HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Szamárpingu

2008.02.07. 10:15 bagoj ur

Talán páran nem tudják, hogy a Gentoo Linux nevét (valószínűleg, nem néztem utána) a Szamárpingvinről (Pygoscelis papua) kapta, ez angolul "Gentoo penguin". Tegnap volt egy friss élményem egy régen telepített Gentooval, ezért is firkácsolok.

Ennek a linux terjesztésnek a filozófiája merőben eltér a megszokottól: feltételezi, hogy a felhasználó szeret az "élen táncolni", azaz szereti, ha mindenből a zsírúj verzió van fent, szereti az új fícsöröket kipróbálni, annak rovására is, hogy valami nem jól működik, kifagy, elveszti az adatait. Nos, ezért volt eléggé nagy ökörség 2005-ben egy szervert Gentoo-val telepíteni... :-) Szerencsére nem kötelező, hogy mindig mindenből a legfrissebb legyen fent, ezért lehet megbízható szerver a Gentooból, de nagyon át kell gondolni. Ami a szopás részt illeti:

1. Mivel mindent forrásból szed le és a gépen fordít le, fel kell készülni, hogy időnként fordítási opciókkal kell mókolni, illetve egy csomag leszedése és lefordítása is tarthat fél óráig. Nem épp a termelékenység felé hat...

2. A programcsomagok katalógusát ("repository") egy óriási, több tízezer fájlból álló könyvtárszerkezetben tárolja ("portage tree"). Amikor költöztettük egyik vasról a másikra, annyira jó volt órákig a képernyőn futó feliratokat nézni, ahogy a tar tömöríti befelé a portage tree-t...

3. Újabb érdekesség, hogy vannak úgynevezett profile-ok. Ez azt jelenti, hogy a Gentoo, filozófiája mellett ("egyszer telepíteni, utána csak frissíteni") azért évente ad ki két release-t is, amit profile-okkal jelöl (pl. 2006.0, 2006.1, 2007.0 stb.) - ezek jelzik a verzióváltásokat, és ezekhez telepítő cd-k. dvd-k is tartoznak. (Mellesleg nem tudom, hol jár most a Gentoo, de 2005-ben a telepítés úgy zajlott, hogy majdnem linux from scratch; meg kellett kézzel csinálni a partíciókat, lehúzni egy igen minimál alaprendszert, és chrootban szépen mindent lefordítani nulláról.) Egy-egy ilyen profile váltás elméletben nem sok galibát okozhat, de volt már hogy nekem kicsit összeszarta magát a rendszer (nem ezen a szerveren, hanem úgy egyébként). Hogy miért? Mert ha a drága sysop nem figyeli árgus szemekkel a képernyőn futó fordítási szöveget, akkor elsiklódhat a tekintete nagyon fontos dolgok felett, amit a Gentoo fordítás közben kiír (pl. most futtasd le az xy parancsot, mert az előkeresi és lefordítja azokat a programokat, amik az épp most fordított csomagot dinamikusan linkelik -> ha ez elmarad, a következő újraindításnál letérdelhet a szisztem.)

4. Itt akartam leírni ezt a farokságot, hogy nem bír fordítás közben megállni és üvölteni, hogy "hébarom, ez _FONTOS_, csináld meg!"

Miért tartom mégis jó rendszernek a Gentoot?

1. A filozófiája jó és konzisztens, ha valaki elfogadja az nem fog csalódni.
2. Természetesen kiválasztottság-érzés. :-)
3. Aki Gentoo-zott már, az biztos, hogy 100x jobban ismeri a Linuxot, mint aki csak Ubuntut. Ha ez nem cél, nem kell belekezdeni, senki sem kényszerít rá.

3 komment

Címkék: linux gentoo

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr2612251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi 2008.02.07. 13:05:34

Én soha nem Gentoo-ztam (valamikor bele kellene kezdeni, csak nincsen külön gépem, és más is használja).

"3. Aki Gentoo-zott már, az biztos, hogy 100x jobban ismeri a Linuxot, mint aki csak Ubuntut. Ha ez nem cél, nem kell belekezdeni, senki sem kényszerít rá."

Ezzel nagyon egyetértek + kevés kezdőt talál az ember (valljuk be néha fárasztóak tudnak lenni) a fórumokon, mert aki már eljut oda, hogy Gentoo-ba kezd, az azért már utánaolvas a dolgoknak.

szucsjoee 2008.02.07. 21:47:55

Én egy párszor tartottam a gépemen és pont a tegnapi feladattal kapcsolatban gondoltunk vissza bagoj.ur-al a hosszú éjszakákra amikor csak a kóla és a pizza tartott bennünket ébren, és közben tényleg, hol a tar-t, hool pedig a fordítási képernyőkben gyönyörködtünk... Hja boldog szép idők...
Egyébként szerettem a gentoot, mert az ember, ha telepítési dokument alapján húzta fel a rendszerét és volt másfél napja, akkor utánna beton stable lett a systéma. Viszont csak önsanyargató kollégáknak ajánlom napjainkban.

peter 2008.02.11. 09:50:36

Na az biztos, hogy ha bármiből a legújabb kell, akkor az a Gentoo-ban megvan. És a Gentoo install egyfajta férfiassági teszt is. :-)
süti beállítások módosítása