HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Álljunk meg egy kicsit!

2008.04.30. 17:54 bagoj ur

Körülbelül 100 helyen olvasom rengeteg optimista és lelkes Linux-hívő blogjában, hogy "feltettem az új Hardy-t, de nem működik az X vagy az Y, pedig már az előzőben is majdnem működött, meg különben is, Z és K hibásan működik stb." és most jön a lényeg: "Nagy csalódás volt az egész".

Nekem egy picit érthetetlen ez a dolog, de mindjárt megvilágítom; mégpedig anélkül, hogy egyéb operációs rendszert megemlítenék. Szóval:

1. A Canonical, akármennyire is nagy támogató, kis cég a nagy szoftvergyártókhoz képest. Ebből következően, ha van is ráhatása pl. a kernel meghajtók, vagy egyes alkalmazások fejlesztésére, ez leginkább úgy történik, hogy küldenek patch-et aztán vagy felhasználják, vagy nem. Utóbbi esetben a kiadás előtt megpatkolják maguk a programokat.

2. A Canonicalnak nincs 5000 alkalmazottja csak arra, hogy a grafikus felület használhatóságát és az új ötleteit teszteltesse. Nekik programozóik vannak.

3. A világ összes hardverét összevásárolni, arra fejleszteni és letesztelni lehetetlen feladat, amire semelyik cég nem vállalkozott még eddig. Általában az a jellemző, hogy a hardverhez kapjuk a meghajtót is.

Ezek után jöhet a következtetés: A Canonical egyetlen lehetősége, hogy velünk teszteltesse le a millió programágat, hardvert és egyéb dolgokat. Ha valami nem működik, akkor ne csak a blogon siránkozzunk, hanem nyomjuk felfelé a hibajelentést. Lehet, hogy egy-egy hibajelentés nem talál nyitott fülekre mert van elég bajuk, de ha ugyanaz előfordul már ezredszer, akkor csak megcsinálják.

A 8.04 Hardy Heron LTS verzió; de ennek is kell egy kis idő, míg stabillá rázódik. Képtelenség a tökéletest elvárni, miközben a kereskedelmi szoftverek korai változatai, valamint nagy verzióváltásai hemzsegnek a különféle hibáktól. Pedig azért ugye fizetünk...

Uff. Csókol benneteket Bagoj.

6 komment

Címkék: linux ubuntu 8.04 hardy heron

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr57612286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.04.30. 19:48:29

Hát nem tudom, nekem eddig se volt vele bajom, és a mostani upgrade is simán lement, igaz, közben használtam is a gépet folyamatosan:
ubuntu.hu/blog/cett/egy-operacios-rendszer-frissitese

bagoj.ur 2008.04.30. 22:41:58

Örülök, ha megy! De ha mégsem, akkor jó tudni, hogy lehet ellene tenni. Nem kell tétlenül várakozni, egy hibajelentés is segítség, hiszen jelzi nekik hogy mi a nem jó. Nem kell kijavítani a hibát, ha valaki nem ért hozzá (Windows fanok nagy mondása ez, hogy ha nem működik, javítsd ki, vagy mégsem olyan jó a nyílt forráskód? Nyilvánvalóan a lényeget nem tudják megragadni, ők "felülről" várják az áldást).

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.05.01. 02:17:59

Nekem a Compiz-zal volt gond (igen néha használom, néha meg Openbox-ozok), de egy Compiz fejlesztő blogjában megtaláltam rá a megoldást. Az Ubuntu-s Firefox 3 is hihetetlenül instabil főleg gmail és egyéb google oldalakkal. Feltettem a Mozillától és most stabil (bétáktól használom, nem volt vele gond, feltűnő volt az egész).

Azt hiszem még a gondolkodással nagy bajok vannak, az emberek sokszor kétségbe esnek, és megoldás keresése helyett, rögtön szinte elkezdenek sírni, hogy ez nem megy, az nem megy. Persze a Linux nem Windows, de gondolom ha otthon gond van a tv-vel (most nem komoly műszaki problémára gondolok), akkor sem visszük egyből a szerelőhöz, hanem esetleg megnézzük a kézikönyvet.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.05.02. 10:59:05

evenorbi: a hivatalos (disztrib-ben lévő) FF3 helyett használd a minden éjjel frissülő aktuális build-et. Nagyon nagyon stabil. Alig 2-3 alkalommal kellett eddig kilőnöm.

szucsjoee · http://szucsjoee.blog.hu 2008.05.04. 08:48:57

Nekem is simán lement a frissités a desktop gépen. MIndem szépen a helyére került oszt csók. Viszont a laptopom ismét hozta a formáját, azon nem indult újra, majd kigyökölöm, hogy mi volt vele, de az időbe fáj. Viszont azt csendesen megjegyezném, hogy bagoj.ur azért látja így az operációs rendszerek dolgait, mert ért hozzájuk, de szegény mezei érdeklődő felhasználó, aki hallott ezekről a kafa operációs rendszerekről, de most jutott el addig az agya, hogy kipróbáljon alternatív gyógymódokat, azokat bizony egy ilyen kínlódás eltéríthet attól, hogy alkalmazója, majd tagja legyen egy ilyen csudaszép közösségnek és konstruktív ötleteivel előre mozditsa az igaz ügyet ;-)

bagoj.ur 2008.05.07. 11:19:50

Én még az otthoni gépen nem frissítettem (nekem az jelenti az "éles" környezetet), mert bőven ráér 1-2 hónap múlva is. A laptopon persze felnyomtam, de nem volt időm nagyon használni még. Annyit látok, hogy ismét sikerült komoly haladást elérniük a boot folyamat lassítása érdekében, már összehasonlíthatóan lassú egy domain-be léptetett XP-vel. :-( Ez csak azért bosszantó, mert a unionfs próbálgatása közben már 62x indítottam újra (számoltam, számoltam... :-) )
süti beállítások módosítása