HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Opensource játékok

2008.09.23. 21:32 bagoj ur

Anno feltettem a kérdést: "nincsenek normális OSS játékok?" Merthogy eléggé úgy tűnik, hogy ha vannak is ilyenek, a "termék" reklámozására már nem futja a programozók idejéből. Node itt vagyok én! :-) Összeszedtem az alábbiakban pár játékot, amik Windows, Linux és egyéb operációs rendszerek alatt is futnak és nekem bejöttek. Próbáltam ráadásul olyanokat előszedni, amelyek talán kevésbé ismertek.

X-Moto

Aki nem játszott még soha vele (vagy az Elastomania-val), az azonnal próbálja ki. Idézek: "Az X-moto élvezetes, 2D-s motokrossz játék, ahol a fizikai törvények nagy szerepet játszanak. Ki kell használnod a motorod minden tudását, hogyha az egyre nehezebb pályákat teljesíteni szeretnéd."

A Hardy universe tárolójában benne van, simán telepíthető. A kezelésről itt olvasható egy kis magyar nyelvű leírás. Van hozzá pályaszerkesztő is... van még kérdés? :-)

Scorched 3D

Egyszer volt egy játék, amivel akkoriban rengeteget játszottunk, pedig rémesen egyszerű volt; ez volt a tanx, majd a Scorched (aztán lett belőle Worms, majd Worms3D). Ennek a 3D-s változata jó mókát ígér; tankokkal kell egymás ellen küzdeni, és változatos fegyverekkel rombolni az ellent. Szintén benne van a Hardy repóban, scorched3d néven.

A jutyúbon lehet videókra is keresgélni, hogy fel lehessen mérni, milyen. (Ez a megjegyzés mondjuk minden játékra igaz, lassan a jútyub minden tudás forrása lesz.)

Assaultcube

Egészen elképesztő teljesítmény egy 19Mb-os 3D FPS játéktól! Lehet botok ellen küzdeni, vagy hálózatban játszani. A pályák kivitelezése nem csak a mérethez képest kivételes, szerintem nagyon jól néz ki abszolút értékben is. Természetesen nincs 27-féle játékmód, sem küldetések, sem szörnyek, de 19Mb-ba ez nem is férhetett bele. Szerintem zseniális.

ManiaDrive

Nincs túl nagy érzékem az autós játékokhoz, be kell valljam. Nekem ez nagyjából bejött; attól eltekintve hogy csak Renault Clióval lehet menni (azaz csak egyetlen fajta autóval játszhatunk), illetve hogy fizikailag nem törik az autó, elég jól sikerült darab. A zenéje is teljesen jó, tényleg hangulatos. Csak Windows alatt próbáltam, nem tudom hogy mennyire megy opensource operációs rendszereken (de miért ne menne?).

 

Phun

Ha valaki eddig nem szerette a fizikát (felteszem, létezik ilyen :-)), az most minimum a kinetikát meg fogja kedvelni. A Phun állítólag addiktív, nekem fél délutánig tartott, de addig remek időtöltés. Képzeljünk el egy világot, ahol mi megrajzolunk akármit, amire érvényesek a fizika törvényei. Tudunk rugót, motort, vizet kreálni, ki tudjuk szögezni és össze tudjuk erősíteni a tárgyakat, majd meg tudjuk figyelni hogy hogyan hat rájuk a gravitáció és hogyan hatnak egymásra. Mindez annyira játékos és egyszerű formában, hogy észre sem lehet venni, hogy ez fizika. Itt lehet pár ötletet gyűjteni és megnézni, mi is ez.

Sajnos a Phun nem open source játék, csak open source rendszereken is fut. A licensze is elég egyedi; csak magán felhasználást engednek meg, és letölthető forrást sem láttam.

 

2 komment

Címkék: linux játék opensource ingyenes

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr72668628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szucsjoee · http://szucsjoee.blog.hu 2008.09.27. 07:15:17

Szerintem még van egy félig-meddig opensource játék, ami 15 éve folyamatosan jelen van. Ez a Transport tycoon. Nekem még a mai napig remek időtöltés.

bagoj ur 2008.09.29. 13:35:46

Köszi, a legközelebbi kis játékblokkban mindenképp kitérek rá!
süti beállítások módosítása