HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Debian Wheezy telepítés

2012.12.21. 22:20 bagoj ur

Miután elmorzsoltam pár keserű könnycseppet az Arch után, a Debian telepítőjének kiforrottságán örömömben potyogtak a könnyeim. Ilyen tényleg van?

A telepítésről csak pár apróságot írnék le. Régi rossz beidegződésből én minimál telepítést szoktam választani, hogy minél előbb felálljon a rendszer. később majd fényezem. Ennek okán a netinstall ISO-t szedtem le, ami kemény 250Mb volt, így gyorsabban meg is kezdhettem az USB pendrive-ra írást és a telepítést.

Természetesen előbb elmentettem minden fontos adatomat.

Első élményem, ami meg is akasztott kicsit, hogy a telepítő nem akart elindulni. Kiválasztottam a (karakteres felületű) telepítőt (szintén rossz beidegződésből), de utána a video-mód váltást követően csak feketeség fogadott. Emlékeztem még 1000 évvel ezelőttről valami ACPI-dologra, hogy az nem nagyon szokott menni, úgyhogy megadtam boot paraméternek: "install noacpi nolacpi" és mágikusan minden megjavult.

A telepítő tényleg nagyon kényelmes és készséges; felismerte a wifi-t, mivel nem volt bedugva az Ethernet port, ezért listázta az Access Pointokat, kiválasztás után rájött, hogy WPA2, bekérte a jelszavam és szó nélkül felcsattant. Azt hiszem, ekkor kezdtem el nagyon bizakodni, hogy mégis megtaláltam a számomra megfelelő linux terjesztést.

A partícionálást kézzel végeztem el; jelenleg egyetlen / partíciót használok (a /home-ot később át fogom rakni egy másikra, csak előbb le kell takarítanom), de ha a telepítő által végrehajtott automatikus partícionálást választottam volna, akkor ott felajánlja, hogy egy partícióra, vagy a /home-ot külön, esetleg a /boot-ot, /var-t és a /home-ot külön-külön partícióra szedje szét. Magyarul lefedi az igények nagyjából 99%-át.

A következő lépésben kiválaszthattam, hogy melyik komponenseket szeretném telepíteni.

debi1.jpg

Mivel szeretem magam intézni a telepítendőket, itt csak a "Laptop" és a "Standard system utilities" maradt bekapcsolva. Ezután a telepítés eseménytelenül telt, megadtam a root, majd az elsődleges felhasználó adatait, telepítettem a grub boot loadert, és körülbelül ennyi (remélem, nem hagytam ki semmit).

Örömmel tapasztaltam, hogy a reboot után sem felejtette el a wifi beállításokat a gépem, így továbbra sem kell a network-manager szolgáltatást elindítanom. Tegyünk fel némi grafikus felületet!

Először is a /etc/apt/sources.list fájlt szerkesztettem, hozzáadtam plusz tárolókat, emígyen:

deb http://ftp.hu.debian.org/debian/ wheezy main contrib non-free

Majd

apt-get update
apt-get install dconf-gsettings-backend gdm3 file-roller brasero dbus-x11 default-jre dosfstools evince fonts-cantarell fonts-liberation fonts-lyx fonts-opensymbol fonts-sil-gentium fonts-sil-gentium-basic fonts-stix fuse gcalctool gconf2 gconf-service gdebi gimp gksu glib-networking gnome-backgrounds gnome-bluetooth gnome-color-manager gnome-control-center gnome-disk-utility gnome-desktop3-data gnome-icon-theme gnome-keyring gnome-js-common gnome-keyring gnome-screensaver gnome-session gnome-shell-extensions gnome-themes-standard gvfs gnome-mplayer inkscape libreoffice nautilus network-manager-gnome vinagre vino xserver-xorg-video-nouveau gnome-system-tools p7zip ufraw gnome-terminal iceweasel gnome-tweak-tool geany deadbeef gthumb flashplugin-nonfree unrar

Mivel a fentiek felraktak némi szemetet, szabaduljunk meg tőle:

apt-get remove exim4 cups nfs-common sane-utils flex libbison-dev libc-dev-bin libc6-dev linux-libc-dev scrollkeeper
apt-get autoremove
apt-get clean

Én ezután a /etc/init.d/gdm3 start paranccsal el is indítottam a grafikus felületet. A hátteret lecseréltem az alapértelmezett Gnome-Adwaita háttérre, mivel nekem az tetszik, és lényegében el is készültem.

8 komment

Címkék: linux gnome debian telepítés parancssor konfigurálás

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr944947649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Atesz 2013.01.02. 19:59:05

Gratulálok :) A "Wheezy" egy igen jó választás. A Debian 6 Squeeze-t frissítettem Wheezy-re. Észrevehető a változás. Sokkal kényelmesebben kezelhetőbb lett (Gnome 3) és a multimédiás képességei is sokat javultak. Maradt a stabilitás, a rendelekzésreállás üzembiztonsága.

linuxmix.freeblog.hu/archives/2012/12/20/Debian_6_Squeeze_frissitese_Debian_7_Wheezy_Beta4-re/

karamblo 2013.01.23. 15:32:10

Örülök, kedves Bagoj uram... .-) Én is most telepítettem a Wheezy-t, nagy kínok árán, lévén amatőr veresenyző vagyok. Két év Ubuntu után ez azért megizzasztott, főleg WIFI téren. Irj minél többet a tapasztalataidról, hadd okosodjunk.:-))

moltom81 2013.02.04. 11:41:42

Na én is felpakoltam a Wheezy-t és meg kell mondjam, ilyen stabilitással és professzionális optimalizáltsággal még nem találkoztam. Mindössze egy apró gondom van: felpakoltam rá a Cinnamon 1.6.7-et és nem tudom pontosan hogy oldható meg a GDM módosítása aképp, hogy aCinnamon 2D legyen az alapértelmezett környezet. Esetleg tudna valaki ebben segíteni? A választ előre is köszönöm.

moltom81 2013.02.04. 23:35:10

@moltom81: megoldva usr/share/xsession mappából a Cinnamon 2D kivételével mindegyik ablakkezelő indítófájlt töröltem. :)

bagoj ur 2013.02.09. 09:24:46

@moltom81: Ez is egy megoldás. Én jelszóval jelentkezem be, és amikor kiválasztom a felhasználómat, és megjelenik a jelszó beírás, akkor megjelenik egy menü is, ahol kényelmesen választhatok és nem kell törölni semmit.

Ha automatikus bejelentkezést használsz, akkor is választhatod a kilépést, ekkor bejön a gdm bejelentkező felület, rákattintasz a useredre és ott is a választási lehetőség. Ezután rákérdez, hogy az legyen-e az alapértelmezett, és kész is vagy.

Egyébként én is ki szeretném próbálni a Cinnamont, a Gnome3 háza tájáról érkező vérfagyasztó hírek hatására (pl. az alkalmazások javascriptben lesznek írva stb). Ami sok, az sok...

moltom81 2013.02.09. 10:50:03

Én már a hivatalos megjelenés napján ellenszenvesnek találtam az új környezet megjelenítési ötleteit, ezért választottam a Cinnamont. Igaz, úgy zabálja a CPU-mat mint egy kiéhezett fehér cápa, na meg néha a tálcába ragadnak az alkalmazások amit csak Alt+Tab-bal lehet onnan kirángatni, de ezeket leszámítva egész jól használható az 1.6.7-1 verzió. Egy dolgot nem tudok csupán, hátha valaki tudja a választ: hogyan tudom beállítani, hogy csak egy munkaterület legyen, ne kettő? A segítséget előre is köszönöm.

Linux4u · http://linuxmix.freeblog.hu/ 2013.02.10. 18:40:17

Nem tudom, érdemes-e egy Gnome-shell forkra hosszú távon építeni. A Gnome az Gnome marad, és ha megszűnik a Gnome-classic támogatása a Gnome 3-ban ... én inkább másik ablakkezelőre váltok. Na nem KDE-re, azt azért nem. Bodhi Linux-on használtam jó ideig az Enlightenment 17 (E17) béta verzióját, nálam bizonyított. Az E17 végleges változatát 'Wheezy"-re még nem sikerült felvarázsolnom forrásfájlokból, Debianra nincs telepíthető változatban, a hivatalos tárolóban pedig csak az E16 van, de azt nem ajánlom. Van viszont egy 'Wheezy' alapú rendszer a Parsix Linux aminek a hivatalos tárolójában fent van az E17. A Parsix az egyik kedvencem. És bár egy rakás meló mire az E17 eszméletlen mennyiségű beállítóablakát átböngészve megtisztítjuk az idióta effektektől és Gnome 2 szintűre fapadosítjuk, de megéri. Egy villámgyors és mindenre elszánt grafikus felületen élvezhetjük a Linux használatát.

bagoj ur 2013.06.03. 17:05:20

@Linux4u: Igazságod lehet, de minden felület vagy ablakkezelő sorsa fordulhat rosszra, ha a mögötte lévő fejlesztőgárda kihal vagy másra kezd koncentrálni. Például itt van az LXDE, nagyon jól indult, de egyszerűen túl kevesen vannak a fejlesztők ahhoz, hogy tudják követni a trendeket és változó api-kat. Az E17 mögött is áll kb. 3-4 core ember, legalábbis az alapján, amit olvastam (meg amennyi idő alatt elkészült a 0.17 :-)), úgyhogy ezzel az erővel arra se lenne érdemes váltani (de ők legalább saját lib-eket fejlesztettek, így kevésbé függenek a nagy projektektől).
süti beállítások módosítása