HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Miért nem kell az embereknek a Linuxos Netbook?

2008.11.03. 13:38 bagoj ur

Olvasom a Full Circle magazin legújabb (18-as) számában, hogy az Ubuntu marketing menedzsere megerősítette a korábban az MSI által közölt tényeket, miszerint az emberek igen nagy százalékban viszik vissza az Ubuntuval előtelepített netbookokat (gondolom, mivel a gyártó az MSI, itt a Wind-ről lehet szó). Ez a hír már korábban is vezércikk volt sok IT oldalon, ahol beállítottságtól függően "na ugye a Linux szar", vagy "hülyék ezek, nem tudják mi a jó" típusú hozzászólások születtek. Ezeken a véleményeken túl nézzük meg, mi lehetett a rengeteg visszavett Netbook oka?

I. felvonás

"Te figyi már, Jane! Itt van egy pont olyan pici laptop mint amit akartál oszt millen jónéz ki, oszt nem is drága?"

"Mégis mennyi, John? Nehogy nekem valami kacatot megvegyél drágán!"

"Nézzed, 1G memória meg 80Gb winchester és csak $399"

"Asztaphassza, nyomassuk a megvételt ízibe!"

II. felvonás

"Te John, Te mégiscsak valami kacatot vettél. Téged átvertek."

"Mémá, asszony?"

"Nézzede'. Milyen furcsa ronda barna valami ez itt. Meg má egy fél órája próbálom felrakni a lolcat-es képernyővédőt meg a Word-öt de ez nem csinál semmit, ha rákattintok az ikonra"

"Hú de furcsa ez. Te ez nem Windóz asszem."

"Most akkor nem értem, mi az, hogy nem Windóz?"

"Hát, írtak valami Linuxot a számlán, ecce' azt hallottam az valami kiegészítő Windózho'. Gondoltam jó lesz azzal is."

"Hát ezt a szart most visszaviszed a boltba és megjavíttatod, hogy menjen a képernyővédőm".

Két szóban, összefoglalva: marketing átbaszás.

Gerry Carr (a Canonical marketing menedzsere) szerint az emberek a neten megrendelték a netbookoat, és otthon szembesültek vele hogy ez nem Windows. Innentől nem érdekelte őket hogy mennyire használható vagy mennyire nem, ők Windowst akartak, azt hitték azért fizettek és hajlandóak pluszban fizetni a Windowsért. Nem hajlandóak újat megtanulni, nem azért vettek számítógépet hogy kísérletezzenek, hanem hogy használják. Azt se tudják, hogy mi az, hogy Windows, Linux, nekik alkalmazásaik vannak és kész.

És itt felmerül a kérdés, hogy a Linux egyáltalán valaha lesz-e legalább alternatívaként megtűrt operációs rendszer a Windows mellett? Hatalmas reményekkel indult a netbook-hullám, mindenki a Linux áttöréséről beszélt, de ez totális kudarcba fulladt. Szerintem két megoldás lehet, attól függően, hogy kiknek kell eladni:

1. El kell hitetni, hogy a Linux egy nagyon cool dolog, ami csak keveseknek adatik meg. Ehhez szerintem azt az utat kell járni, amit a MacOSX: Divatcikké tenni. Drágán.

2. Ha egy Linux terjesztés hajszálpontosan lemásolja a Windowst, és futnak a Windowsos alkalmazások, akkor van esély egy olyan cserére, amit a felhasználó észre se vesz. De akkor meg mi a fenét ér az egész???

15 komment

Címkék: windows linux opensource ubuntu csalódás msi hardy heron netbook

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr88745894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tototto 2008.11.03. 19:13:10

Én azt nem értem, hogy miért nem adnak legalább esélyt az emberek a Linuxnak. Én is csak második oprendszernek használom de legalább ránézek, próbálgatok, esetleg újrahúzom :-) Ott van az Openoffice és nem igaz hogy nem lehet vicces macskás képernyővédő nélkül élni

ley 2008.11.06. 01:24:56

egyből linux 'mélyvízbe' dobni az embert persze h stresszes, windóz alatt kell megalapozni az átállást (esélyadást) crossplatform szoftverekkel, utána szinte fel sem fog tűnni h más oprendszere van

sonik 2008.11.06. 10:20:47

És nem elhanyagolható, hogy crossplatform szoftver már majdnem mindenre van. Még 3D-s modellezésre is, ahogy most olvasom, www blender org

bagoj ur 2008.11.07. 13:37:10

Ley, teljesen igazad van ebben a kérdésben.

tunyacsáp 2008.11.08. 05:03:55

de az is lehet hogy a 3. youtube fül megnyitása a firefoxban tetszhalottá tette a gépet (vagy a 2.)
;)
és ez az igazi átbaszás, mert hiába megy a compiz kocka...

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.11.08. 18:33:37

A két felvonás alapján el vagyunk átkozva. És a két megoldás alapján is.

Kérdés: akarjuk-e egyáltalán, hogy a "Linux" népszerű legyen?

Egyébként van egy új remény: Windows 7, tisztára kiköpött KDE 4. :)

atomgape 2008.11.10. 11:39:59

A Windows 7 nem inkább tisztára kiköpött Vista? És akkor a KDE4 is kiköpött Vista?

bagoj ur 2008.11.10. 11:43:16

Tunyacsáp: Nekem épp fordítva van, nem megy a kocka és mostanában nem fagy a Firefox sem. :-) Az Ubuntu 8.10 elég jól vizsgázott, de egész eddig nekem is fagyott.

Egyébként mostanában tesztelgetem a Kazehakase böngészőt is - primitívebb mint a FF3, természetesen, de a gyorsaságához képest meglepően jó és jól konfigolható is. Majd írok is róla!

bagoj ur 2008.11.10. 11:46:50

Evenorbi: Én nem szeretném, hogy az opensource operációs rendszerek túl népszerűek legyenek, mert akkor mindenkinek menedzselhetném a mindenféle terjesztéseit. :-) Nehezebb lenne mint most a Windowsokkal, ott legalább a beállítások nagyjából ugyanott vannak. Ráadásul elkapnának mindenféle ronda vírust is egyből...

zoltan · http://www.linuxempire.hu 2008.11.11. 16:08:48

Sziasztok

Szerintem, a gond ott van amit én Ubuntu hype-nak hívok. Magyarán, az Ubuntus fejlesztők, nem fejlesztők - csak kódlapátolók. Egyszer észre, meg egyszer el. Megpatkolják, és hurrá a miénk. Eddig bármi új tünt fel - azt mindet ők is magukévá tették. Nem fejlesztenek semmit, csak ha nem működik - egyszerűen kikapcsolják. Kernelbe semmit nem adnak vissza, és elvárják h úgy menjen mint a Win. Nem tudom, de egyre az az érzésem, hogy nem hazudik a cdrecord kiagyalója.... Kapaszkodjatok meg: ha cdrecordot használnának a linuxok, már MOST akár blueray korongot is tudnátok írni.... de olvassátok el bátran. Ott van a honlapján, és a belinkelt cikk is, hogy hogyan lett Ubuntu....

bagoj ur 2008.11.12. 16:37:39

Azért ez nem semmi! Ez az első post, ami elért 10 kommentet. Köszi nektek! :-)

Ja és sorry amiért nem írok, nem alkotói válság van csak olyan szintű leterheltség, ami még engem is meglepett.

evenorbi · http://linuxman.freeblog.hu 2008.11.18. 01:21:03

@atomgape: nem használtam Vistát, de szerintem nincsen sok hasonlóság. A szememben sosem volt túl sok hasonlóság a Windows és KDE között, max az, hogy a bal alsó sarokban van a menügomb. :)
Igen kicsit elvakult KDE fan vagyok a magyar Gnome-al töltött világban, de büszkén vállalom. :)

Konegafi (törölt) 2008.11.19. 22:47:58

ne is terjedjen el túlságosan. az egyetemen is csak a windózos gépeket adminolják központilag, az elmebeteg linuxosok kívül esnek a körön. különben is, akik linuxoznak, már eleve nem normálisak. sztem mind kiszolgálónak jó, mind desktopnak. mondjuk, ezt a fejükbe ve(r)hetnék ott az autodesk, mapinfo, sketchup stb. fejlesztőknél ... :\ mondjuk nekem a windózos kiszolgálóval se volt bajom és majd 10 évig elketyegett egy PI-es hardveren. :) vagyis, tkp, egy még most is pár hónapig :D

Konegafi (törölt) 2008.11.19. 23:08:11

Nem akarom vmelyik másik blogból idézni, spemelni, de valakinek lenne ötlete egy hpxe2notebookra 128mbram 5gb hdd, ubuntu ügyben? esetleg még suse terén vannak ismereteim inkább. a hardy túl lassú rajta, xubuntu-desktop mellett is lassabb a felület betöltődés, mint windows xp mellet. xp+powerpoint meg egyenesen száguldani tűnik xub+impress szemben. menjek vissza ubuntuból 7-esre, 6-ra? vagy egy 10 vagy 9 suse? kizárólag prezentációra kellene az eszköz, ott is afféle tartalék gép. már vmi pendrivelinuxban is gondolkodtam, de nem rémlik, hogy be tudna bootolni usb felől. mindenféle megoldás érdekelne (w2k és nt4 kizárva, hálókártya driver problámák miatt, meg a w2k rém lassú, nt meg nem ad ugye usb támogatást se, előadó meg pendrivvvel jön általlűban ...)

bagoj ur 2008.11.20. 10:03:04

Konegafi: Az "elmebeteg linuxos" hozzászólással egyszerűen nem értem, mit akartál végül kifejezni. A régi notebookkal kapcsolatban: Feleslegesen ne küzdj, használd az XP + Powerpointot, ha Neked az bejött. Ha a laptop nem bootol pendrive-ról, az ugye csak nem a linux hibája. :-)

Ha mindenképp Ubuntut akarsz rátenni, akkor a 7.04-et ajánlom, az volt eddig a leggyorsabb. De kis küzdéssel (lásd kernel fordítós, mini linuxos témákat jobb felül) sokat lehet gyorsítani. Az OOO viszont nem lesz gyorsabb.
süti beállítások módosítása