HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Ígéretes kezdet - PCE17OS new-h

2008.12.10. 14:11 bagoj ur

Ahogy mondani szokás, én kérek elnézést, hogy a PCE17OS new-h developer verziójának tesztjét csak most sikerül leírnom, pedig a teszt szeptemberre datálható. Azt is el tudom képzelni, hogy azóta rengeteg javítás, illetve újdonság bekerült a rendszerbe, de el vagyok most maradva kicsit, majd bepótolom. Ez tehát az októberi teszt lett volna, és még a novemberivel és a decemberivel adósotok vagyok. :-)

Tehát bevezetőként annyi, hogy én a szeptemberi állapotot írom le. Az elsőre kicsit furcsa nevű projektet egy honfitársunk hozta létre, egy izgalmas és új terjesztés elkészítését célozva. Hogyan szól a recept ezúttal?

  1. Vegyünk egy stabil, jól támogatott, RPM-alapú rendszert
  2. Szerezzünk egy olyan toolt, amivel a rendszert testre lehet szabni
  3. Végezzük el a piszkos munkát, összeválogatva a legjavát. :-)

Az alaprendszer a PCLinuxOS, az elkészült rendszer, amely a PCLinuxOS tárolóiból frissül, az E17OS. Ha valaki még mindig nem érzi a párhuzamot, akkor: Ubuntu -> *buntu. Szóval valami ahhoz hasonló.

Az Enlightenment olyan 1999-2000 környékén (szerintem) magasan a legjobb, legszofisztikáltabb, legdesignosabb, legfeltűnőbb és legparasztvakítóbb ablakkezelő volt. Igen, ablakkezelő, mert akkoriban a mostanra kissé elhízott népszerű Desktop Environmentek akkor még csak gyerekcipőben léteztek, és ma is sokat köszönhetnek az E16 (Enlightenment 0.16-os verzió) fejlesztőinek. Miben volt más az E16? A desktop kezelése nem Windowsos alapokról származott: a menü az asztalra kattintva bújt elő, sehol egy tálca vagy start gomb (pláne értesítési terület (system tray)); illetve egészen jól el lehetett lenni billentyűzettel is. Akkoriban senkinek nem okozott nehézséget a konfigurációs fájlokban való turkászás... Miután Rasterman és társai ültek kicsit a trónon, elkezdtek fejleszteni egy következő verziót, amelyet már ők is - érezve az idők szelét - Desktop Environmentnek terveztek. Valószínűleg időhiány miatt olyan lassan haladtak vele hogy még mindig messze nincsenek kész, de van már belőle DR, azaz fejlesztői verzió. Nem stabil, nem végleges, de működő.

A recept így folytatódik: végy valami egzotikus felületet, válogass össze kicsi de jól működő, illetve desktopon elengedhetetlenül fontos alkalmzaást és kész. Így esett (gondolom) az Enlightenmentre a választás. Az én véleményem az, hogy ami jó volt 6-8 éve, az nem biztos, hogy még mindig jó; hiszen az Enlightenment alatt sokan keresik a tálcát és főleg a system trayt (hiszen jópár alkalmazás már arra "minimalizálódik", például a Skype, ha becsukjuk akkor oda csücsül - E17 alatt ez úgy jelentkezik, hogy hirtelen "eltűnik"). De meg tudom érteni azokat, akik most is lelkesednek érte, hiszen elég csak az E16-ra gondolnom, hogy milyen penge volt az Alienes témával... :-)

Oké, tehát UNIX-gyökerű felület, lényegében a szokásos "könnyed" alkalmazások, szoros integrációnak nyoma sincs. Vágjunk bele!

Kinézet, sebesség

Bejelentkezés után (livecd-n: root/root) szinte azonnal megjelent a háttérkép, meg is lepődtem. Aztán kiderült, hogy az valójában egy egész ablakos splash screen... hehe, egy pont a készítőknek! Ezt kis töprengés után visszavontam, mert a splash screent meglepően sokáig kell bámulni,jó nehezen jön be a tényleges desktop. Alul-felül a Bar (a MacOSX iBar-jához hasonló alkalmazás, az E része) kelleti magát, amiről gyorsan tudunk bármit elindítani. Ezen felül a már említett desktopra jobbgombbal kattintós módszerrel lehet elérni a menüt, amely beállítások megtételét és természetesen további programindítást tesz lehetővé (bal gomb a futó alkalmazások ablakát dobja fel). Jó ez a koncepció egy olyan irgalmatlanul nagy képernyőn, ahol mindig elérhető a desktop egy csücske, amire kattintani lehet, de én a csontra kinyitott ablakaimmal csak senyvedtem...

Az asztalra egymástól véletlenszerű távolságra kisalkalmazások vannak kiszórva; nem igazán láttam át a koncepciót, kicsit az ovis homokozóra emlékeztet, van rajta minden még kép slideshow is - sajnos csinos lányokról nincsenek képek, de legalább eszi az erőforrást. :-) Az óra és az elem töltöttség elég hasznos, a többi meg jó ha van, úgyis letakarják az ablakok, a slideshow-t azonnal eltávolítottam ("remove gadget").

Az általános sebesség teljesen rendben van, sajnos elég gyenge gépen dolgoztam, mindössze 256Mb RAM volt benne és egy 2,4-es Celeron processzor szóval sokat nem vártam de egy normális gépen ez biztosan nagyon hasít.

Alkalmazások, design

Az alkalmazások kiválogatásával semmi problémám nincs, ugyan a TkDVD-t egy kicsit túlzottan ódivatúnak érzem. Inkább magával az egész rendszernek a designjával vannak részenként igen apró problémáim, amik bosszantó egyveleggé válnak rövid használat után:

  • Az egérkurzor igen furcsa alakú, elsőre azt se tudni hol a hegye. Persze a különlegesség is jó, de alapértelmezésben lehetne egy hasznosabb
  • Az ablakok kerete (ami szintén Mac OSX-imitáció) világos, az ablakok tartalma sötét, az ablakokban a szövegek háttere meg fehér. Ez csak annak nem süti ki a szemét, aki már legalább öt éve stroboszkóppal edzi a pupilláit
  • A Bar ikonjai az ablakok alá kerülnek, tehát nem lehet őket használni. Van egy beállítás, hogy kerüljenek az ablakok fölé, ezt örömmel be is kapcsoltam. Ezek után furcsán "elkenődtek" az ikonok, és onnantól nem lehetett rendesen látni őket, készítettem róla képernyőmentést de egy video még jobb lenne
  • A nem aktív ablakok úgy jelzik ezt a státuszukat, hogy félig átlátszatlanná válnak; ami szintén cool effekt elsőre, de sok megnyitott ablaknál hülye szellemképet ad és alig lehet látni, melyik is az aktív. Sokat segítene csak a keret válna átlátszóvá, vagy csak színt váltana mint egyéb ablakkezelőkön. Nyilván ez is beállítás kérdése, én az alapbeállításról beszélek (a piros keret az ablak tetején nem az én firkálmányom, hanem ez a notification, azaz ezzel jelzi az ablak hogy történik benne valami - szerintem hányás, ahogy kinéz).

Mégiscsak eszembe jutott az alkalmazások összeválogatásáról: Tudom, hogy lehetetlen feladat csak egyetlen widget setet használó programgyűjtemény összeállítása (csak QT, csak GTK...) de itt kicsit sok a kavar. A mögöttes szándék világos: mindenből a legjobbat. Ezért került be az smplayer (QT), gimp (GTK), TkDVD (Tk), Openoffice (GTK), Skype (QT), ...

Amit ki kell emeljek, az mindenképpen a beállítási lehetőségek széles tárháza; ezt okosan sikerült átemelni a PCLinuxOS-ből, a felhasználói élményen sokat dob, ha grafikusan lehet prüntyögtetni (még ha az sokszor nem is a gyorsabb megoldás). Szintén óriási a magyar nyelvű súgó, amiért egy óriási piros pont jár!

Összefoglalás

Ahogyan írtam is, ez egy igen ígéretes kezdet. A szoftver még béta, de láthatóan van benne potenciál és rugalmasság. Amit helyre kell tenni mindenképpen, az egy szép, szemkímélő és egységes design, illetve reménykedni hogy a jelenlegi E17-ből hamarosan stabil változat is készül majd. Ajánlom olyanoknak, akik már egy ideje linuxoznak, nem kényelmesedtek bele a Gnome/KDE világába és van igényük egy viszonylag gyors de kőegyszerű desktopra.

Szólj hozzá!

Címkék: linux teszt mini pce17os livecd

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr99781211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása