HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Miért váltok Arch Linuxról Debianra?

2012.12.04. 15:37 bagoj ur

Ez a nap is elérkezett - a türelmem vége. Szerintem én elég türelmes ember vagyok, hiszen Bagojné már 3 hónapja  minden gép indításkor azzal piszkál, hogy "Vajon mi nem fog most működni a Linuxodon?". Pedig nem is Neki kellett elviselni az alábbi tortúrákat:

  • Bármilyen csomag telepítése esetén gyomor összeszorulás, mert 95%-os biztonsággal egy teljes rendszer frissítést kell futtatnom, hiszen az a csomag, amit a rendszerem jelen állapotában leszedne, már nem létezik a csomagtárban.
  • A rendszer frissítésekor az elmúlt fél évben ötször fordult elő feloldhatatlan körkörös csomagfüggés, amire egy kis force-szal kellett rásegíteni
  • Programok vándorolnak csomagok között, lecserélődnek rendszeresen a dolgok: net-tools --> inetutils, kmod --> module-init-tools, consolekit --> logind, init --> systemd, udev --> systemd-tools stb.
  • Frissítéskor rendszeres, hogy kézi beavatkozás szükséges: filesystem csomag, a /lib könyvtárból szimbolikus link lett (be kellett bootolni a telepítővel!), pacman csomaghitelesítés bekapcsolása, fontconfig frissítés

Talán legjobb, ha a fentieket egy igaz történetben foglalom össze: két héttel korábban frissített rendszernél szerettem volna felrakni a gnome-mplayer csomagot, mivel kis feleségem nem tudja az mplayert (ami már telepítve volt) paraméterezni, viszont DVD lemezt akart nézni. Természetesen már nem jött le a csomag, ment a pacman -Syu, ami kiírta, hogy a /lib-nél konfliktus van. Megyek a fórumra, oké rendben, az ott leírtak alapján járok el, sajnos errorokkal elszáll az egész. Szerencsére volt install cd-m, reboot, kézzel átraktam a /lib könyvtárat, tar-ral felraktam a glibc csomagot, reboot és glibc újratelepítés.

Eközben a nejem egy darabig állt mellettem az egy szál DVD-vel, látványosan ásítozott, aztán kiröhögött majd elment, hogy akkor majd holnap. A legfanatikusabb Arch rajongót is frusztrálna, ha élete párja folyamatosan a kedvenc terjesztését szapulja (és sajnos joggal!). :-(

Ezen felül már csak olyan "apróságok" vannak, hogy a múltkori downgrade óta is volt, hogy 20 percig nem kapott IP címet a gépem. Mióta Arch van fent, azóta a Gthumb nem tud fotókat importálni, parancssorból kellett gphoto2-vel (értem én, hogy egyszerű a dolog, de a családom nem ezt azonosítja a felhasználóbarátsággal).

A kaput végül az tette be, hogy egyik reggel melóhelyre akartam bevinni pár fájlt (=siettem), és egy pendrive-ot dugtam be, amin Arch telepítő volt éppen (amikor a downgrade-et telepítettem, visszabootoltam a 2012.07-es ISO-ra), mondom gyorsba meg kéne formázni. Hát, dosfstools nincs fent alapból, és mivel épp nem kaptam IP-t, le sem tudtam húzni (arról nem beszélve, hogy az megint egy system upgrade lett volna). Nem baj, megformázzuk ext3-ra, aztán majd csak elolvasom valamivel. Hát igen, de a partíció csak 400 megabyte, a többi szabad terület. Jó, akkor fdisk. Ha a pendrive bent volt, az fdisk panaszkodott, hogy felcsatolt eszközt nem célszerű partícionálni, és nem is látta a partíciót, ha eject-eltem, akkor meg nem látta az eszközt. Ezek után oda kellett kúsznom Bagojnéhez, hogy megformázhatnám-e a Windowson ezt a pendrive-ot?

Egy férfi önbecsülésének ezek a történetek nem tesznek jót, higgyétek el.

Körbenéztem a "piacon", szerintem nekem a Debian lesz a legjobb. Persze a Wheezy, ami jelenleg testing, de már eléggé kiforrott. Van hozzá 3.4-es Gnome, ami eddig a legjobb változat, sajnos a 3.6 nekem már nem tetszik annyira.

Kívánok mindenkinek sok szerencsét és még több megelégedettséget az Arch Linuxhoz! Én búcsúzom tőle, mivel az operációs rendszert nem önmaga buherálásáért használom, hanem egy stabil alaprendszert szeretnék, amin alkalmazásokat futtatok. Remélem, a Debian beváltja ilyen irányú reményeimet. Nemsokára jelentkezem a telepítés leírásával. :-)

15 komment

Címkék: linux teszt debian csalódás váltás

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr674947367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ConanHUN 2012.12.04. 21:16:18

Ismerős helyzet, én is vagy 2-3x váltottam már Arch-ról SUSE-re, Fedora-ra és Debian rendszerekre is, azonban ezeknél a rendszereknél nagy hátrány az állandó csomagfüggőségi problémák. Na meg persze ott van AUR ami a kevésbé rutinosabb linux-osoknak nagy segítség.

ConanHUN 2012.12.04. 21:20:18

@ConanHUN: Amit Arch művelt az elmult fél évben az valóban felháborító, de nekem még mindig ez a legkényelmesebb rendszer.

szentike 2012.12.05. 06:35:38

Sajnálom az Archot én is! Régen nagy kedvencem volt, de ma már a nyugodt okos rendszereket szeretem, mint a Slackware. Nagyot hibázni nem lehet vele. Bagoj ur! Nem gondolkoztál a Debian előtt egy kis(s) kitérőn? 2 óra alatt egy olyan rutinos linuxos, mint te rendbe rakod, utána meg egy bajod lesz, hogy csak működik, teszi a dolgát, és még a pacman sem hiányzik, mert okafogyottá válik! :)

atomgape 2012.12.05. 11:04:04

@Bagojur: Eléggé érett náad ez a dolog az utóbni időben. Az Arch azért népszerű a sok bug ellenére, mert Linuxot nagyrészt úgyis buherátorok használnak, a felhasználók meg felrakják a warez windows 8-at.

TheKovCorp 2012.12.09. 19:26:38

az archos irásaid a lejobbak közt voltak...

semmikozod 2012.12.10. 10:58:23

Örülök, hogy hallgattál a tanácsomra. Mindenki jobban jár így. Te nyugodtabb leszel, az olvasóid pedig nem gondolják az archlinux-ról, hogy az egy kényelmes, mindennapi használatra alkalmas disztró. Mert nem az. Én maradok az arch-nál, mert a többivel is ugyanez lesz a helyzet előbb-utóbb: valamit valahol buherálni kell.

Nuudli Úr 2012.12.12. 09:32:04

Ha már Debian, javaslom vess egy pillantást az LMDE-re:

www.linuxmint.com/download_lmde.php

bagoj ur 2012.12.14. 12:41:09

@semmikozod: Halgatok én az okos tanácsokra. :-)

@Nuudli Úr: Szerintem meglesz. Amúgy is viszket már a tenyerem néhány Linux terjesztés kipróbálására!

csarlee 2012.12.23. 10:02:32

Kár... Én ArchBang-et (Arch + Openbox) használok, nagyjából rendben van, egy-két apró nyűgje volt de már megoldottam...

bertzi 2013.01.13. 16:17:03

@bagoj ur: Inkább adj egy esélyt a Manjaronak, Archra épül, livedvd, engem lenyűgöztek, és az AUR is elérhető. 15 perc installálás után azt kapom amit Archba 2-3 óra terminálozás után... S nincs a sok változtatás amolyan semi-rolling release, de stabil legalább. LMDE is hasonló de lassú a töltés a repositoryukból (30 kb/s) és szegényesebb mint az Arch plusz AUR, végül mindig akad valami amit sourceból kell fordítani s dependencyket nyomozni...

bertzi 2013.01.13. 16:30:00

Mégegy apróság egy féléve volt kb. hogy a bármilyen livecd-t próbáltam Debian, Ubuntu, Fedora mind kiakadt a wireless driverem miatt és nem akart bebootolni, le kellett tiltsam hogy bebootoljan, fórumokat böngészni stb kisült hogy kábeles internet kapcsolat kellett a debian csomag instaláláshoz (amim nem volt). Az egyetlen dolog amivel alapból ment az a Manjaro volt.

Ceaser 2013.02.21. 09:35:59

Azé ezen ledöbbentem.. Kb 2 hete használom az archlinuxot. Megtetszett mert gyors, gyengébb gépen is rögtön indult minden. De bár én csak 2 hete használom, szóval nagy tapasztalatom nincs.. Nem mondom magam linux profinak se, mivel ez nem igaz :D
És akkor tessék lecserélhetem ezt is valami másra, mert hosszabb távon nem jó. Ubuntu is 10.10-esbe volt a legstabilabb, és onnantól csak romlott. Na persze én nem kedvelem az unityt se és a gnome3-at meg a kdet. Én inkább gnome2 vagy lxde,xfce váltok. Debian Lenny is volt a gépemen szerettem is használni, de az ati driverrel mindig küszködtem. Most végre váltottam és nvidiam van. Majd felrakom és kipróbálom ezt a Debiánt én is. Egyébként szeretem a blogodat olvasni, csak így tovább Bagoj úr!!!

perdevpernull 2013.04.07. 13:23:51

mindennel egyetértek. ez a "miért kell frissíteni ha mindig elszaródik valami?"-t sokszor megkaptam én is

így uhu->frugalware->ubuntu->crunchbang->lubuntu->debian squeeze->little susie->debian squeeze+backports@debian wheezy ez utóbbi egy éve van fent. netinstallból ahogy tőled tanultam,xfce mert megérdemlem. és minden működik ami nekem kell. és csatlakozom jó a blog. könyvjelezve.

jonyibandi 2013.12.17. 19:45:56

Nemrég kezdtem el az Archlinuxot használni, rengeteget hegesztettem, kétszer elrontottam, most már jó, de vannak apróbb/nagyobb hibák. Tény, hogy rengeteget kell terminálozni (amit egyébként nagyon élvezek :), de ilyen gyorsan nekem KDE nem futott még. Ezért pont most gondolkodtam el egy arch alapú rendszeren, ami "outoftheboxosabban" megy, de stabil és gyors.

Köszönöm a tippet bertzi, a Majarot mindenképp ki fogom próbálni! Archon tovább okulok, ha lesz több időm, a blogot pedig figyelem, rengeteget segített eddig is.

Viktor Kecskes 2014.05.01. 17:33:50

Érdekes .... Én az általad leírtakat egy ArchBang rendszeren tapasztaltam, ahol engedélyeztem a testing repót. 2 db laptopon és 1 pc n is több mint egy éve bizonyít. Tényleg csak megy, a stabilitásáról híres disztrókat idézve. Hiába nem tudok valamit, végig megyek a dokumentációban leírtakon, és csak megy nem úgy mint Ubuntu alatt, ahol írnak 6 véle megoldást, amiből 5 nem megy. A systemd mizéria idején pont OpenSUSE volt a gépemen, ebben nem tudok nyilatkozni.Egy pont van, amivel egyet tudok érteni, hogy nem kezdőnek való. Kevesebbet kell buherálnom, mint bármi mást. Lehet hogy a Debian Stabilabb, van 1-2 felhasználási kör, ahova nem tennék rolling disztrót, ott tuti Debian menne a gépre, de ezek a cikkek(és a hozzászólások) azt sugallják hogy az Arch Linux egy összeomolgató disztró, amit csak az informatika Joseph Mengeléi használnak. Az igazság az, hogy tényleg felteszem, és csak megy és kész.
süti beállítások módosítása