HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Túl jó (TinyME 2008.0)

2008.07.24. 20:57 bagoj ur

 

Nemrégiben némi zavart éreztem az erőben: most éppen az a problémám a mini-linux projekttel, hogy felraktam a TinyME-t, és az (egy kis közjátékot eltekintve) tökéletes, úgy ahogy van. Nem abszolútértékben kell ezt érteni, hanem egyszerűen nincs kedvem hozzányúlni, mert félek hogy elrontom a törékeny és tökéletes egyensúlyt, amit a fejlesztők beletoltak - olyan ez, mint eltörni azt az üveggömböt a szálló hópelyhekkel, ami szétesik üvegre, vízre meg némi konfettire, és az alkotóelemek többé már nem adják ki azt az egészet. Meg ugye ez az RPM-alapú rendszer nekem kicsit furcsa; szóval összességében nem merek nagyon hozzápiszkálni. A hegesztés viszont eléggé hiányzik, hiszen szeretném összehozni azt a bizonyos mini-linuxot.

Szóval összehívtam egy tizenöt tagú válságstábot, hogy szervezzék meg a kickoff meetinget, ahol meghatározzák a scope-ot :-) na jó, nem hülyültem meg teljesen. Csak éppen dilemmában vagyok: a legutóbbi LXDE nem érhető el bináris RPM terjesztésben (vagyis én nem találtam), a PCLinuxOS repókban régi van; szóval neki kéne látni gyártani RPM csomagot, de ahhoz fel kell rámolnom a fordításhoz szükséges dolgokat, és a linux már nem is lenne oly mini (a debian-alapúnál egyszerű volt, mert a "nagy" gépen úgyis minden fent van és az is Ubuntu). Ráadásul az előbb említett törékeny tökéletességet  is szeretném megőrizni. Addig is, következzen egy tanulság:

 Boot (login képernyőig)
Boot (login képernyőtől kész állapotig)
Windows XP00:39.3201:21.93
TinyME (default install)00:35.0500:43.38
TinyME (újrafordított kernel)00:31.4400:39.95

 

Mivel a gépen volt XP is, ezért jó összehasonlítási alapom volt. Egyébként egy Thinkpad T30 (a régi Compaq helyett kaptam, húdejó!). Érdemes összevetni, hogy a teljes boot idő kb. ugyanannyi, mint a Windows XP boot képernyőig való elindulása (ami legendásan gyorsra van faragva). Ezzel az idővel igencsak elégedett vagyok, hozzátéve hogy ez egy teljes értékű desktop felület, nem csak egy window manager. Az alkalmazások a szokásosak: Audacious, Asunder, FF2, Brasero, Geany, Gimp, Gthumb, Sakura terminál, Claws levelező, Transmission, VLC, Wireshark, illetve van még egy nagyon jó kereső program is benne, aminek nem ugrik be most a neve. Emellett a szokásos kis apróságok, mint gcalc stb. Emellett tényleg lenyűgöző, hogy minden beállítható grafikusan, és az egész telepítő mindössze 199Mb! (Vigyázat, csalok: A FF-et, Braserot, Geanyt, Gimpet, VLCt és a wiresharkot én tettem fel utólag, de jópár dolgot le is szedtem, pl. Opera, Abiword stb.)

Ami szerintem még fényezésre szorulna:

1. A session-kezelés nincs igazán megoldva, az lxde-sessiont kellene beizzítani. Most az openbox startup.cfg-jébe van beírva, hogy mi induljon el, a kilépés pedig valami igen érdekes szkripttel van megoldva... emiatt nincs hibernate sem, pedig a hal tudná.

2. Az alap kinézet kissé ocsmány. Cserélni kell a boot screent, ikonokat, fontokat, hátteret, gdm screent... lényegében mindent. Szerencsére legtöbbünknek megvannak már ezek a dolgaink... :-) Egyszóval: az esztétikum hiányzik.

3. Az RPM-alapú rendszer külön megszokást igényel.

Összefoglalásképpen: kicsi, gyors, ügyes, csúnya, és nekem elsőre picit nehéznek tűnik farigcsálni. Azért a kernelfordítás simán összejött; csak annyi volt a para, hogy sem a unionfs, sem az aufs nem fordult le; ki kellett kapcsolni...

A screenshotok a bemutató postomban vannak. Ezek után úgy érzem, hogy a Sidux lesz a következő: KDE-s, esztétikus, elég kicsi... :-) meglátjuk!

 

2 komment

Címkék: linux teszt

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr78612306

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ArcPeti 2008.07.26. 09:40:01

Helló!
Nekem is volt a TinyME-vel egy kalandom és nagyon tetszett. De ez a felület annyira puritán, hogy rátettem egy KDE-t, ilyen gyors KDE-t még nem láttam. Szóval nagyon tetszett, érdemes a használatán gondolkodni.
Egy múló pillanatig el is gondolkodtam, hogy ha új rendszert rakok fel akkor talán a debian helyett megfelel ez is alapnak.

ArcPeti

bagoj.ur 2008.07.28. 14:18:39

ArcPeti: Szerintem a Siduxon is elgondolkodhatsz. Debian, csak épp unstable csomagokkal, de az Ubuntu is ugyanazokkal operál végülis. Viszont ez a Sidux nagyon ígéretes és pont KDE-s, ami Neked biztosan jó lenne. A magyarítást meg, ha kell, meg tudod oldani a Debian repókból.
süti beállítások módosítása