HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Gyorshír: az Exim MTA az első

2010.10.24. 14:10 bagoj ur

Amíg a böngészők és webszerverek piaci részesedés háborújáról gyakorlatilag havonta hírt kapunk, a levelezőszerverek csendben teszik a dolgukat, és szállítják nekünk a 97% spam, 3% hasznos levél mixtúrát. :-) Viccen kívül, levelezőszerverek nélkül megállna a világ, hiszen ma már elég sok cég a fax helyett is elfogadja hiteles forrásnak az email-t, és teljes üzletágakat építenek az email-forgalomra.

Meg kell jegyezzek két gyakori téveszmét az email-ekkel kapcsolatban. Közismert, hogy a rengeteg erőfeszítés ellenére az eredeti design teret ad mindenféle hamisításnak, és ha nincs titkosítás, illetve azonosítás a küldésnél is, akkor felkészülhetünk rá, hogy felhasználónk nevében bárki küldözgethet leveleket. Ha nem hisszük, az RFC rövid tanulmányozása után telneteljünk be a 25-ös portra a levélküldő szerverünkhöz, és gépeljük be:

HELO bagojlaptop
MAIL From: bagoj_ur@blog.hu
RCPT To: <saját mailcímünk>
DATA
From: bagoj_ur@blog.hu
To: <saját mailcímünk>
Subject: Teszt
Date: Sun, 24 Oct 2010 13:48:22 +0100


Hello, ez egy fake levél
.
QUIT

Ez a levél ugye simán be fog koppanni, pedig a bagoj_ur cím nem is létezik a blog.hu-nál. Természetesen létező címet is behelyettesíthetünk, de ez már ugye kimeríti a feladó hamisítását, tehát ne tegyük.

A másik gyakori tévhit a levéllel kapcsolatban, hogy a kézbesítés gyors és garantált. Pedig egy levél akár 4 napig is keringhet az Interneten, míg végül visszakerül a feladóhoz, hogy nem lehet kézbesíteni. Vagy egy rosszul használt levélküldő szerver valamilyen okból simán bedobja a blackhole-ba, és nem küld értesítést sem a küldőnek, sem a fogadónak. Esetleg spam címkét kap véletlenül, és landol a soha meg nem nézett spam levelesládánkban. Bár mindez megtörténhet, ha egy ügyfelünk nem kap meg egy levelet 15 percen belül, máris telefonálgat (természetesen nekünk), hogy hová tűnt a levele. A sztenderd válasz: "Hát, ide nem adták le"... a sztenderd visszavágás, hogy akkor bizonyára nálunk van valami hiba, nyomozzuk ki. De mégis, hogyan, ha a levél be sem esett? Na mindegy, ez egy végtelen történet...

A kis kitérő után az eredeti témáról: Meglepve és örömmel tapasztaltam, hogy kedvenc levélküldő szerverem, az Exim jelenleg piaci részesedésben az első helyezett. Az elmúlt évek során szerényen és szorgosan gyűjtötte a százalékokat, hogy most majdnem 30%-ról tekintsen le a többiekre. A legismertebb és -elterjedtebb levélküldőkről láthatunk egy diagramot, és az alábbi két cikkben még több részlet olvasható:

http://www.securityspace.com/s_survey/data/man.200909/mxsurvey.html

http://www.stillhq.com/research/smtpsurveys_feb2010.html

Én azt tudom mondani, hogy ajánlom az Exim használatát, bár tudom, hogy sokan a Postfixre vagy a qmailre esküsznek az opensource világból, nekem az Exim mindig is jól átlátható, jól konfigurálható, kőstabil rendszer volt az elmúlt 10 évben. Hajrá, és így tovább!

Szólj hozzá!

Címkék: linux levelező opensource exim

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr662395078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása