HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Arch Linux + Microsoft betűkészletek

2012.08.23. 19:44 bagoj ur

Libreoffice és Microsoft betűkészlet

Mint tudjuk, a LibreOffice jó barátunk, ámde a dokumentumok pontos megjelenítésével akadhatnak gondjai, hiszen az alapértelmezett Linux rendszeren nincsenek fent a jól megszokott (Arial, Times New Roman stb.) betűkészletek. A Microsoft egy időben - "az interoperabilitást elősegítendő" - olyan felhasználási jogokkal tette letölthetővé ezeket, amelyek megengedték egy nem Windows rendszerre is a telepítést. Azóta már régen megszüntették a lehetőséget, de vissza nem vonhatták az egyszer kiadott engedélyt, így a sourceforge oldalról letölthetők a mai napig. Bár manapság, a Windows7-8 korában ezeknek már kisebb a jelentőségük, mégis rengeteg dokumentum készül még mindig ezeknek a betűkészleteknek a felhasználásával, ráadásul ez ugye "ingyen" van, míg az újabb Windowsok betűkészlete nem ingyenes és csak jogtiszta Windows-zal használhatók.

A telepítéshez az AUR, az Archlinux User Repository használata szükséges. Ha a base-devel csomag fel van telepítve, akkor nem bonyolult a helyzet, navigáljunk ide:

https://aur.archlinux.org/packages.php?K=ttf-ms-fonts&SeB=x

Kattintsunk a nevére, majd a megjelenő adatlapon alul töltsük le a ttf-ms-fonts.tar.gz fájlt. Csomagoljuk ki a benne lévő ttf-ms-fonts könyvtárat, lépjünk bele parancssorban, majd egyszerűen adjuk ki ezt a parancsot:

makepkg -s

Rövid molyolás után elkészül a könyvtárban egy .tar.xz kiterjesztésű fájl, azaz egy Arch csomag. (Nekem ez éppen most ttf-ms-fonts-2.0-9-any.pkg.tar.xz névre hallgat.) Ezután

sudo pacman -U ttf-ms-fonts-2.0-9-any.pkg.tar.xz

És máris élvezhetjük a régi jó, Windows XP-n megszokott betűkészleteket. Ingyen, legálisan!

2 komment

Címkék: desktop office ingyenes

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr844719212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MiZY 2012.08.24. 13:54:12

vagy egyszerubb, ha felrakod a yaourt nevu appot, es egybol tudod telepiteni, mindenfele gepeszkedes nelkul! :)

bagoj ur 2012.08.26. 17:45:26

@MiZY: Oké, igazad van, de ott még nem tartok az Arch megismerésében. Nem lehet annyira előrerohanni a tartalomjegyzékben... :-)
süti beállítások módosítása