HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Linux alkalmazások - Alapvetés

2008.02.27. 12:00 bagoj ur

A mini-linux projekt kapcsán döbbentem rá arra, hogy sok linuxos alkalmazásnak nem igazán tudnék sok alternatíváját felsorolni (még mindig linuxon maradva). Nagy részüket pedig nem próbáltam, még ha tudok is róla. Átgondoltam, hogy mire is van nekem szükségem egy operációs rendszertől:

  1. Legyen meg benne minden, amire szükségem van (erről szólna ez a post)
  2. Induljon el gyorsan
  3. Maradjon is gyors
  4. Jó, ha van benne egy kis parasztvakítás, hogy lehessen mutogatni. :)

A fenti felsorolás egyben jelzi a fontossági sorrendet is. (Ebből is látszik, hogy az első eset teljesült, hiszen léptem tovább a másodikra és harmadikra - az egész mini linux mizériám erről szól.) Nade mik is a számomra fontos alkalmazások, amelyeknek a gyorsabb alternatíváját kellene megtalálni (esetleg ha kicsit bele kéne fejlesztenem, az még belefér):

  1. Jó ablakkezelő + tálca + fájlkezelő + hálózati browser. Talán furcsán hangzik, hogy nem rögtön a web böngészőt meg az email klienst említem, de ha valaki megpróbálja nem használni az előbb említett dolgokat, gyorsan belátja, hogy a böngésző nem is annyira fontos. Az ablakkezelő legyen ultragyors, ne legyenek hülye/szokatlan helyen hülye/szokatlan funkciók, a tálcáján legyen start menü, a alkalmazások listája, gyorsindító és system tray. A fájlkezelő minél gyorsabb, annál jobb, de sokat nem lehet elvárni. Duplaplusz pont, ha a hálózatot is tudja böngészni, ekkor a többszálú megvalósítás egyértelműnek kéne legyen (tehát egy hálózat tallózása ne "fogja meg" az egész fájlkezelőt).
  2. Képnézegető, számológép (bocs, nem vagyok nagy fejszámoló), parancssor, remote desktop/vnc elérés, ssh.
  3. Böngésző + Email kliens. Érdekes, hogy próbálják ezeket egybeépíteni (lásd pl. Opera), ami nekem abszolút nem tetszik. A levelező nézzen ki értelmesen, és legyen benne naptár. A jól használhatóságot talán nem is kell megemlítenem...
  4. Egy jó programozói editor, könnyen használható képszerkesztő(k).
  5. Irodai programcsomag. Elvárásom nem kevés: gyors legyen és egyszerű. Eddig a Microsoft Office 2003 toronymagasan a legjobb, sajnálom. Az Openoffice-ban olyan alap funkciók vannak 3 mélységű menüpontba elrejtve, aminek automatikusan kellene működnie, ráadásul sajnos el kell ismernem, a beágyazott objektumok anno jó ötlet volt az MS-től.
  6. Apróságok: pdf olvasó, archívumkezelő... majd bővítem a listát ha eszembe jut valami.

Ablakkezelők terén nem hiszem, hogy szubjektív véleményen kívül bármi újat tudnék mondani: Tehát a kwm és az egész KDE nekem a kezdetek óta nem tetszik, az okát nem tudom megmondani. Helyette volt nekem icewm, blackbox, sawfish, enlightenment, fluxbox, xffm. Ezek közül kilőném az enlightenmentet, ami képtelen tálcát kezelni (rányitja az ablakot); a  sawfish túl régi,  xffm (és az egész xfce) nem tetszik (az okát ennek sem tudom). A blackbox nem volt rossz, mégsem használtam túl sokáig. A metacity-t megszoktam és szeretem, bár nem túl gyors; illetve az icewm nekem régen nagyon bejött.

A fájlkezelők terén viszont körbenéztem rendesen. A konqueror/nautilus páros ugye jó, de túl csicsásak, túl sok minden van bennük, éppen ezeknél könnyebbeket kerestem. Íme egy rövid lista:

Thunar - az xfce beépített fájlkezelője. GTK, desktopot kezel, hálózatos fájlrendszereket nem, thumbnailing van.
PCManFM - GTK, gyors, desktopot kezel, de kicsit bugos (ugyanaz a helyzetérzékeny menü jön fel a desktopra jobb gombbal kattintva, mint egy fájlnál; ilyenkor a "megnyitás új tabon" kicsit hülyén néz ki), hálózatos fájlrendszereket nem, thumbnailing van és tab-okat kezel (!). Sajnos, úgy néz ki, ennek a projektnek is hamarosan vége lesz, eléggé döglődik.
Midnight Commander - Klasszikus kétpaneles, karakteres felületű - desktop kezelésről  és thumbnailingről értelemszerűen nem beszélhetünk, viszont képes SMBFS és SSHFS kezelésre (valszeg az NFS is megy neki, de azt nem néztem). Van egy knc nevű projekt is, ami ugyanezt akarta KDE-alapokra helyezni, az pedig behalt.
emelfm - ez még a GTK 1.x-es verziójára épül, egy ideje nem hallottam felőle, és nagyon ronda. Alapból két paneles akar lenni, és a két panel közé tették a funkciógombokat. Billentyűzetről való irányításról még csak nem is hallott.
Filerunner, fm, filebrowser - mind elhagyott GTK 1-es projekt, olyan felületekkel, mintha az aranyhörcsögöm tervezte volna őket. A legutolsó screenshotján bemutatnám a lényeget...
Krusader, Gnome Commander - ezek ismét a kétpaneles megoldást próbálják; az első kicsit ügyesebb, a második kicsit nehézkesebb. A fájlkezelésre koncentrálnak, nem hallottak még virtuális fájlrendszerről vagy desktop ikon megjelenítésről.
Rox-filer - A rox desktop része; illetve a desktop a fájlkezelőből nőtt ki (izgin hangzik, mi?). Elég furcsa. GTK-s, szinte alig kell hozzá más csomag, de a kezelés annyira fura és idegen, hogy én nem foglalkoztam túl sokat vele. Hálózatot nem kezel, de desktopot igen.

   
Első nekifutásra tehát nem találtam olyan fájlkezelőt, amelynek 1) kicsi a helyigénye és nem szükséges a fél gnome vagy KDE hozzá; 2) képes a hálózaton is böngészni; 3) kezeli a desktopon az ikonokat (ebben a sorrendben).

Ami legjobban megközelíti a dolgot, azaz az első kettőt telejsíti, az bizony a jó öreg, karakteres mc. Ráadásul FTP-zni is tud, illetve van egy igen jó editora is; tehát egy pici alkalmazásba sikerült sok hasznos funkciót összesűríteni.
A summa az, hogy bár nem moder a kinézete, egyelőre az mc-t tudom használni, ha szeretnék kitörni a nautilus és konqueror/dolphin körből.

 

5 komment

Címkék: fájlkezelő thunar rox pcmanfm midnight commander nautilus konqueror dolphin

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr71612260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.02.27. 14:39:55

PCManFM-ből a múlt héten jelent meg új verzió, és vissza is szoktam rá, meg még a Thunar-t használom. Előbbiből nagyon hiányzik az egy klikkelős üzemmód, de a tab-os rendszer kárpótol valamelyest.
MSOffice: a gond, hogy valószínű kell hozzá Windows licensz, és ha még van is, akkor is ott van a Wine amivel, aztán tényleg nem illik bele talán és a 2-3-as pontokba, mert nem mindenkinek van nasa szintű gépe otthon. :)

Nagyon jól összeszedted a file managereket, ablakkezelőknél viszont kihagytad az Openbox-ot, amire nem rég kattantam rá, és felváltva használom az Xfce-vel.

six · http://www.sixweb.hu 2008.02.28. 09:03:13

Szia Bagoj!

Én még ismerek egy fájlkezelőt, az xffm-et, ami jó régen, még az xfce3-as időkben volt annak a fájlmenedzsere. Elég borzalmas, de van benne kezdetleges SMB támogatás (igazából a parancssoros nmblookupot hívja meg, és be sem lehet írni, hogy ha Te kifejezetten egy gépet akarsz browse-olni, illetve ha jelszó kell a megosztás böngészéséhez, az sem működik. Igazából, most így visszanézve, elég hulladék. :-) Amúgy jó a cikk, így tovább!

szucsjoee · http://szucsjoee.blog.hu 2008.02.28. 14:16:53

Midnight Commander mindenek felett, nem kell ezt túlgondolkodni. Néha utálom, de sokkal kevésbé mint bár mely mást. gOS üresen nyiló fájlkezelőjétől meg egyenesen kihult a hajam...

bagoj.ur 2008.02.29. 13:53:34

evenorbi: A Thunarból én is a legutolsó bétát használtam, ami majdnem ugyanaz. Az Openboxot még mindig nem próbáltam, csak néztem a honlapját - kérlek győzz meg, hogy miért jó! :-) Az MSO-val kapcsolatban: igen, persze, van sok kín vele; viszont a többivel a használat során van sokkal több szívás. Mindegy, kénytelen vagyok OOO-t használni, de ettől még nem kell szeretnem - és az is marha lassú. Amúgy van licenszem a Softmaker Office-hoz is Linuxra, de valahogy azt még nem sikerült megkedvelnem, meg hát fizetős, tehát azt nem ajánlgathatom mindenkinek...

bagoj.ur 2008.07.07. 15:32:55

Hehe, így szeretek én csalódni: Éppen a pcmanfm, amit behirdettem "haldoklónak", a leggyorsabban és legjobban prosperáló fájlkezelő lett mostanra. Remélem, megmarad ez a kitartás! Én már nagyon várom a biztonságos, jelszót nem cleartext fájlban tároló SMB támogatást... :-)
süti beállítások módosítása