HTML

Bagoj úr blogja

Kíváncsi Bagoj befigyel a Linux belsejébe, illetve különféle Linux terjesztéseket próbál ki. Ha jó napja van, scriptet ír Neked.

Friss topikok

Élet az Ubuntu után

2010.02.23. 07:02 bagoj ur

Régóta érlelődik bennem, hogy az Ubuntu Linux helyett valami mást találjak. A Canonical a kezdeti időszak után, amikor nagyon sokat lendítettek a grafikus felüelten és összességében a Linux megítélésén is, valahogy elkezdte egyre furcsább irányba terelni a dolgokat. Persze semmi drasztikus változtatás, csendben szoktatják a felhasználókat valami új felé, aminek a határait és végcélját én még nem látom. De természetesen enyém a választás joga: nem kell hogy a Plymouth-ot bámuljam rendszerbetöltés közben, Gnome Shell-t sem kell használnom és ha nem tetszik a Rhythmbox vagy Evolution, feltehetek helyette bármit, saját perverzióm szerint.

Azonban... ha már túl soká tart a testreszabás egy telepítést követően, akkor nincs semmi ok, amiért el kellene viselnem a dbus-on keresztüli twitter elérést és a csomagok megbonthatatlan egymásra hivatkozását. Természetesen nem fogom "elhagyni" végképp sem az Ubuntut, sem a Gnome-ot, és ha végképp kiforrja magát a felület, és már nem az átlátszó ablakkeret lesz a legfontosabb, még azt is el tudom képzelni, hogy újra felrakom.

So what's next, mi legyen a következő? Jó lenne valami független, valami amit eddig nem próbáltam, olyan ami ad feladatokat is, de eközben nem nekem kell kitalálni hogy mit és hogyan. Értelemszerűen Ubuntu-származékok nem jöhetnek szóba. A Debian túl ritkán frissít, a Gentoo-nál a rendszer frissen tartása túl sok energiát vesz el. A Fedora iszonytat lassan bootol és valahogy nem tett meggyőző benyomást működés közben sem.

Nos, akkor... marad az Arch. Még sosem próbáltam, és jókat hallottam róla: Nem szolgálja ki a felhasználóját, nem próbál kitalálni helyette semmit, de ha be van állítva, akkor nagyon stabil, a leírásai jók és rendszeresen frissítik (vesd össze: Ubuntu fórumok! Egy keresésre van 30 találat, mind más minőségű és legalább 25 ebből elavult). A csomagkezelője saját és elég sajátos, de... nos, miért ne?

Lehúztam egy Core ISO-t, mivel a laptopom csak CD-ről tud bootolni, a netem viszont elég tűrhető. A "live CD" opciót választva nem meglepő módon egy parancssoros rendszer fogad bennünket. Hiszen ki mondta, hogy a live CD-nek grafikusnak kell lennie? :-)

A telepítőt a /arch/setup parancs begépelésével tudjuk elindítani, ha úgy látjuk, nagyjából támogatottak a hardverlemeink. Előtte viszont ajánlok egy km parancsot, amely a megfelelő billentyűzetkiosztás kiválasztásában segít. Betűkészletnek bátran választhatjuk a LatarCyrheb-14 vagy 16-os méretűt, ebben biztosan megvannak a magyar ékezetek.

A telepítő választómenüs és elég egyértelmű. A lépések:

1. Honnan akarunk telepíteni? Kicsit fura lehet a kérdés, mert hát ugyebár a CD-ről... nade lehet netről is! Ez esetben be kell állítani gyorsan a netet, DHCP esetén nem lehet semmilyen probléma.

2. Következik a rendszeróra-beállítás, majd a partícionálás. Figyeljünk oda, mert ez egy kissé fapados, nem tudja a meglévő Windows partícióinkat átméretezni! Erről nekünk ezt megelőzően kell gondoskodnunk. Ha nem választunk magunknak külön /boot alá felcsatolandó partíciót, akkor pampog, de ezt nyugodtan ignorálhatjuk, működni fog a kész rendszerünk.

3. A Core ISO esetén sok mindent nem tudunk tenni a csomagválasztásnál: A base csomagok mindenképp kellenek, a base-devel-t én kihagytam. Ezután egyesével is választhatunk, hogy mit teszünk fel, mit nem. Én hagytam mindent az alap beállításokon, mert igazából mindenre szükség lehet.

4. Itt következett volna a letöltés, illetve nekem itt lett volna az utolsó esélyem, hogy az Arch intelligensen megkérdezze, hogy nem proxy mögött vagyok-e? Mert bizony, proxy mögött vagyok. Sajnos emiatt belebukott a csomagok letöltésébe, egyetlen lehetőségem a kilépés volt. Szerencse, hogy megeszi a környezeti változókat, így tudjuk indítani a telepítőt ily módon is:

http_proxy="http://user:password@proxyserver:port" /arch/setupMielőtt ezt a parancsot kiadjuk, kézzel le kell csatolni a már elkészült partícióinkat, mert az újonnan elindított setup belebukik abba, hogy egy már felcsatolt partíciót újra le szeretne formázni.

Ezután már nem volt probléma a telepítéssel - a rendszer beállításokat nem dialógusablakok, hanem kedvenc editorunk segítségével tehetjük meg. Sok mindent nem változtattam, csak a network szervíz elindításához tettem egy kukacot (ilyen módon: "@network"), hogy ne várjon az egész boot a DHCP kérésre, majd lefut az a háttérben.

A rendszer nem a sudo-ra, hanem root felhasználóra épül elsősorban. Ez nem annyira jó, de ezt majd orvosoljuk. Grub install, majd reboot következik.

Új rendszerembe belépve, pici olvasgatás után ezeket a parancsokat adtam ki:

pacman -S wireless_tools mc netcfg wpa-actiond ifplugd
pacman -S iwlwifi-5000-ucode
Mivel wifi-n keresztül szerettem volna a hálózatra csatlakozni, ráadásul nem volt túl nagy kedvem állandóan kézzel beállítani, a netcfg programot vettem kezelésbe, amelynél létre lehet hozni profilokat (pl. Otthon, Melóhely stb) és ezek között már simán, gyorsan válogathatunk. Az iwlwifi-5000-ucode csomag a wifi hálózati kártya bináris meghajtóprogramja. Az Arch Linux wikiben egy nagyon jó és részletes leírás van arról, hogy hogyan tudjuk megállapítani, hogy nekünk milyen meghajtóra van szükségünk.

A netcfg úgy működik, hogy egy examples könyvtárból létre tudjuk hozni a nekünk megfelelő (lan-static, lan-dhcp, wifi-wep, wifi-wpa2 stb) konfigurációs profilt, és egyszerűen csak megadjuk a szükséges adatokat (ESSID, jelszó stb). Kicsit macerásabb, mint a grafikus felületen felböngészett Access Pointok közül kiválasztani, hogy melyikre akarunk csatlakozni, majd megadni a jelszót, de alapvetően teljesen ugyanaz. Egy iwlist wlan0 scan például szintén megmutatja, hogy milyen AP-k vannak a közelben. A jelszót meg így is, úgy is be kell gépelni...

Idáig jutottam, egyelőre. A boot 16 másodperc, de ez semmi sem jelent, hiszen ez még csak egy parancssoros rendszer (720Mb-on), de csont nélkül megy a wifi, ami automatikusan el is indul. A beállításokat leírom legközelebb...

Összefoglalás

Az Arch egyelőre tetszik; nem csilli-villi, nem talál ki mindent helyettem, de konzisztens, egyszerű, átlátható és stabil. Ha értékelnem kéne, mindenképp 90% fölött lenne, de még sok mindent nem láttam. Mivel ez nekem is új, majd rendszeresen jelentkezem a részletekkel.

9 komment

Címkék: linux wireless parancssor arch

A bejegyzés trackback címe:

https://bagojur.blog.hu/api/trackback/id/tr531780866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Goosfrabaa 2010.02.23. 10:10:15

Mikor a cikk elején írtad, hogy új disztribúciót keresel, egyből az Archlinux jutott az eszembe -aztán kiderült, hogy te is arra gondoltál. ;-)

Én RedHat majd Fedora disztribúciókat használtam hosszú éveken át, míg végül tavaly Arch-ra váltottam.

Nem bántam meg, egyszerűen imádom!
Most már minden gépemen (munkahelyen és otthon is) Archlinux figyel.

Tetszik, mert
- naprakészek a csomagjai
- kevés helyet foglal
- gyors
- egyszerú konfigolni
- egy program telepítéséhez nem húz magával tonnányi más programot
- a félévenkénti újratelepítés a múlté
- iszonyú jól dokumentált
- barátságos és segítőkész a magyar Archlinux közösség (archlinux.fsf.hu/)

Mivel írtad, hogy még nem grafikusan loginolsz (de tervben van), hadd ajánljam a Slim login managert. Ha gyors grafikus felületre vágysz, akkor próbáld ki az openboxszal.

Hihetetlen, mennyire szárnyal a rendszer Slim és Openbox párossal (a karakterest te is tapasztaltad már).

Sok sikert!

Psycho Dad 2010.02.23. 15:26:35

Hű, ez engem is érdekel, nem rég vettem új gépet, amin a 32bit-es Debian elég lassan fut, Live CD-ről futó 64bit-es OS is gyorsabb nála, majd fel kellene rakni egyet, csak kedvem sem volt még hozzá, meg nem is tudtam eldönteni, hogy mi legyen(plusz most folyton gamelek Win7 alatt :) ), mert jó lenne váltani, Debianban pár dolog nehézkes.
Én is Archban gondolkozok, csak a stabilitása kérdés számomra, rolling release disztró révén nem tudom, hogy mennyire tesztelik a csomagokat mielőtt közzéteszik, de ezek után megvárom a te véleményed és ha meg leszel vele elégedve akkor én is belevágok majd.
A dokumentáltsága és a közösség mögötte viszont tényleg nagyon komoly.

csarlee 2010.02.24. 07:14:00

Én is leszoktam már egy ideje az Ubunturól... Itt a blogon olvastam először a Sidux-ról ami aztán annyira megtetszett, hogy most már az figyel a laptopom egy jó fél éve.
Szóval kiváncsi vagyok az Arch-ra.

Psycho Dad 2010.02.24. 14:05:49

Jut eszembe, ha Arch érdekel akár ránézhetsz a Chakra project-re is: chakra-project.org/

Chakra is a free, user-friendly and extremely powerful liveCD and/or distrolet based on the award winning K Desktop Environment and on the GNU/Linux distribution for connoisseurs: Arch Linux.

bagoj ur 2010.02.24. 14:20:40

@NoBe: Köszönöm szépen a tippet! Kipróbálom majd a havi teszt rovatban (oké, tudom, nem sikerül havi rendszerességgel tesztelni egy disztribúciót, úgyhogy nem is nevezem havinak többé... :))

Dagoniat 2010.02.26. 20:14:06

HI,

régóta nézegettem már eme disztrót, de soha nem sikerült egy normális netkapcsolatot kiépítenem, elsőre a vodafone internet-nél akadtam el, majd a UPC-s DHCP-s kábelnetnél. Csakmert minden úgy kezdődik #pacman -Sy :-)

Más Arch disztrókkal -- Chackra/Kahel/ArchBang-el is próbálkoztam azoknál ment a netkapcsolat, de a sima Arch-os telepítésnél nem.

Szerinted a működőképes Arch-oknál mit emeljek át, h legyen netem.

bagoj ur 2010.02.28. 11:15:00

@Dagoniat: Nahát, nem is tudtam, hogy ennyi Arch-származék is létezik! A sima Arch-nál nekem simán ment az UPC-s kábelnet, nekem is az van. A vodafone-ost nem próbáltam, de ha lesz rá lehetőség, megnézem. A kábelnetre visszatérve: nekem simán ment, ifconfig-gal látszott hogy megy az eth0 interfész, innentől egy dhcpcd indítása gyógyított.

Dagoniat 2010.03.01. 10:37:56

@bagoj ur: Nekem ezeket az adatokat adta vissza:

#ifconfig
#eth0 Link encap: Ethernet HWAddress....
UP BROADCAST MULTICAST MTU:1500 Metric: 1
RX PACKET stb.

Tehát elméletileg nem kaptam új IP-t :-(

#dhcpcd
# dhcpcd alredy running on PID 2224 /var/run/dhcpcd.pid

ha meg ezeket futtattam, akkor:
#ping 215.x.x.x
#connect: Network is unreachable

#cat /etc/resolv.conf
#/etc/resolv.conf.head can replace this line
#/etc/resolv.conf.tail can replace this line

atomgape 2010.03.08. 11:00:44

@Dagoniat: Logot nem gyárt a dhcpcd? Ha nem, akkor próbáld meg kilőni és indítsd el konzolból. Mit ír ki?
süti beállítások módosítása