HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Firefox 3.6, nemsokára

2010.01.16. 06:47 bagoj ur

Mivel január utolsó két hetében várható a 3.6-os Firefox, nézzük meg, miféle újdonságokra számíthat a boldog Firefoxot-frissítő-személyiség. Már csak amiatt is érdekes lehet a dolog, mivel egy mérés szerint (egészen pontosan itt) a Firefox 3.6 bétáját sebességben alaposan elpáholja a Chrome 2.0. Ha tehát sikerült gyorsulni és tudásban még mindig ráver krómozott testvérére, akkor megtarthatja a vezető helyét még egy darabig... Lássuk.

1. Web Open Font formátum támogatása. Talán nem tűnik elsődlegesen fontosnak, én mégis előrevettem, mert ez az, ami talán kis magyarázatot igényel. "Mint az közismert", a TrueType (ttf) és Opentype (otf) betűkészleteket a 3.5-ös Firefox is támogatja. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a css-ben meghivatkozhatunk egy, a szerveren hostolt font készletet, és az le fog töltődni a kliensre, így a weboldalon biztosan úgy jelenik meg minden, ahogyan a designer megálmodta. Példa:

@font-face {
    font-family: Garamond;
    src: url(/images/fonts/garamond.otf);
}
Hogy őszinte legyek, a woff formátumot a Mozilla Alapítvány dolgozta ki néhány font designer segítségével, tehát nem véletlen hogy nyomatják. Hogy mi az előnye a ttf-hez és otf-hez képest? Először is tömörített, tehát gyorsabb lesz a letöltés, ami jó a felhasználónak és a webszerver rendszergazdájának (feltéve, ha amúgy nem használ gz-vel tömörített forgalmat). Másodszor, a fontban benne van valami DRM-jellegű infó a készítőről, emiatt a fontgyártók nagyon nyomatják. Egyébként az Internet Explorer 8 csak az .eot formátumot támogatja, tehát egyelőre a woff-nak nincs óriási jelentősége.

2. Gyorsabb weboldal letöltés és -renderelés. Ez az, amit minden verziónál elmondanak, de most a Google Chrome eléggé nagy kényszerítő erőt jelent, tehát valószínűleg ezúttal tényleg fejlesztettek is. :-) Készítettek egy lehetőséget arra, hogy a szkriptek aszinkron módon futhassanak le; ennek következtében induláskor nem várnak egymásra a 20-25 tab-ba betöltendő oldalak. (Főleg a gmail, yahoo és társai esznek sok időt.) Ehhez persze szükség lesz egy pici módosításra a js kódban is.

A másik érdekesség a File interfész támogatása, ami szintén a HTML5 feature-eit készíti elő, például a többszörös fájl feltöltést.

Ezen felül a 3.6 kb. 20%-kal gyorsabban fog indulni alapból is. Alig várom... :-)

3. Out-of-process plug-ins, azaz a lényeg az, hogy a Firefox teljesen elkülönítve futtatja a Flash vagy a Quicktime plugint a böngésző többi processzeitől. Sajnos ez a feature nem a 3.6.0-val, csak majd valószínűleg a 3.6.5 körül fog érkezni, pedig biztonsági és stabilitási szempontból óriási előrelépés. Ha kirohad a flash, akkor nem rántja majd a böngészőt is. Egyébként ez csak az első lépés a Firefox modularizált átépítésének irányába, később ketté fog válni a felhasználói felület és a tartalomkezelés.

4. Megjelenik a Persona-támogatás, azaz kedvenc "Tűzrókánk" még jobban testreszabható, skinezhető lesz. A hivatkozásra kattintva lehet látni, mire számíthatunk!

5. Fontos biztonsági intézkedés, hogy a Firefox könyvtárához nem férhetnek többé hozzá más gyártók által készített kódok (pluginek), így remélhetőleg a jövőben kevesebb ilyen jellegű támadás fogja feszegetni a Firefox védelmi rendszerét... :)

Én várom a 3.6 érkezését, ahogyan az eddigi új verziókat is mindig; és reménykedem, hogy a pluginek kompatíbilisek maradnak. :-))

2 komment

Címkék: hírek böngésző firefox3

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr171674593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Crystal · http://crystal.progtut.net 2010.01.25. 21:14:15

a XUL-t kéne inkább kibaszni alóla máris gyorsabban indulna meg kevesebb ramot is enne szvsz

Crystal · http://crystal.progtut.net 2010.01.25. 21:15:48

a persona meg így gyorsan átfutva semmivel nem ud többet mint a chrome skinezhetősége :)
süti beállítások módosítása