HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Parancssor - további hasznos apróságok

2008.03.13. 09:59 bagoj ur

A múltkor meséltem a médialejátszókról, meg az üzenetküldőkről, most inkább csak olyan véletlenszerű hasznos apróságokról írok, amelyeket sokszor használtam, és még nem volt róluk szó. Elöljáróban fontosnak tartom megjegyezni, hogy a felsorolt alkalmazásokat nem úgy kell elképzelni, hogy parancsokat kell bepötyögni (sok embernek ez a téveszméje, aki még nem látott Unixot), hanem ezek olyan, teljes értékű alkalmazások, amelyek 80x25 karakteres képernyőre vannak optimalizálva. Ez nem jelenti azt, hogy ne lennének meg sok esetben a grafikus felületen megszokott ablakok, nyomógombok és társaik. Hogy miért van szükség ezekre? Mert még mindig a terminál a legolcsóbb és legegyszerűbb távoli elérés.

Internet

Mutt - Igazán jó email kliens konzolra. A használatot, főleg a billentyűkombinációkat erősen szokni kell; cserébe viszont a szerveren magán is el tudjuk olvasni a leveleket. Tud IMAP/POP fiókokat, mbox/maildir/mh típusú fiók típusokat; ha jól emlékszem a levélszálakat is kezeli - nem kell több a legtöbb esetben.

Links v. Lynx - Mindkettő konzolos böngésző alkalmazás, és a w3m-mel ellentétben elég jól használhatóak is. Kezelnek https-t, cookie-kat, frame-eket, formokat stb. tehát meglepően jól lehet használni őket. Én arra használom, ha tesztelni kell egy telephely kívülről való elérhetőségét - kijelentkezem egy külső szerverre ssh-val, majd lynx-szel vissza.

rTorrent - A legjobb terminálban futó torrent kliens, amivel eddig találkoztam. Átláthatóbb a felülete, mint a grafikus képernyősöknek, sajnos a torrenteket csak egészben tudja kezelni, nem tud a bennük lévő fájlok közül szelektíven letölteni, és még a bennük lévő fájlok közül is lehet szelektíven választani.

Yougrabber - Youtube videó letöltő konzolra. Jól jön ez néha... :)

Rendszerfelügyelet, monitoring

Multitail - Aki még tail-lal nem figyelt folyamatosan egy logfájlt, az még életében nem használta a UNIX-át. Ez a kis progi nem csinál mást, mindössze egyszerre több fájl figyelésére alkalmas, és színekkel ki tud emelni bizonyos szavakat. Emiatt a logfigyelésre igen jól használható. Egyszer próbáltam ki, azóta nem néztem feléje, mert nekem bőven elég a tail.

IPTraf - Ha már végképp elakadok abban, hogy a hálózaton valami szolgáltatás miért nem működik, akkor a tcpdump mellett ez a kis program tudja igen hasznossá tenni magát...

Minicom - Egyenlő "Hyperterminal" Windowson (ami már sajnos a Vistából kikerült), csak ez nekem sokkal jobban kézreáll.

IP Tables state - Az éppen felépített hálózati kapcsolatokat monitorozza, természetesen valós időben. Így könnyen átlátható, mi merre milyen sebességgel megy. Ha valaki utálja, vagy nehezen kezeli a netstat parancsot, annak ez a tool igen jól jön.

Powertop, Htop - Előbbi a leginkább akksizabáló alkalmazások felderítésében segít (laptopokhoz ideális), a másik a top egy fejlettebb, szebb verziója.

Nagcon - A Nagios felügyeleti rendszer alapértelmezésben webes felületet ad; ezt helyettesíteni tudja ez a curses-alapú felület; amelyen a diagramokat ugyan nem lehet látni, de a fontos riasztásokat és egyéb eseményeket frankón.

Tool-ok

CalCurse - Jópofa, és aktívan fejlesztett naptár alkalmazás, mely képes riasztani is, illetve napi teendőinket is nyilvántartja.

Orpie - Nekem ugyan tökéletes a bc a parancsori számolgatásokhoz, de ha valaki azzal nem elégedett, akkor itt van egy duplaturbós, nyolchengeres csodálatos kalkulátor.

CurseTheWeather - manapság már mindenkinek ott figyel az időjárás-előrejelző a desktopon. Na nehogy már konzolon ne legyen ilyen... és egész pofás! (Sajnos a Python eléggé elterjedt, ezt is abban írták, fuj. Én inkább kínlódok két napot Perllel, mintsem nekikezdjek valaminek Pythonban.)

Játékok

Invaders - van, aki nem ismeri ezt a klasszikus játékot? Akkor az túl fiatal... :) A lényeg, hogy ez is van konzolon. Mondjuk ssh-val nem játszanék ilyet... :-)) Egyébként konzolra láttam már pacman-t, tetrist és pasziánszt is (utóbbi kettőt Eric S. Raymond írta! Viszont 2002-3 óta nem frissítette ezeket, valszeg el sem indulnak már)

cris - Ez a Tetris frissebb alkotás, remélhetőleg fut is (nem próbáltam).

Sudoku megoldó és -generátor - én elég béna Sudoku-játékos vagyok, úgyhogy ez nekem jól jöhet még egyszer...

Nibbles! - a népszerű kukacos játék.

6 komment

Címkék: linux játék internet alkalmazások player parancssor rendszerfelügyelet

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr92612268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ize 2008.03.13. 20:20:21

Az rTorrent tud selectiven csak nehany file-t letolteni: libtorrent.rakshasa.no/wiki/RTorrentUserGuide#FilelistViewKeys

bagoj.ur 2008.03.13. 22:44:19

Elhiszem, de én még a 0.4.4-es verzióját használom. :-) Látom, azóta szépen felfejlődött 0.7.9-ig. Nekem nem gond, én nem nagyon használnám úgysem a fájl kiválasztást, és köszi szépen, hogy szóltál

mavo · http://mavo.blog.hu 2008.03.25. 10:47:06

Ajánlott hálózatfigyelő (és buzeráló) alkalmazás még az ettercap.

rutyutyu 2008.03.25. 22:19:42

Nem is értem, hogy a PINE és a VIM hogyan maradhatott ki a szórásból! Ami még jó, az az antiword, amivel gyorsan át lehet alakítani a WORD doksikat TEXT fájllá és például VIM-mel el lehet olvasni, PINE-nal meg elküldeni, hehe.

mavo · http://mavo.blog.hu 2008.03.26. 14:53:46

Öööö ... én pine-t nem is telepítek sose. :-)

six · http://www.sixweb.hu 2008.03.27. 13:24:52

mavo: Helyette jó lesz a Wunderbaum is... ;-)
süti beállítások módosítása