HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Koala: Holnap kód befagyasztás

2009.08.26. 11:36 bagoj ur

Rövidhír: Az Ubuntu Állatsereglet legújabb tagja kezd beérni. Holnap code freeze, ami azt jelenti hogy új funkciók és alkalmazások már biztosan nem kerülnek bele, ezentúl már csak a rendszer összereszelésével és hibajavítással foglalkoznak.

Ez azt jelenti, hogy innentől érdemes lesz foglalkozni vele, a kis tartalék P3-as gépemen upgrade-elni és kicsit érezni a feelinget. És persze jelezni a hibákat.

Kicsit elmaradt a boot gyorsításra elhatározott tervem, miszerint kihajítok minden feleslegest, de ennek oka tényleg az, hogy a notebookon dolgozom és nem engedhetek meg mondjuk egy nap kiesést, mert nem úgy sültek el a dolgok ahogyan akartam. A kis gépemre meg nem volt időm eddig. Remélhetőleg ezek az idők elmúlnak, és a Koalával kísérletezgethetek majd. Bár elképzelhető, hogy ugyanolyan eredménnyel fogom zárni a dolgot, mitn múltkor, de engem ez cseppet sem zavar. Hiszen a Linuxot éppen azért szeretjük, mert kísérletezhetünk, átalakíthatjuk, megérthetjük.

Amit elvileg már biztosan várhatunk a Koalától (Desktop oldalon):

  • Firefox 3.5 - ez már csak természetes
  • Palimpsest Disk Utility - A Red Hat által fejlesztett, S.M.A.R.T-képes kisalkalmazás, melynek segítségével sokat megtudhatunk lemezeink állapotáról
  • Kernel 2.6.31 (jelenleg az -rc5), szintén "természetesen". Vele jön Intel videókártyák esetén a Kernel Mode Setting, ami gyorsabb képváltást, ezáltal villogásmentes képernyőváltást kínál
  • Gnome 2.27.5 - ha esetleg valaki ettől a verziószámtól egetrengető dolgot várna, csalódni fog. Bugfixek, apró változások
  • Pidgin 2.6.1 - Talán az új Galamb majd durran egyet, hiszen a videó- és hangtámogatás olyan dolog, amire mindig is vártam; lévén a Skype-ban egyáltalán nem bízom.

Amit biztosan nem várhatunk, az pedig a felhasználói felület megújítása. :-( Hiába ígérgetett Shuttleworth februárban:

The desktop will have a designer’s fingerprints all over it – we’re now
beginning the serious push to a new look. Brown has served us well but
the Koala is considering other options.

(Az egész felületen látható lesz a dizájnerek keze nyoma - ezúttal komolyan hozzálátunk az új kinézet kialakításához. A barna színösszeállítás jól szolgált eddig, de a Koalában egyéb lehetőségeket is meggondolunk.)

Nem jött be - eléggé úgy tűnik most, hogy marad a barna alapszín, és a felhasználói felületen nem kapunk újdonságokat. Lehet, hogy az Ubuntu Új Arcának éve egybeesik majd a Linux Desktop évével? :-) Esetleg a Duke Nukem 3D folytatásával? :-)) Mindenesetre, ezek a határidők folyamatosan csúsznak, bár engem ez nem feltétlenül zavar.

2 komment

Címkék: linux vélemény design ubuntu 9.10

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr141339441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoltanh721 2009.08.26. 16:27:00

Hála istennek, amit az Ubuntu, Mandriva, és más disztrók csak most kezdenek megismerni azt a Fedorások (én is) vagy 2 kiadás óta használhatunk. Azt viszont nem értem, hogy az Ubuntusok feje is csak "hype"-olni tud? Beígér, kampányol, képernyőképeket lök, de semmi nem lesz belőle? Van valami de az nem az igazi? Fura... Adná oda Shuttleworth a külalakot a közösségnek, tervezzék meg, versenyeztessék ki - és megszavazva meglenne az új desktop. Ehelyett, futják a köröket, lesz-de-mégse, a sokadik kiadás óta (ugye?) - dizájnok készen, jópárat le is lehet próbálni és ezek után semmi, csak az ami már régebben és máshol bevált? Ubuntu az mér ennyire second-hand?

bagoj ur 2009.08.28. 10:44:12

@zoltanh721: Mire gondolsz pontosan, ami a Fedorában már régen benne van? Lemaradtam.

A másik, hogy miért ilyen "follower" az Ubuntu: ha megnézed, a Microsoft ugyanilyen. Megvárja, míg kitapossák neki az utat, és vonzó formában úgy tálalja, mintha ők találták volna fel. Az MS ezt súlyosbítja azzal, hogy gyakran meg is változtatja a szabványokat, saját képére. :-(
süti beállítások módosítása