HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Készítsük fel weboldalunkat a PicLens-re!

2008.08.12. 13:43 bagoj ur

A Vakulj Paraszt, Inc. :-) legújabb tanálmánya a PicLens nevű, amúgy fantasztikusan jól kezelhető Firefox plugin, ami egyelőre sajnos csak Windows-os FF alól érhető el. Képzeljük el, hogy a megfelelően előpreparált weboldal képeit 3D-s, forgatható, egy szem egérrel könnyen kezelhető felületen nézhetjük.

Mint a bevezetőből is kiderült, ezúttal nem egészen Linuxos dologba kezdtem bele, de mivel a megvalósítás történhet linuxon is, valamint érdekesnek tartom a témát, belevágtam. Nemrégiben mutatta meg az ismerősöm ugyanis ezt a PicLenst - sajnos Wine alatt futó FF esetén sem megy, mindenképp Windows kell hozzá. De ha élvezni nem is tudjuk az effekteket, mások számára lehetővé tehetjük, ezzel vonzóbb lesz a weboldalunk.

 A PicLens ugyanis RSS-folyamainkban kotor nagy erőkkel mindenféle képek után. Feladatunk mindössze annyi, hogy egy olyan RSS-folyamot állítsunk elő, amely kompatíbilis a PicLens-sel (ehhez a Yahoo által 2004-ben publikált RSS kiegészítéseket kell használnunk. Ezzel nem sértjük meg a szabványt, mindössze ellátjuk speciális címkékkel az egyes elemeket).

1. feladat: RSS folyamunk előállítása

  1. Az RSS ugyebár nem más, mint egy puszta XML fájl, jól meghatározott nevű tagokkal (azaz egy kötött DTD van hozzá, hiányos emlékeim szerint). Ebben mindenképpen meg kell adnunk a következőket:
  2. Milyen speciális XML névtereket akarunk használni (nyugi, ezekre mindjárt nyomom a példát)
  3. Mi most épp egy RSS fájlt írunk (<rss> tag)
  4. Amelyben egy csatornát hozunk létre (<channel> tag, ez lesz egy kép album)
  5. A csatornába pedig belesoroljuk az itemeket (azaz az egyes képeket)

Itt a példa:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="yes"?>
<rss version="2.0" xmlns:media="http://search.yahoo.com/mrss" xmlns:atom="http://www.w3.org/2005/Atom">
    <channel>
        <title>Erdélyi vakáció</title>
        <copyright>Creative Commons Non-commercial (nc), Mister Owl</copyright>
        <item>
            <link>erdely2008/01.jpg</link>
            <title>Az elindulás</title>
            <media:thumbnail url="erdely2008/thumb_01.jpg" />
            <media:content url="erdely2008/01.jpg">
        </item>
        <item>
            <link>erdely2008/02.jpg</link>
            <title>Az autópályán megálltunk iddogálni...</title>
            <media:thumbnail url="erdely2008/thumb_02.jpg" />
            <media:content url="erdely2008/02.jpg">
        </item>
    </channel>
</rss>
Nekem elég egyszerűnek tűnik... :-) Mivel ismétlődő elemekről van szó, ezt akár egy egyszerű szkripttel is elő tudjuk állítani - az egyetlen nehézség, hogy a képekhez tartozó leírást, illetve az egész albumnak a nevét honnan szedjük. Egy barátom erre egyből jelentőségteljesen rávágná, hogy: "hát, fájlból! :-)". Ezt is fogjuk csinálni, de előbb kikerekítem a történetet, hiszen az még nem derült ki, hogy az elmentett (mondjuk pictures.rss nevű) fájllal mi a teendő.

2. feladat: Az rss beillesztése a html oldal szerkezetébe

Hát ez a legegyszerűbb dolog, óvoda alsó tagozatban ezt karcolják a gyermekek a homokba. A html <head> szekcióján belül kell csak elhelyeznünk a hivatkozást az rss-ünkre:

<link rel="alternate" href="pictures.rss" type="application/rss+xml" title="Erdélyi vakáció" id="erdely2008">Ezt az egy sort bezúzzuk oszt reszelő. Ha mindent jól csináltunk, a képeink sarkaiban már dübörögnek is a kis play gombok, amikre rákattintva máris elindul a Piclens.

3. ez nem feladat: Fontos dolgok

Félreértés elkerülése végett:

  • Csak annak a képnek fog megjelenni Play gomb, amelyik az RSS-ben is szerepel.
  • Ilyen RSS-t albumonként érdemes generálni, és annak a weboldalnak a fejlécébe kell belerakni a hivatkozást, amely egyébként is tartalmazza a képeket - a "hagyományos", web galéria módszerrel, amely általában kattintható kis képeket tartalmaz. Tehát albumonként egy galéria, minden galériához egy RSS a beletartozó képekkel.

4. feladat: Automatikus generálás

Körülkajbászoltam a gépemen, de nem találtam olyan képnézegetőt, amelynél be lehet írni egy-egy képhez annak címét, és az el is tárolja. Lehet, hogy a digikam, vagy a picasa tudja, de én azt nem használom. Ha valaki esetleg megírná, hogy melyik támogat ilyet, boldog lennék hogy nem nekem kell felrakosgatni megint ezeket a programokat. Ha lesz példa képaláírás-fájl, amin perlezhetek, akkor megírom az RSS előállítót, ami legalább olyan gyorsan oldja majd gondjainkat, mint a Calgonit a vízkövet...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr6612475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

béla 2008.08.13. 14:56:16

Szia Bagoj úr, rád találtam újra! :-)
süti beállítások módosítása