t, akkor meg fog nyílni a fájl és nem kell előnézetezni. De most minden Ubuntu blog attól hangos, hogy ez a Gloobus milyen jó... valószínűleg azért, mert ezt is az OSX JégOroszlánból vették át. :)

Örülnék, ha a saját gépemről készített képernyőmentést tudnék ide feltenni, és nem a netről levadászott képet, de sajnos a Compiz még nem megy azóta sem a Radeon 7500-zal. :-( Ha valaki kipróbálja és segítene rajtam, küldjön egy levelet screenshottal, én szívesen belinkelem / meghivatkozom. Köszi előre is!

Az Elementary Desktop telepítése Karmic-ra:

sudo add-apt-repository ppa:elementaryart/elementarydesktop
sudo apt-get update && sudo apt-get install elementary-desktop
A gtk+ és ablakkeret, illetve ikon témákat legalább felraktam, kipróbáltam; egész jó de nekem túl MacOSX-szerű, így visszaváltottam a Human-ra.

 

2 komment

Címkék: linux desktop asztal ubuntu alkalmazások elementary

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr121656392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2010.01.20. 19:05:56

nagyon cica :) de én maradok a minimál-retro-desktopnál

atomgape 2010.02.25. 16:26:14

@Crystal: Igen, jól mondod. Naggyon cicca. :-)
süti beállítások módosítása