HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Paranccsor - ICQ/AIM/Jabber/MSN és társai

2008.03.11. 13:49 bagoj ur

Folytatom a paranccsori alkalmazásokról szóló írást, ezúttal néhány üzenetküldő (IM) alkalmazást szeretnék bemutatni. Természetesen ez nem azoknak szól, akiknek tökéletesen megfelel a grafikus felületű Pidgin, Kopete vagy netán Skype. Van viszont egy elvetemült típusú embercsoport, akiknek éppen konzolon, parancssorban van szüksége eme alkalmatosságokra. Ilyenkor szokták megkérdezni, hogy én mire használom? Elmondom: például szeretnék folyamatosan online lenni; ekkor egy szerveren vagy akár az otthoni gépemen elindítom screen*-ben; és ezután távolról időnként ssh-val bejelentkezem és megnézem, van-e valami fontos. Mindezt persze manapság már megoldják az instant messengerek, ugyanis akkor is lehet üzenetet hagyni, ha nem vagyok online; de ez is egy lehetőség.

CenterICQ - Egyszer próbáltam, ICQ-ra akkor tökéletesen alkalmazható volt. ICQ2000, Yahoo!, AIM, IRC, MSN, Gadu-Gadu és Jabber protokollokat tud (ha jól vágom, a Gtalk is Jabber-alapú, tehát remélhetőleg nemsokára azt is támogatni fogja, ami nem lenne rossz, lévén sok ismerősöm gmail-es, mint ahogy én is az vagyok). Nem teljesen fapados alkalmazást kell elképzelni, mivel a konzolra is van egy ncurses nevű függvénykönyvtár, ami lehetővé tesz ablakos megjelenítést a linuxos parancssorban is; és a CenterICQ ennek segítségével íródott. Tehát megvannak a szokásos dialógus-ablakok a beállítások megtételéhez stb.

Ami aranyos, hogy RSS feedek olvasására is alkalmas; ezzel tehát (a Skype kivételével) igazi mindenes lehet a konzolon.

UPDATE
: Felfedeztem a centerICQ forkját, ami CenterIM néven fut, és már van gtalk támogatás. Juhéééé!
Naim - AOL, AIM, ICQ és IRC támogatást nyújt a konzolos felületen. Nem olyan szép, mint a centerICQ, de kiforrottnak és gyorsnak tűnik. Van egy screenshot, amelyen egy mobiltelefon kijelzőjén látható működés közben... :-)
Gtmess - Ami nekem tetszik a fícsör listában, az a fájlküldés, hangkezelés, és bizonyos felhasználók kizárási lehetősége. A teljes UTF-8 támogatás csak hab a tortán - sajnos rengeteg alkalmazás ezen bukik el; ugyanis manapság már a legtöbb Linux terjesztés UTF8 alapértelmezéssel telepítődik.

   ...elfogytak? Sajnos én nem ismerek többet!


(*) screen: termináltöbbszöröző alkalmazás, szinte nélkülözhetetlen. Segítségével egyetlen ablakban több virtuális terminálban lehet dolgozni, ki lehet lépni és az elindított alkalmazások futnak tovább. Ha megszakad a vonal, a munka nem vész el. Szóval zsivány.

Szólj hozzá!

Címkék: linux instant messenger alkalmazások parancssor üzenetküldő

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr66612267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása