HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Mostan színes tintákról álmodom.

2009.08.10. 14:12 bagoj ur

"Mostan színes tintákról álmodom. Kiszínezném vele az életem."

Kölcsönvettem ezt a két sort Kosztolányi Dezső verséből, mivel a tint2-ről szeretnék írni, ami egy, még erősen fejlesztés alatt álló, de már most is figyelemreméltó panel alkalmazás. Egyelőre nem üti meg az lxpanel, bmpanel, fspanel (ami azóta behalt), pypanel vagy hasonlók színvonalát, ugyanis nincs benne alkalmazás-indító, de az eddigiek alapján máris figyelemreméltó ez az apróság.

Mégis, miért jó mindez?

"Minek még egy panel?", kérdezhetnénk, amire a válasz a szokásos: "miért ne?". Ha valakinek van ennyi energiája, kedve, tehetsége, és nem elégedett az eddigiekkel, akkor miért ne készíthetne egy sajátot? Amit már most tud:

1. A konfigurációja teljesen egyszerű, sima text fájl alapú
2. Már most támogatja a fontosabb szabványokat
3. Az ablaklista, figyelmeztető terület, óra és akkumulátor-státusz már most tökéletesen üzemel
4. Lehetséges tetszőleges színeket, háttereket, áttetszőséget adni lényegében bármelyik elemnek; változtatható a betűszín bárhol
5. Beállítható, hogy a különféle egérgombok mit tegyenek az alkalmazásokkal (maximalizálás, minimalizálás stb.)
6. Nem probléma neki a függőleges működési mód sem (ami mondjuk a gnome-panelnek elég nagy kihívás)

Annyit hozzátennék, hogy a projekt az opensource tipikus esete: valaki elkezdte ttm néven, aztán elakadt, valaki más (vagy talán az eredeti szerző?) forkolt és folytatta, ezúttal tint2 néven. A célja az, hogy egy célszerű, nem zavaró, nem csicsás de esztétikus, könnyű súlyú panelt hozzon létre. A legjobb úton halad.

1. A rögös út: fordítsuk le!

A weboldalán nem találtam letölthető .deb csomagot, csak forrást. Mivel még nem szoktam meg ezt a PPA-dolgot,eszembe sem jutott, hogy elérhető máshol is. A getdeb.net pedig tényleg meg sem fordult a fejemben. :-) Hiába, öregszem. Feltettem a fordításhoz szükséges csomagokat:

apt-get install build-essential libxinerama-dev libpango2-dev

Aztán a kicsomagolt forrás könyvtárában a szokásos, ./configure && make && make install szentháromsággal feltelepítettem. Az első meglepetés akkor ért, amikor - ellentétben a manuállal - nem volt hajlandó elindulni default konfiguráció nélkül és ilyet nem is akart létrehozni a ~/.config/tint2/ alatt.

Gondoltam, nagyon nem lehet bonyolult az a konfig...

A lényeg, hogy az első szekcióban határozzuk meg a keret és háttér definíciókat. Az összeset. Tehát nem az van, hogy a későbbiekben meghatározzuk, hogy mondjuk a panel 80%-ig átlátszó, lekerekített 1 pixeles vastagságú kerettel legyen, majd a panelen belül az aktív ablak háttere hupilila alapon méregzöld pöttyös; hanem először azt mondjuk, hogy az első hátterünk úgy néz ki, hogy 20%-ig átlátszatlan, 5 pixeles lekerekítés és egy pixel vastag keret; a második hátterünk pedig hupilila. Az első id-je 1-es lesz, a második id-je 2-es, és ezeket az id-ket tudjuk hozzárendelni később az egyes elemekhez. Példa:

rounded = 5
border_width = 1
background_color = #333333 20
border_color = #ffffff 20

rounded = 2
border_width = 0
background_color = #ff00ff 0
border_color = #ffffff 80

Tehát az elsőnél a background_color sorban sötétszürkét állítottunk be, majd szóköz és 20-as átlátszatlanság. Satöbbi, satöbbi. Ilyen meghatározás blokkból akármennyi lehet. Aztán amikor a panel beállításaira kerül a sor, ezt írjuk:

panel_monitor = all
panel_position = bottom center
panel_size = 0 25
panel_margin = 0 0
panel_padding = 9 1 9
font_shadow = 0
panel_background_id = 1

Ha az utolsó sorban 2-est adunk meg, akkor hupilila háttere lesz a panelnek, így meg sötétszürke, lekerekített stb. asszem mindenki tudott követni.

2. A könnyebbik út

Mint azt később megtudtam, simán fel lehet rakni a legújabb változatot a PPA tárolóiból. Ehhez csak az alábbiakat kell a /etc/apt/sources.list fájl végére fűzni:

deb http://ppa.launchpad.net/killeroid/ppa/ubuntu jaunty main
deb-src http://ppa.launchpad.net/killeroid/ppa/ubuntu jaunty main
Majd természetesen importálni a kulcsot:

sudo apt-key adv --recv-keys --keyserver keyserver.ubuntu.com C4412AEB3B1D5F58E8149B7DD9DAAF25C26CCF8EEzek után pedig telepíteni:

sudo apt-get update && sudo apt-get install tint2Tadám!

Mivel a tint2-ben nincs alkalmazásindító, nincs futtatás és ilyenek, ezért kellőképpen óvatosan használjuk. Például simán kikapcsolhatjuk a gnome-panel indítását a gconf-editor alkalmazással (ez a regedit gnome-ul, ugye) a /desktop/gnome/session/required_components kulcs alatt, és betehetjük a tint2-t helyette a saját indítandó programok közé a Beállítások alatt (most fogalmam nincs hogy hogy hívják a 9.04-esben a menüpontot, de tudjátok melyik), de a következő induláskor az ALT+F1 és ALT+F2 jóbarátainkra ne számítsunk. Tehát ez a kis panel elég ügyeske, de nem teljes értékű. Akkor minimum fel kell mellé tenni a dmenu-t, és persze bekonfigurálni az ablakkezelőben, hogy milyen kombinációra induljon el. De akkor már az ablakkezelőt is simán lecserélhetnénk openbox3-ra... és akkor már csak nyomokban emlékeztet desktopunk a Gnome felületre. :-)

Ja, csak a konfigra térek vissza egy másodpercre. Amiatt, mert én azt szeretem, ha a konfigurációs lehetőségeim az alábbiakhoz hasonlóan tágak. Nézzük a panelen az óra beállításait:

#---------------------------------------------
# CLOCK
#---------------------------------------------
time1_format = %H:%M
time1_font = Sans 6
time2_format = %m.%d, %A
time2_font = Sans 8
clock_font_color = #ffffff 76
clock_padding = 2 2
clock_background_id = 0
Imádom. A szabványos date utasításban használatos dátumformátumok bármelyik megadható, lehet egy soros vagy két soros. A szín és betűméret állítható. Gyönyörű.

(A dátum formátumokat a date --help kilistázza, azok közül lehet válogatni.)

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr111283666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagyzo 2009.08.10. 18:51:59

Micsoda véletlen!

Felraktam a CrunchBanget, és mit látok benne:

tint2 Panel Config

Szóval a CrunchBangben ez benne van alapból.
Egy képernyőkép a config fájlról, egyben az asztalomról:
kepek.freemail.hu/fototar/kepek/00/02/94/10/70/U0002941070/T00000001249922734354/4779429.jpeg

Képet ide beilleszteni nem tudom hogy lehet.
A CB-ről az arról írt bejegyzésedben:
bagojur.blog.hu/2009/02/01/ubuntu_minimal_visszavag
süti beállítások módosítása