HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Kicsi zenelejátszók: Minitunes

2010.07.06. 22:39 bagoj ur

Hehe, név szerint is kicsi a most tesztelt lejátszó. Annyira új fejlesztés, hogy még ki sem hűlt a letölthető kátránylabda, lényegében tehát az első kérdés, ami esetünkben felmerül: Mi a fenének még egy legújabb zenelejátszó fejlesztése? Éppen ilyen lejátszóból annyi van, mint a nyű. Nos, az első benyomás mégis pozitív.

Telepítés

A honlap instrukciói alapján jártam el:

bagoj@tarantula:~$ sudo apt-get install libqt4-network libqt4-dbus libqt4-sql-sqlite libtag1c2a phonon-backend-gstreamer gstreamer0.10-ffmpeg gstreamer0.10-plugins-bad

bagoj@tarantula:~$ sudo apt-get remove phonon-backend-xine
(A második sor nekem nem is kellett, de jobb a biztonság.) Ezután a letöltési oldalról a binárist szedtem le az egyszerűség kedvéért, majd indítottam. Első publikus verzióhoz képest atom stabilan megy, semmiféle probléma nem volt, sok opensource szoftver megirigyelhetné ezt!

A nyitó képernyő szeretné megkeresni és összegyűjteni a zenéinket. Sikerül azt is alapból kitalálnia, hogy nagy valószínűséggel hol rejtőznek a zenék. Ezután elég gyorsan végigszalad a zenegyűjteményünkön, és - ahogyan írja is - mindenféle internetes site-ra felmegy, és borítót, zeneszöveget és biográfiákat szed le nekünk. Nos, én együtt tudok élni ezzel. Egyébként ilyesmiket művel a háttérben:

Látszik, hogy zúzza le a borítókat. A következőkben pedig dalszövegeket szed le, illetve az SQLite adatbázisban keres, láthatjuk az SQL kéréseket (gondolom, egyelőre debug módban fut):

Jut eszembe, ha már erről beszélek: A "~/.local/share/data/Flavio Tordini/Minitunes" könyvtárba pakolja az SQLite adatbázist, külön a borítókat, dalszövegeket könyvtárakba. A lejátszással kapcsolatos dolgokat (hangerő stb.) pedig a szokásos, ~/.config alá a "Flavio Tordini/Minitunes.cfg" fájlba teszi (ez az ember mennyire szereti a saját nevét! Döbbenetes!!! :-)).

Lejátszás

Az alap ablakban bal oldalon előadó vagy album szerint haladhatunk tematikusan (utóbbi is úgy fog kinézni, hogy egy előadó albumai egymás után látszanak); illetve navigálhatunk könyvtár szerint is. Ha duplán kattintunk, akkor belép, ha  arajta lévő kis play gombra kattintunk, akkor az egész albumot/előadót bedobja a jobb oldalon lévő playlistába.

Jobb oldalon pedig láthatjuk a lejátszólistát, szintén tematikusan csoportosítva. Érdekes, hogy ha egy számot hajítunk be, annak is lesz egy fejléce az "Album címe - Előadó" szöveggel. Ha egy album számai együtt vannak, de mondjuk egy számot felfelé mozgatok tíz számnyit, akkor már két ugyanolyan fejlécem lesz, a felmozgatott egyetlen szám felett, és a lentebb megmaradó többi szám felett. Így sokkal kisebb helyen elférnek az információk és nem kell minden sorban megismételni újra és újra az előadót és az címet, ezt ötletesnek tartottam. Az nem volt annyira jó, hogy ha billentyűparanccsal mozgatok egy számot, akkor egyetlen ugrás után lekerül róla a fókusz, ismét rá kell ugrani és ismét egy ctrl+fel vagy ctrl+le - ez így nyilván használhatatlan, de nyilván nem fogom felróni az alpha változatnak ezt a dolgot.

Van egy "info" nézet is, ezt az ablak tetején lévő gombbal, vagy a Ctrl+Enterrel is kapcsolhatjuk, ez utóbbi elég jópofa, legyűjt infókat az előadóról, az albumról és a számról (=dalszöveg) egyetlen ablakba:

Még az album megvásárlására sem felejti el felhívni a figyelmünket egy link segítségével.

Összesen két apró bakit vettem észre: A Bikini együttest (a magyart, mármint) összekeverte a Bikini Kill (amerikai punk) zenekarral, és rossz borítót töltött le. Jean-Michel Jarre 6 albumához jó borítókat töltött le, de az előadóról nem sikerült fotót találni - ez esetben talán berakhatna egy random album borítót, még az is jobb.

Amúgy nagyon klassz, intuitív a felület. Az egész háttere pedig a gstreamer keretrendszer, amely mint tudjuk, egész szépen kinőtte magát, tud mindenféle formátumot és codecet lejátszani szinte tetszőleges kiemeneten. Sajnos az erőforrás-igénye nagyobb, mint pl. a dEADBEEF-nek, ezért virtuális gépen nem ajánlott a használat. Amúgy nem ellentmondásos kicsit, hogy a gstreamer a backend, amit eredendően a Gnome-hoz fejlesztettek, és mégis QT4.5-öt használ a felületnek? Lehet, hogy Flavio mindenből a legjobbat szereti összegyúrni. Nos, nem fogok vitába szállni senkivel olyanon, hogy a gstreamer és a xine (azt is tudja használni) vajon tényleg a legjobb-e, hiszen a mai gépeken ez lényegtelen, ami igazán fontos, hogy "csak működjön", és ennek az igénynek nagyszerűen megfelel.

Érdemes kipróbálni!

1 komment

Címkék: linux zene ubuntu telepítés lejátszó alkalmazások minitunes

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr12134478

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csarlee 2010.07.07. 15:12:39

Ez mekkora duma " letoltheto katranylabda"......
süti beállítások módosítása