HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Melyik a jobb: virtualbox vagy vmware?

2008.06.24. 11:58 bagoj ur

Sokáig a Vmware egyeduralkodó, egyben fizetős volt a virtuális gép szoftverek között. Aztán egyrészt elérhetővé tették bizonyos részeit, másrészt az Innotek nevű cég is kirukkolt Virtualbox nevű termékével, aminek létezik OSE (Open Source Edition) változata, amely ingyenesen használható.

Virtuális gép: Képzeljük el, hogy a gépünkön belül újabb virtuális számítógépeket tudunk létrehozni. EZek párhuzamosan is futhatnak, így egy kis "gépfarm" is létrehozható. Ezek a gépek természetesen a valódi, fizikai gép memóriáját, diszk területét, hálózati csatlakozóját stb. használják, de egymásról és egyáltalán arról, hogy ők most virtuálisak, fogalmuk sincs. Egy virtuális gépre ugyanúgy operációs rendszert kell telepíteni, mindent beállítani. Egy ilyen gép bármikor megállítható, illetve folytatható a futása. A virtuális gépek számát csak a fizikai erőforrások korlátozzák. Így aztán több gépes hálózat is megvalósítható egyetlen erős gép segítségével. Nem érdemes 1Gb RAM és 8Gb üres tárterület nélkül hozzákezdeni...

Tök érdekesnek tartom, hogy a VmWare éppen a szerver változatot tette ingyenessé, ami szétválasztja a megjelenítést a futtatott gépekkel, azaz ezek a háttérben is szépen futnak, és rájuk lehet csatlakozni a konzollal, ha éppen akarunk. Ettől persze el lehet őket érni SSH-n, Terminal Services-en stb.-n keresztül, amit beállítottunk. Eközben a Desktop változat, amely fizetős, állandóan "megnyitva kell legyen", azaz a konzol bezárásakor a virtuális gép is megáll. Ez utóbbit biztosan több magán felhasználó használta volna, és ismerek is jópár embert akik az ingyenes helyett inkább a fizetős desktop változatot warezolják - hogy miért, abszolút nem értem. Ráadásul a server változatot tudjuk akár parancssorból is menedzselni...

A lényeg, hogy a virtualbox nekem egyszerűbbnek, kisebbnek, nem olyan enterprise-méretűnek tűnik, ami jobban megfelel otthonra, ezért azt használom. De azért vannak komoly problémái:

1. A nagy mellkassal hirdetett "seamless desktop" (amikor windowst virtuális gépben futtatva a linux asztalunkon keveredhetnek a linux és windows ablakok) nekem nem megy. Ha bekapcsolom a feature-t, akkor hol a linux, hol a windows desktopom látszódik, villódzik összevissza.

2. Elég gyakran produkál fagyást. Ilyenkor ez látszik:

3. Kernelcsere után mindig jó csomó idő, mire kirukkolnak a frissítéssel. Ugye ehhez a virtuális géphez is kell értelemszerűen kernel modul, hogy gyors tudjon lenni. De ha biztonsági frissítés miatt frissül akernel, akkor választhatok: inkább a régi kernel, vagy inkább nem tudok virtualboxot futtatni? Most épp ez a helyzet a 2.6.22-14 és 2.6.22-15 kapcsán. A vmware-nél legalább le lehet fordítani a modult magunknak...

Szóval távolról sem tökéletes - a VmWare nekem ilyeneket nem csinált, a seamless desktop (igaz, durva hackek kellettek, nem csak egy billentyűkombináció megnyomása) simán működött. Azt hiszem, most ismét megnézem, mit tud a vmware.

 

Nektek mi a véleményetek? Ki mit használ?

8 komment

Címkék: ubuntu vmware, virtualbox, virtuális gép, vas,

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr74612294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.06.24. 12:38:29

"Eközben a Desktop változat, amely, hogy úgy mondjam, állandóan "megnyitva kell legyen", azaz a konzol bezárásakor a virtuális gép is megáll." Innen szvsz kimaradt az állítmány, vagyis hogy fizetős. nem?

amúgy jó cikk, gratula!

cett · http://cettblogja.blogspot.com 2008.06.24. 12:40:40

én amúgy virtualbox-ot használok, a seamless-el még sose volt gondom (ubuntu 8.04).

G.Márk 2008.06.24. 16:18:02

Nekem se volt még gond a seamless-szel, és nem is fagyott le soha. Szerintem valami hardver gebasz lehet a fagyás oka. Kernelcsere után csomó idő általában 3-4 munkanap. Azért ez nem olyan rossz.
Én gyakran használom, mert nagyon jó cucc.

bagoj.ur 2008.06.25. 10:03:05

Köszi a véleményeket és cettnek a lektorálást, javítottam. :-) Hánemtom, a seamless lehet, hogy valamilyen együttállást nem szeret (pedig csak az alap desktop effekteket használom, a windowsban sincs semmi különleges beállítás). Ha hardver gond akkor rég rossz, mert a laptopon nem tudok csereberélni... egyébként a videokártya intel915gm, lehet hogy az a gond. Azt hallottam, hogy a linuxos flash lejátszó sem kedveli - annyi biztos, hogy nekem egy flv video lejátszása után véletlenszerűen lefagy a firefox. De sosem lejátszás közben, hanem amikor megnéztem és mennék másik oldalra. Majd 3-assal is kipróbálom, csak még kivárok (még egyelőre 7.10-es Ubuntu van fent).

birno 2008.06.25. 19:28:03

Jó cikk, de a kernel csere problémádat nem értem.
Én az OSE verziót használom, le lehet tölteni a modul forrását és lefordítani az aktuális kernelhez, mikor sajátot fordítgattam mindig így csináltam.
Debian alatt legalább is.
packages.debian.org/lenny/virtualbox-ose-source

bagoj.ur 2008.06.26. 20:43:47

birno: Ubuntu alatt van virtualbox-ose-modules-2.6.22-xx-generic és virtualbox-ose-modules-2.6.22-xx-server csomag. De ezek nem frissülnek együtt a kernellel. Persze ha leszedném a forrást meg a kernel-headerst meg a build-essentialt és fordítanám, akkor biztosan működne, de akkor minek van csomag? Illetve miért nem frissül? Ez a gond.

budacsik 2008.07.04. 11:11:35

Én jobban szeretem a Virtualbox-ot az egyszerűsége miatt, meg mert nekem tesztelésekre tökéletes, engem nem érdekelnem az extra feature-k. Csak mukodjon, de nem teszi, legalábbis az új LTS Ubuntu server-el nem (cpu is too old vagy ilyesmit mond). Érdekes a hiba, mert Core2Duo procim van. Talán régebbi kernellel menne. De akkor hogy? Mert miután feltelepítem már ezzel a hibaüzivel nem indul el a virtuális gép, mikor és hogy tehetném fel a régebbi kernelt?

bagoj.ur 2008.07.07. 10:17:09

Tulajdonképpen bármilyen kernelt fel tudsz tenni, csak nem csomagból. A csomag ugyebár tele van függőségekkel, és nem fogja engedni, hogy mondjuk egy Gutsy-ban lévő kernelt feltegyél. Azt viszont senki meg nem tiltja, hogy letöltsd a csomagot mondjuk innen:

packages.ubuntu.com/source/gutsy/devel/linux-source-2.6.22

Kicsomagolás után a /usr/src alá fog bekerülni. Ha fent van a fordítód, akkor neki is tudsz állni. Kezdetnek ajánlom a kernelről szóló sorozatot, ha nem ismered a témát:

opsys.blog.hu/2008/04/07/kernel_forditas_rendszerbetolto_egyebek

Ez 3 részből áll, a beidézett cikk elején ott van a link a többire.

Ezek után még, ahogyan Birno is említette, le kell fordítanod a virtualbox kernelmodulját is.

Elméletben az egész nem nagy kaland, mondjuk 2-3 óra alatt megvan...
süti beállítások módosítása