HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Mentsünk végre egyszerűen! Sbackup

2008.10.06. 22:16 bagoj ur

Írtam már elég sokat ([1] [2] [3]) a mentésekről mostanában, és még minimum egy post lesz is. De most valami könnyedebbet írok, hogy nehogy valaki azt gondolja, hogy a Linux rendszerünket csak iszonyat bonyolult módon, konzolból, külön cd-ről bebootolba tudjuk menteni. Ha egyszerű desktop rendszerünk van, és csak a Linux partíciót mentjük, igen jó szolgálatot tesz az sbackup nevű programocska. Telepítsük:

apt-get install sbackup

Ezután a Rendszer / Adminisztráció alatt találunk egy "Simple Backup config" és egy "Simple Backup Restore" menüpontot - az elsővel a beállításokat és a mentéseket végezhetjük, a másodikkal értelemszerűen a visszaállítást. Indítsuk el az elsőt:

Mivel angolul van (egyelőre nincs fordítás), kicsit magyarázok. Az első fülecskén beállítható, hogy alapértelmezett mentést készítsen (ebben heti teljes és a teljes mentések között napi inkrementális mentés, a /home, /etc, /usr/local, és /var könyvtárak másolása a /var/backup alá, a multimédiás és 100Mb-nál nagyobb fájlokat nem menti), használja a többi fülön lévő beállítást, vagy csak egy sima manuális mentést csináljon (ekkor nem érvényesülnek a később megadandó időpontok).

Második fülecskén megadhatjuk a mentendő könyvtárakat (ezt akkor fogja használni, ha az első fülön a középső pontot választjuk), a harmadik fülön kivételeket adhatunk meg. Ez utóbbiakat megadhatjuk elérési úttal, fájltípussal, a nevét reguláris kifejezéssel vagy maximum mérettel. A negyedik fülön megadhatjuk a mentés helyét, ami lehet lokális könyvtár vagy távoli SSH/FTP szerver. Ez utóbbi értelemszerűen azért nagyon jó, mert a mentéseket célszerű nem a készítés helyén tartani, hiszen ha elesik a diszk, akkor elbukik a mentésünk is.

Elég egyértelmű a "Time" fülecske, ahol megadható hogy egyszerűen óránkénti/napi/heti/havi vagy saját időzítés (az utolsóhoz nem árt, ha a crontab-bal tisztában vagyunk, a man crontab sokat segít). Illetve készíthetünk mentést pontosan megadott óra:perckor is.

A legjobb az egészben a "Purging": ennek segítségével csökkenthetjük a foglalt méretet a régi mentések "ritkításával". Tegyük fel, hogy hetente teljes, naponta inkrementális mentést készítünk! Ekkor ha elértük a hét végét és újra készül egy teljes mentés, az inkrementálisokra már nem lesz szükségünk, úgyhogy azok törölhetők is. Hát ilyesmit csinál a "Purging". Beállíthatjuk, hogy egyszerűen az X napnál régebbieket törölje, vagy lehet progresszív (ugyan a "logaritmikus" kifejezést használja de szerintem a progresszív itt jobb szó, hiszen éppen azt a ritkítást végzi, amit az előbb vázoltam.

Az alsó gombokkal elmenthető a beállítás, és elindítható egy azonnali mentés. Egyszerű, grafikus, jól érthető, könnyen kezelhető. Én ezt fogom ajánlani azoknak az ismerősöknek, akiket különösebben nem köt le a parancssor, ehelyett inkább grafikus felületet használnának. Természetesen ez csak adatainkat menti, ezért a helyreállításkor érdemes együtt alkalmazni egy új (Ubuntu) telepítővel (itt olvasható részletesebben a módszer, csak az a parancssort használja. Ehelyett jól használható az sbackup), majd az alkalmazások felrakása után szépen helyreállíthatók az adatok. Ugyan a helyreállítás kicsit lassú, de a mentés és a helyreállítás is elég egyszerű, ezért bárki számára megtanítható.

3 komment

Címkék: gnome backup ubuntu alkalmazások biztonsági mentés bolondbiztos

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr11700299

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sonik 2008.10.09. 15:57:32

Hű ez király, nem ismertem még. Ez miért nincs benne az Ubuntuban alapból?

Konegafi (törölt) 2008.11.19. 22:53:11

érdekes.
mindez terminálról esetleg?

bagoj ur 2008.11.20. 09:56:53

Mindez terminálról? :-) tar vagy rsync, gzip, bzip2 a tömörítéshez és cron-ból időzíted... beszéljünk róla? :-)
süti beállítások módosítása